ΣΙΝΕ

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Συνέντευξη του Βουλευτή Ν. Γρεβενών κ. Θανάση Χαντάβα στο ενημερωτικό portal greveniotis.gr στις 23/12/2010

   Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα Γρεβενά και τις προοπτικές του τόπου μας,  ο βουλευτής Γρεβενών κ.Θανάσης Χαντάβας, μιλάει εφ όλης της ύλης και απαντάει στα ερωτήματα που εσείς έχετε υποβάλλει μέσα από το διαδικτυακό τόπο του  greveniotis.gr.
Κύριε Βουλευτά, σας ευχαριστούμε που παραχωρείτε τη συνέντευξη αυτή στην ιστοσελίδα μας, για να θέσουμε ερωτήματα που απασχολούν όχι μόνο τους επισκέπτες του greveniotis.gr, αλλά και γενικότερα τους πολίτες του Ν. Γρεβενών.
Σας ευχαριστώ και εγώ που μου δίνετε τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους απανταχού Γρεβενιώτες και Γρεβενιώτισσες που είναι αναγνώστες του ηλεκτρονικού τύπου. Χαίρομαι επίσης, που παραχωρώ αυτή τη συνέντευξη στη δική σας ιστοσελίδα, που αφενός είναι επώνυμη και με μεγάλη επισκεψιμότητα και αφετέρου παρουσιάζει με αντικειμενικό τρόπο τα γεγονότα και τα πολιτικά θέματα.
Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την ανάπτυξη του Ν. Γρεβενών;
Σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο που η οικονομία της πατρίδας μας είναι σε ύφεση, λόγω της βίαιης δημοσιοοικονομικής προσαρμογής, η ανάπτυξη είναι το αντίδοτο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τόνωση της αγοράς. Η κυβέρνηση θεωρεί την ανάπτυξη ως πρώτη προτεραιότητα. Τον Ιανουάριο θα ψηφιστούν αρκετά νομοσχέδια, που στόχο έχουν να διευκολύνουν την ανάπτυξη, με πρώτο το νέο Αναπτυξιακό Νόμο.
Παράλληλα η κυβέρνηση επιδιώκει την ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ήδη ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης  με έχει καλέσει να του εκθέσω τις προτάσεις μου για την Ανάπτυξη του Νομού Γρεβενών. Επίσης, την άμεση προώθηση έργων ανάπτυξης μου επεσήμανε και ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου, κατά την πρόσφατη συνάντηση μας την περασμένη Δευτέρα.
Προσωπικά, πριν συναντηθώ με τον κ. Χρυσοχοΐδη θα επιδιώξω μια συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τις δύο νέες Δημοτικές Αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, ούτως ώστε να καταλήξουμε στα έργα που θα προωθήσουμε.
Στις πρόσφατες Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές εξελέγη Περιφερειάρχης που στηρίχτηκε από τη Νέα Δημοκρατία και Δήμαρχος Γρεβενών ανεξάρτητος. Εσείς, ως ο μοναδικός Βουλευτής του Ν. Γρεβενών, θα συνεργαστείτε μαζί τους ή αυτό θα αποτελέσει εμπόδιο για την ανάπτυξη του τόπου μας;
Αλίμονο αν οι επιλογές του λαού του Ν. Γρεβενών αποτελούν εμπόδιο για την ανάπτυξη του τόπου. Έχουμε όλοι χρέος, Βουλευτής, Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης και Δήμαρχοι να συνεργαστούμε για το καλό του τόπου. Αυτή είναι η επιθυμία των συμπολιτών μας. Εγώ από την πλευρά μου, ήμουν και θα είμαι ανοιχτός στις διαβουλεύσεις και στις συνεργασίες, με στόχο την εξεύρεση και την υλοποίηση των καλύτερων λύσεων για την ανάπτυξη του Νομού μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.
Κύριε Βουλευτή, πολλοί λένε ότι η εκλογή στην περιφέρεια του υποστηριζόμενου από τη Ν.Δ. κ. Γεώργιου Δακή και η εκλογή στο Δήμο Γρεβενών του ανεξάρτητου κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη αποτελεί εμπόδιο για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος, ανεξάρτητα από την κομματική τους προέλευση, οφείλουν να συνεργαστούν για το καλό του τόπου. Δεν έχω στη διάθεση μου κανένα στοιχείο για το ότι η σχέση τους δεν είναι καλές. Αντιθέτως, αν λάβω υπόψη μου ότι κατά την προεκλογική τους εκστρατεία πραγματοποιούσαν κοινές εμφανίσεις, θεωρώ ότι οι σχέσεις τους είναι πολύ καλές.
Παρά τους φόβους και τις επιφυλάξεις πολλών, καταφέρατε τελικά να προσληφθούν οι 8 χειριστές αναβατήρων του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας και να πληρωθούν οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ και λεωφορείων. Σας κατηγορούν όμως για καθυστέρηση. Πώς το σχολιάζετε;
Προσωπικά, αισθάνομαι ικανοποιημένος από την Κυβέρνηση που έλυσε δύο ιδιαίτερα δύσκολα ζητήματα. Μην ξεχνάμε, ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η Χώρα, οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Όπως επίσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να εξευρεθούν νέοι οικονομικοί πόροι και μόνο για τα Γρεβενά, για την αποζημίωση των ΤΑΞΙ και λεωφορείων που μεταφέρουν τους μαθητές.
Όσο γι' αυτούς που με κατηγορούν, είναι οι ίδιοι γνωστοί - άγνωστοι που με κατηγορούν από την πρώτη μέρα της εκλογής μου. Το συνήθισα και δεν με ενοχλεί πλέον αυτό, ιδιαιτέρως αν λύνονται τα ζητήματα του τόπου.
Πρόσφατα το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, βραβεύτηκε ως το καλύτερο Χιονοδρομικό Κέντρο. Μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη λύνονται και πολλά προβλήματα όσων αφορά το ιδιοκτησιακό στη Βασιλίτσα. Είσαστε υπέρ της διαχείρισης του Χιονοδρομικού από το Δήμο Γρεβενών ή πρέπει να παραμείνει στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού;
Αυτό που πάνω από όλα προέχει, είναι η ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου. Αισιοδοξώ ότι θα τα καταφέρουμε, για να γίνουν τα Γρεβενά ελκυστικότερος προορισμός.
Το ποιος θα διαχειρίζεται το κέντρο είναι δευτερεύον ζήτημα. Η εκχώρηση της διαχείρισης του Κέντρου στο Δήμο Γρεβενών θεωρώ ότι είναι εύκολη υπόθεση και κάποια στιγμή θα γίνει.
Προ δεκαημέρου βγήκαν τα αποτελέσματα για τα σεμινάρια των ΚΕΚ. Δυστυχώς τα ιδιωτικά πήραν τη μερίδα του λέοντος και παρά τις υποσχέσεις σας, το ΚΕΚ του Νομού Γρεβενών δεν πήρε ούτε ένα και είναι πλέον στο χείλος του γκρεμού...
Για το Νομό Γρεβενών εγκρίθηκαν τρία προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, των 25 ατόμων το καθένα, που είναι και τα μεγαλύτερα προγράμματα. Το αντικείμενο εκπαίδευσης θα είναι ο τουρισμός και τα πράσινα επαγγέλματα που αφορούν την περιοχή μας. Μπορώ να πω ότι σε σύγκριση με άλλους Νομούς, ο Νομός μας είχε ευνοϊκή μεταχείριση.
Υποσχέθηκα πράγματι, ότι θα δοθούν ένα ή δύο προγράμματα στο ΚΕΚ της Νομαρχίας Γρεβενών, όπως είχε υποσχεθεί και σε μένα ο τότε Υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Η σημερινή Υπουργός όμως, η κ. Λούκα Κατσέλη, ενέκρινε τα προγράμματα για όλη την Ελλάδα, αποκλειστικά στον Ιδιωτικό Τομέα, στη λογική ότι δεν είναι σωστό το Δημόσιο να επιδοτεί το Δημόσιο.
Υποσχεθήκατε ότι θα παραμείνουν ενεργά και τα δύο Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) των Γρεβενών και του Ζιάκα. Έγινε όμως  μόνο μία Διεύθυνση. Πως το σχολιάζετε;
Υποσχέθηκα και παρέμειναν ενεργά και τα δύο ΚΠΕ. Στη χρηματοδότηση λαμβάνονται υπόψη οι κτιριακές εγκαταστάσεις και των δύο ΚΠΕ. Θα υπάρχει όμως μία Διεύθυνση γιατί δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο Διευθύνσεις στον ίδιο Δήμο. Δεν έγινε πουθενά αυτό. Η νέα Δημοτική Αρχή θα επιλέξει την έδρα της Διεύθυνσης.
Υπάρχει μία έντονη ανησυχία αλλά και προβληματισμός της κοινωνίας ότι θα κλείσει το ΤΕΙ Γρεβενών. Ποιά είναι η θέση της Κυβέρνησης;
Το Υπουργείο Παιδείας άνοιξε το ακανθώδες ζήτημα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Στα πλαίσια αυτής της αναδιάρθρωσης που στοχεύει στην ενίσχυση της εκπαίδευσης, αλλά και στην περιστολή των δαπανών του κράτους, θα προκύψει ότι δεν θα είναι βιώσιμα τμήματα ΤΕΙ ή Πανεπιστημίων, χωρίς κτίρια, χωρίς καθηγητές και χωρίς διοικητικό προσωπικό σε κάθε πόλη της πατρίδας μας.
Η δική μας περίπτωση όμως είναι διαφορετική. Διαθέτουμε ήδη ολοκαίνουριο εξοπλισμένο κτίριο, δεν θα χρειαστούμε διοικητικό προσωπικό λόγω των μετατάξεων που είναι σε εξέλιξη και διαθέτουμε τρία τμήματα με σπουδαστές. Λύση για μας είναι η προσθήκη ενός τουλάχιστον τμήματος ακόμη και η δημιουργία Σχολής ΤΕΙ στα Γρεβενά. Αυτή τη λύση πρότεινα στην Υπουργό κ. Άννα Διαμαντοπούλου κατά την πρόσφατη συνάντηση μας στη Βουλή. Όπως με ενημέρωσε η Υπουργός, δεν έχει φθάσει ακόμη καμία επεξεργασμένη πρόταση στο γραφείο της. Θεώρησε όμως ιδιαίτερα σοβαρά και τεκμηριωμένα τα επιχειρήματα μου.
Ίδια ανησυχία απασχολεί και τους κατοίκους του Δήμου Δεσκάτης, ότι θα κλείσουν η ΔΟΥ και το ΙΚΑ Δεσκάτης. Τι έχετε να μας πείτε γι' αυτό;
Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ήδη την απόφαση του για τον περιορισμό του αριθμού των εφοριών (ΔΟΥ). Στη λογική ότι υπήρχαν τρεις ή ακόμη και τέσσερις ΔΟΥ σε ορισμένους Δήμους, που μερικές από αυτές φέρνουν έσοδα στο κράτος λιγότερα από τα έξοδα τους, είναι σωστή η απόφαση.
Στην περίπτωσή μας όμως, εμείς έχουμε μόνο μία εφορία σε κάθε Δήμο και μάλιστα η Δεσκάτη απέχει από τα Γρεβενά 65 χμ. Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία πρόταση στο τραπέζι, όπως με ενημέρωσαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνης. Θα περιμένουμε τις προτάσεις. Εκτιμώ όμως ότι οι τελικές αποφάσεις δεν θα είναι αρνητικές για μας.
Μπορείτε να μας μεταφέρετε τα έργα που αφορούν το Ν. Γρεβενών και είναι σε φάση υλοποίησης;
Εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και είναι σε φάση υλοποίησης η ολοκλήρωση του Οδικού Άξονα Δοτσικό - Σαμαρίνα - Επταχώρι, το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης Γρεβενών και όπως με ενημέρωσε ο Νομάρχης  είναι σχεδόν ώριμο για ένταξη στο ΕΣΠΑ το έργο της κατασκευής του νέου δρόμου Γρεβενών - Βασιλίτσας.
Το έργο της ολοκλήρωσης της ανασκαφής και της ανάδειξης των αρχαιοτήτων στο ΚΑΣΤΡΙ, αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το επόμενο δίμηνο.
Το έργο της ολοκλήρωσης των εργατικών κατοικιών Κυρακαλής, σύμφωνα με την πρόσφατη ενημέρωση μου, από την Πρόεδρο του ΟΕΚ, προβλέπεται να προκηρυχθεί τον Ιανουάριο.
Σε τελική φάση έγκρισης είναι και η κατασκευή νέου Αστυνομικού Μεγάρου στα Γρεβενά, μέσω των προγραμμάτων ΣΔΙΤ.
Εκκρεμεί στον ΕΟΤ η ολοκλήρωση της μελέτης οικοτουριστικής διαδρομής   στα γεφύρια του Ν. Γρεβενών και σύντομα θα πρέπει να αποφασίσουμε για το ποιός φορέας θα αναλάβει το έργο της αναβάθμισης του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας.
Δεν μας αναφέρατε το Δρόμο Δεσκάτης - Γρεβενών. Τί γίνεται με αυτή την ιστορία;
Ο δρόμος αυτός εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση και θα υλοποιηθεί. Σχετίζεται με την όδευση του μεγάλου οδικού άξονα που θα συνδέει τη Λαμία με τα Γρεβενά, το γνωστό Ε-65. Το Υπουργείο Υποδομών θα φέρει στη Βουλή Νομοσχέδιο που θα αναφέρεται σε όλες τις Συμβάσεις Παραχώρησης. Τότε θα οριστικοποιηθεί και η όδευση του Ε-65 και θα αποφασιστεί και η χάραξη του νέου δρόμου Δεσκάτης - Γρεβενών.
Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι είναι σε καλό δρόμο το Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα. Πολλοί όμως ισχυρίζονται ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης. Ακόμα και ο αστροφυσικός καθηγητής κ. Οικονόμου απορεί γιατί στην Καστοριά έγινε χειμερινό σχολείο αστροφυσικής και στην Κεφαλονιά αστεροσκοπείο της Νομαρχίας. Πώς τα σχολιάζεται;
Απορώ κι εγώ γι' αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση.  Εγώ αυτά που έλεγα πριν αρκετούς μήνες, αυτά λέω και σήμερα. Απλά σήμερα υπήρξε συνεννόηση. Το πρόβλημα με το αστεροσκοπείο του Όρλιακα δεν ήταν η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η οποία εκφράστηκε και με την απόφαση της Υπουργού Παιδείας και με τις προσπάθειες του Περιφερειάρχη του κ. Κίρκου, αλλά και με τις επανειλημμένες προσπάθειες και δηλώσεις, τις δικές μου. Το πρόβλημα ήταν η παραχώρηση από τη Διεύθυνση Δασών Γρεβενών δημόσιας δασικής έκτασης στη Νομαρχία. Η Διεύθυνση Δασών επιμένει ότι βάσει της δασικής νομοθεσίας, μπορεί να παραχωρήσει έκταση για αστεροσκοπείο μόνο σε Τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και όχι σε Νομαρχία. Αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με σύσταση φορέα που θα συμμετέχει το Πανεπιστήμιο και η Νομαρχία. Απορώ όμως με τις συγκρίσεις που γίνονται και μάλιστα από τον κ. Οικονόμου.  Έχει καμία σχέση η παραχώρηση δημόσιας έκτασης με τη διεξαγωγή σεμιναρίου αστροφυσικής στην Καστοριά; Ή μήπως παραχώρησε κάποια δημόσια έκταση η Διεύθυνση Δασών Κεφαλληνίας σε Νομαρχία;
Κύριε Χαντάβα πιστεύουμε ότι απαντήθηκαν πολλά από τα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες του Νομού Γρεβενών. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Εγώ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε την ευκαιρία να απαντήσω σε πολλά ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο και με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχηθώ σε εσάς και σε όλους τους πολίτες του Νομού Γρεβενών, καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: