ΣΙΝΕ

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

4η επιλογή ??? η επιστροφή στη δραχμή!!!

Για άλλη μια φορά ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι (ο οποίος την Τετάρτη (08/12), είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου), παρουσιάστηκε απαισιόδοξος για την ελληνική οικονομία και δεν απέκλεισε την επιστροφή στη δραχμή. Ο κ. Ρουμπίνι μιλώντας την Πέμπτη (09/12) στο ραδιόφωνο BHMA 99,5 δήλωσε ότι για την ελληνική οικονομία υπάρχουν τέσσερις επιλογές.

Μια άμεση διολίσθηση της αξίας του ευρώ κατά 20% -30% ευρώ που θα επέτρεπε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, κρατών που την τελευταία δεκαετία απώλεσαν ανταγωνιστικότητα λόγω του ισχυρού ευρώ και της μεγαλύτερης αύξησης του μισθολογικού κόστους σε σχέση με την παραγωγικότητα.
Μια δεύτερη επιλογή είναι η μείωση των τιμών και των αμοιβών κατά 30% σε βάθος τετραετίας ή πενταετίας, αν και συνήθως ο αποπληθωρισμός τιμών και αμοιβών επιδεινώνει την κρίση και έτσι αυτή δεν είναι μια βιώσιμη λύση.
Η τρίτη επιλογή είναι να γίνουν πολλές μεταρρυθμίσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα, αλλά με ταυτόχρονη διατήρηση του μισθολογικού κόστους σε χαμηλά επίπεδα,…..
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά : "Στην Γερμανία απαιτήθηκαν δέκα με 15 χρόνια για να γίνουν όλα αυτά . Και όπως είπα εάν η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία ξεκινήσουν σήμερα, τα αποτελέσματα θα διαφανούν μετά από πέντε χρόνια. Βραχυπρόθεσμα οι παρεμβάσεις θα έχουν επιπτώσεις καθώς θα οδηγήσουν σε απολύσεις και σε κλείσιμο παραγωγικών μονάδων. Λοιπόν ακόμη και αυτή η λύση τελικά ίσως να μην είναι αποτελεσματική".
Η τέταρτη λύση σύμφωνα με τον κ. Ρουμπινί, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν την υποστηρίζει είναι η Ελλάδα να εξέλθει από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και να επιστρέψει στην δραχμή.
Για τον ενδεχόμενο επιστροφής της δραχμή ο κ. Ρουμπινί προέτρεψε τους Κυβερνώντες ως εξής:
"Εάν θέλετε να αποφύγετε την τελευταία καθώς δημιουργεί πολλές παράπλευρες απώλειες, είτε θα πρέπει να προσδοκάτε ραγδαία πτώση του ευρώ, ή οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα και με επιτυχία, ώστε να επέλθει άμεσα μια εύρωστη ανάπτυξη και να τονωθεί η παραγωγή. Η επιλογή του αποπληθωρισμού σε κάθε περίπτωση θα πλήξει την οικονομική δραστηριότητα και θα αυξήσει το δημόσιο χρέος".

 Πηγή
digitalcrete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: