ΣΙΝΕ

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

O ΠΑΟΚ για πρώτη φορά επίσημα στη γενέτειρά του



Kόντρα σε μια ομάδα της γενέτειράς του, θα διεκδικήσει ο ΠΑΟΚ την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Η κλήρωση έφερε στον δρόμο του τη Φενέρμπαχτσε και ο «Δικέφαλος» θα δώσει το πρώτο επίσημο παιχνίδι της ιστορίας του στην Κωνσταντινούπολη.

Δύσκολη κλήρωση. Αλλά οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ είδαν, με το δίκιο τους, το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Όπως εξελίχθηκε η διαδικασία, ο ΠΑΟΚ απέφυγε τη Βιγιαρεάλ και τη φετινή… πρωταθλήτρια Ευρώπης στις μεταγραφές Μάντσεστερ Σίτι.

Πέρα από οτιδήποτε μπορεί κανείς να πει γι’ αυτές καθ’ εαυτές τις δύο αναμετρήσεις με την τουρκική ομάδα, έχει ιδιαίτερη σημασία ο συμβολισμός της πρώτης επίσημης επίσκεψης του ΠΑΟΚ στη γενέτειρά του, την Κωνσταντινούπολη. Και μακάρι αυτός ο συμβολισμός να σταθεί ευνοικός.

Το ποτήρι μισογεμάτο πρέπει να δουν όλοι, νομίζω, γενικά μετά το… 4-4 με τον Αγιαξ. Πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι από τον ΠΑΟΚ, ανεξάρτητα με τις αγωνιστικές αδυναμίες που εμφάνισε, λογικά, στο κατακαλόκαιρο. Και να γιατί:

Λίγες ομάδες μπορούν να ορθώνουν ανάστημα απέναντι σε ποδοσφαιρικά μεγαθήρια. Λίγες είναι ικανές ακόμη και για το ακατόρθωτο. Το να γίνει 4-3 το 1-3 είναι περίπου αδύνατο. Κι όμως. Αν ο Ιβιτς έστελνε την μπάλα στα δίχτυα από τη βούλα, το φινάλε αυτού του αγώνα θα το ζήλευε ακόμη και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Αυτό που συνέβη στην Τούμπα το βράδυ της Τετάρτης δεν έχει προηγούμενο.
Θα θυμόμαστε για πάντα 25.000 «τρελούς»  να χοροπηδάνε, να τραγουδούν, να επευφημούν την ομάδα τους, ενώ χάνει με 3-1 και ενώ αντίπαλός της είναι ο Αγιαξ. Καλά το είπε ο Βιτόλο: Αλλοι οπαδοί άλλης ομάδας θα τα είχαν παρατήσει. Οι τρελαμένοι ποτέ. Εκεί, το βιολί τους. Μέχρι το 95’. Και πάνω που νιώθουν ότι έρχεται η στιγμή να πετάξουν στα ουράνια, πάνω που πλησιάζει μια από τις πιο ευχάριστες βραδιές της ζωής τους, μένει το 3-3 γραμμένο στον πίνακα για να κάνει τα συναισθήματά τους σαλάτα. Από τη μια είναι έτοιμοι να «σκάσουν» από το κακό τους και από την άλλη αποθεώνουν την ομάδα που πάλι τους πλήγωσε, αλλά πάλι τους πώρωσε επειδή τους ευχαρίστησε με τον «τσαμπουκά» της και την ωρωική προσπάθειά της.

Πράματι, αυτό το ματς δεν πρόκειται να ξεχαστεί εύκολα. Θα το θυμόμαστε κάθε φορά που θέλουμε να αποδείξουμε ότι στο ποδόσφαιρο ο μικρός μπορεί να νικήσει τον μεγάλο, αρκεί να το λέει η καρδιά του. Αρκεί, κάποιες φορές, να έχει μαζί του και την τύχη. Αρκεί κάποιες άλλες να μην εκδηλώνει αυτοκαταστροφικές τάσεις. Αλλά το ότι η ομάδα προσπάθησε το εκτίμησε ο κόσμος. Και είναι υπερήφανος γιατί σε δύο 90λεπτα ο μεγάλος Αγιαξ δεν κατόρθωσε να νικήσει τον ΠΑΟΚ.

Βέβαια, η ουσία είναι ότι χάθηκε η ευκαιρία να δοξαστεί η ομάδα, χάθηκε και η δυνατότητα να διεκδικηθεί ο θησαυρός της συμμετοχής σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Συν η πιθανότητα να χαθούν και τα προυπολογισμένα πέντε εκατ. ευρώ του Γιουρόπα Λιγκ, διότι τώρα ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να διεκδικήσει την είσοδο του σε όμιλο, κόντρα στην πολύ δυνατή Φενέρμπαχτσε, ενώ αν απέκλειε τον Αγιαξ θα την είχε εξασφαλίσει αυτόματα.

Το ξαναλέω: Το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Ο ΠΑΟΚ, μέσα από τη διαδικασία της διπλής αναμέτρησης με μια ομάδα που απέχει πολύ σε ποιότητα, σε ιστορία, σε βάρος φανέλας και σε μπάτζετ από τον ίδιο, στάθηκε όρθιος και αυτοεπιβεβαιώθηκε ως ανερχόμενη ποδοσφαιρική δύναμη. Ας μην το παραβλέπουμε: Δεν είναι εύκολο, μέσα σε μια τριετία, να φτάνει μια ομάδα στο σημείο να κοιτάζει κατάματα έναν Αγιαξ, ούτε μπορεί να θεωρεί αυτονόητη την παρουσία της στα σαλόνια του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτή η ομάδα πριν δύο χρόνια είχε τερματίσει… ένατη στο ελληνικό πρωτάθλημα...

3 σχόλια:

***ΜΑΚΕΔΩΝ*** είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση Κώστα . Ετσι ακριβώς έχουν τα πράγματα . Γνωρίζεις αν άλλαξε ημερομηνία το πρώτο ματς ; (ΠΑΟΚ και ΑΡΗΣ την ιδια μερα ,στην ίδια πόλη δεν το επιτρέπει η FIFA)

VATOLAKKIOTIS είπε...

κατι διάβασα κάπου αλλά δρν θυμάμαι κάτι!

VATOLAKKIOTIS είπε...

Οταν μάθω θα σε ενημερώσω Γιώργο.