ΣΙΝΕ

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Μεγάλες μέρες για την Ελληνική κολύμβηση

Μετά τις Αραούζου και Λυμπερτά, στο βάθρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κολύμβησης της Βουδαπέστης ανέβηκε και ο Σπύρος Γιαννιώτης. Ο αθλητής του Ολυμπιακού, μπορεί να μην κατάφερε μεν να υπερασπιστεί τον ευρωπαϊκό τίτλο του στα 5 χιλιόμετρα στην ανοιχτή θάλασσα στη λίμνη Μπάλατον, αλλά ανέβηκε στο βάθρο.

Ο 30χρονος "αργυρός" παγκόσμιος πρωταθλητής τερμάτισε τρίτος με χρόνο 59 λεπτά και 15.9 δευτερόλεπτα. Πρωταθλητής Ευρώπης αναδείχθηκε ο Ιταλός Λούκα Φερέτι σε 58 λεπτά και 43.4 δευτερόλεπτα. Ο συμπατριώτης του Σιμόνε Ερκόλι τερμάτισε 17.1 δευτερόλεπτα αργότερα και πήρε το αργυρό μετάλλιο.


Ο Γιαννιώτης που μεγάλωσε στην Κέρκυρα ήταν ο μοναδικός μη Ιταλός στο βάθρο, καθώς δίπλα του στο βάθρο βρέθηκε ο Σιμόνε Ρουφίνι. Τερμάτισε 7ος την Τετάρτη (4/8) στα 10χλμ.


Ο δεύτερος Έλληνας του τελικού, ο Αντώνης Φωκαιδης ήταν 14ος με χρόνο μία ώρα, ένα λεπτό και 1.4 δευτερόλεπτα. Ο κορυφαίος κολυμβητής στην ανοιχτή θάλασσα και νικητής στα 10χλμ. ο Τόμας Λουρτς κατετάγη 5ος.


Σημαντική επιτυχία και για τις Ελληνίδες πρωταθλήτριες που συμμετείχαν στα 5 χλμ γυναικών ανοικτής θάλασσας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη λίμνη του Μπάλατον της Ουγγαρίας.

Η Κέλυ Αραούζου (αθλήτρια του ΠΑΟΚ) κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο αφού τερμάτισε 2η σε 1:02.37 και η Μαριάννα Λυμπερτά (του Ολυμπιακού) το χάλκινο αφού ήταν 3η με 1:02.41. Το χρυσό μετάλιο πήρε η Ρωσίδα Εκατερίνα Σελισέρστοβα.
Η Κέλυ Αραούζου τόνισε: «Πραγματικά δεν μπορώ να εκφράσω αυτά που νιώθω αυτή τη στιγμή. Είναι ο πρώτος μου αγώνας στην κατηγορία των γυναικών και κατάφερα να κατακτήσω ένα μετάλλιο. Το συναίσθημα είναι απίστευτο. Τα βλέπω όλα τέλεια αυτή τη στιγμή. Ουσιαστικά για εμένα ο στόχος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου. Για αυτό προσπαθώ. Φάνηκε με αυτήν την επιτυχία ότι η προπόνηση που κάνω είναι η κατάλληλη».
Η Μαριάννα Λυμπερτά δήλωσε: «Τι να πω; Είμαι πολύ χαρούμενη. Τα μετάλλια κρίθηκαν στα δεύτερόλεπτα και είναι πολύ μεγάλη επιτυχία τόσο η δική μου όσο και της Κέλυς. Περάσαμε και τις Ιταλίδες που ήταν τα φαβορί για την κούρσα. Είναι επιστέγασμα πολλών χρόνων προπόνησης και σκληρής δουλειάς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον Μίλτο Κανελλόπουλο τον προπονητή μου, αλλά και τον γυμναστή μου τον Αλέξανδρο Προβολισιάνο».
Ο Νίκος Γέμελος, προπονητής της Αραούζου, επεσήμανε: «Εγώ περίμενα και πίστευα σε μια επιτυχία της Κέλυς γιατί είναι σπουδαία κολυμβήτρια. Το μοναδικό που σκεφτόμουν ήταν το θέμα της εμπειρίας γιατί η Κέλυ για πρώτη φορά αγωνίζεται σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών ενώ δεν είχε εμπειρία στα 5χλμ. Είχε αγωνιστεί βέβαια στο ομαδικό αλλά δεν είναι το ίδιο. Είναι πολλά υποσχόμενη αθλήτρια και έχει πολλά χρόνια μπροστά της. Εχει ασχοληθεί άλλωστε με την ανοικτή θάλασσα σε μικρή ηλικία. Εδώ θα ήθελα να πω πολλά συγχαρητήρια και στην Μαριάννα Λυμπερτά και τον προπονητή της Μίλτο Κανελλόπουλο. Εχω ζήσει από κοντά όλη την προετοιμασία τους και ξέρω πόσο δούλεψαν για αυτό».
Ο Κανελλόπουλος, προπονητής της Λυμπερτά, σημείωσε: «Πετύχαμε κάτι απίστευτο. Είναι μια τεράστια επιτυχία για την ελληνική κολύμβηση. Πραγματικά είναι συγκινητικό. Δεν το λέγαμε αλλά ήταν ο διακαής πόθος της Μαριάννας».
Η πρώτη 8άδα στα 5 χλμ:
1.Εκατερίνα Σελιβέρστοβα (Ρωσία) 1 ώρα 02.34.7
2.Κέλυ Αραούζου (Ελλάδα)         1 ώρα 02.37.3
3.Μαριάννα Λυμπερτά (Ελλάδα)     1 ώρα 02.41.3
4.Γιάνα Πετσάνοβα (Τσεχία)       1 ώρα 02.55.4
5.Ναντίν Ρέιτσερτ (Γερμανία)     1 ώρα 03.12.1
6.Αλις Φράνκο (Ιταλία)           1 ώρα 03.20.8
7.Γιουρέμα Ρεκουένα (Ισπανία)    1 ώρα 03.58.6
8.Αννα Γκούσεβα (Ρωσία)          1 ώρα 04.10.7

Δεν υπάρχουν σχόλια: