ΣΙΝΕ

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Δυο αστυνομικοί τραυματίες στην Κοζάνη από πυρά αγνώστου!!




Δύο αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κοζάνης όταν άγνωστος που επιχείρησαν να ελέγξουν ως ύποπτο άνοιξε πυρ εναντίον τους

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 16.00 στα Κοίλα Κοζάνης οι δύο αστυνομικοί της ασφάλειας επιχείρησαν να σταματήσουν και να ελέγξουν ύποπτο όχημα ο οδηγός όμως όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά άρχισε να πυροβολεί εν ψυχρώ εναντίον του αυτοκινήτου τους. Και οι δύο τραυματίστηκαν ελαφρά ενώ ο δράστης διέφυγε. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν στήσει μπλόκα στην γύρω περιοχή αναζητώντας τον.

ΚΑΙΡΟΣ: Με 40 βαθμούς και όπου φύγει - φύγει (video)




Ακόμα και πάνω από τους 40 βαθμούς θα δείξει το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές της χώρας, την ώρα που κορυφώνεται η έξοδος των αδειούχων ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου. Οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει για τον καύσωνα το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, που έχει τεθεί σε επιφυλακή.


Ο υδράργυρος ήδη τραβά την ανηφόρα, ενώ τα υψηλά επίπεδα υγρασίας και η απουσία ανέμων θα κάνουν αποπνικτική την κατάσταση σε κάποιες περιοχές. Δροσιά αναμένεται από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, καθώς την Δευτέρα και την Τρίτη το θερμόμετρο θα «κολλήσει» στους 40 καθώς οι άνεμοι θα περιοριστούν μέχρι 5 μποφόρ, ακόμα και στα νησιά του Αιγαίου και του Ιουνίου. Λίγο πιο τυχεροί θα είναι όσοι βρίσκονται σε Κυκλάδες και Κρήτη όπου οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες, ενώ την ζέστη θα νιώσουν για τα καλά τα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου.

Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας συνιστά να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο και τους χώρους με συνωστισμό, να φοράμε ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα, να μην παραλείπουμε τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο και να αποφεύγουμε την βαριά σωματική εργασία.

Επίσης, συνίσταται η λήψη άφθονου νερού και φυσικών χυμών, πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας, η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και η λήψη μικρής ποσότητας φαγητού με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά.

Κι ενώ κάποιοι βάζουν το air condition στο φουλ και κάνουν κρύα ντους, κάποιοι άλλοι πήραν την πολυπόθητη άδεια και όπου φύγει φύγει...

Η τελευταία «απόβαση» για το καλοκαίρι ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής, με την κίνηση να εκτιμάται πως θα είναι αυξημένη, τόσο στις εθνικές οδούς, όσο και σε λιμάνια, αεροδρόμια, ΚΤΕΛ και τρένα. Η Τροχαία λαμβάνει έκτακτα μέτρα στο εθνικό δίκτυο τόσο για την έξοδο της Παρασκευής όσο και για την επιστροφή το βράδυ της Κυριακής.

Παράλληλα, από στοιχεία ναυτικών πρακτορείων φαίνεται ότι από το πρωί της Παρασκευής και στο σύνολο του τριημέρου τα πλοία θα αναχωρήσουν από τον Πειραιά με πληρότητες που θα προσεγγίζουν το 95-100%. Την μεγαλύτερη ζήτηση παρουσιάζουν -φυσικά- τα νησιά της Μεγαλόχαρης, η Τήνος και η Πάρος, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που σπεύδουν στη Μύκονο.

Από το βράδυ της Κυριακής και την Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η επιστροφή αδειούχων του Αυγούστου, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Παγκόσμια διάκριση για τη Βιβλιοθήκη της Βέροια

Μια σπουδαία διάκριση κατάφερε η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας που απέσπασε από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates το βραβείο Πρόσβασης στη Μάθηση «Access to Learning Award (ATLA)», συνοδευόμενο με χρηματική χορηγία ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, τιμώντας την ως πρότυπο βιβλιοθήκης στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Η υποψηφιότητα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας ήταν μια από τις τρεις που είχαν επιλεγεί για την τελική φάση αξιολόγησης από 250 και πλέον υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
Η αξιολόγηση έγινε από εξωτερικούς αξιολογητές του Ιδρύματος.
Το ετήσιο βραβείο Πρόσβασης στην Μάθηση αναγνωρίζει τις καινοτόμες προσπάθειες βιβλιοθηκών και παρόμοιων οργανισμών εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών στην παροχή δωρεάν πρόσβασης σε υπολογιστές και το Διαδίκτυο.
Αποτελεί μέρος της διεθνούς πρωτοβουλίας του Ιδρύματος για τις βιβλιοθήκες (Global Libraries Initiative), η οποία προσπαθεί να καταστήσει τον κόσμο της γνώσης, της πληροφορίας και των ευκαιριών εύκολα προς όλους και κυρίως σε φτωχά άτομα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας έχει αναπτύξει ένα δίκτυο υπηρεσιών βιβλιοθήκης και πληροφόρησης στην περιοχή της Βέροιας και όχι μόνο. Παράλληλα περέχει στους 50.000 κατοίκους της Βέροιας και σε 130.000 πολίτες των γύρω περιοχών δωρεάν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο διαδίκτυο. Προσεγγίζει ακόμα ανθρώπους σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές με κινητές βιβλιοθήκες εξοπλισμένες με βιβλία και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ έχει αναδειχθεί σε κέντρο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών για τους κατοίκους, κέντρο προώθησης της δημιουργικής έκφρασης και καινοτομίας.
Διευθυντής της βιβλιοθήκης είναι ο Ιωάννης Τροχόπουλος, ο οποίος υπέβαλε και την αίτηση υποψηφιότητας.
Η τελετή βράβευσης έγινε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

«Καθάριζε» για τα... καλά το σπίτι

Επί επτά ολόκληρα χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες της ως οικιακή βοηθός σε ένα σπίτι στο Ηράκλειο Κρήτης μία 43χρόνη καθαρίστρια... Μόλις τώρα, όμως, το ζευγάρι που την πλήρωνε αντιλήφθηκε ότι καθάριζε τόσο καλά, που πολλά πράγματα –και κυρίως χρήματα- κυριολεκτικά... εξαφανίζονταν!

Εκτός από τα διάφορα χρηματικά ποσά που έκαναν «φτερά», η 44χρόνη οικοδέσποινα έχανε συχνά διάφορα αντικείμενα και ρούχα, με αποτέλεσμα –έστω και αργά- να υποψιαστεί την 43χρόνη οικιακή βοηθό! Το συζήτησε με τον σύζυγό της και εκείνος πήγε στην Ασφάλεια Ηρακλείου. Με την προτροπή των αστυνομικών, έριξε ένα «δόλωμα» στην ύποπτη κι όταν εκείνη το άρπαξε, αποκαλύφθηκαν όλα!


Η δράστιδα φέρεται να επέστρεψε μέρος από τα κλεμμένα αντικείμενα και χρήματα στον σύζυγο του θύματος, αλλά αυτό δεν την έσωσε αφού συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με την κατηγορία της κλοπής κατ΄ εξακολούθηση και διατάχθηκε η κράτησή της ώσπου να απολογηθεί στον ανακριτή.

Πέθανε νεοσύλλεκτος φαντάρος στην Κόρινθο


Την τελευταία του πνοή άφησε στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου νεοσύλλεκτος στρατιώτης ο οποίος νωρίτερα εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα.

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, την Παρασκευή στις 11:45, και ενώ βρισκόταν εντός στρατοπέδου, ο νεοσύλλεκτος αισθάνθηκε δυσφορία και παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα.


Ο στρατιώτης εξετάστηκε από του ιατρούς του στρατοπέδου και λίγα λεπτά μετά διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, όπου και κατέληξε.

ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Η παρουσίαση των "14"

Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Τρίπολη από τους ανθρώπους του Αστέρα η παρουσίαση των νέων αποκτημάτων της ομάδας. Μποροβήλος: "Αγαπήστε την ομάδα".

Ένα ολόκληρο ποδοσφαιρικό αγώνα (μαζί με τις 3 αλλαγές) μπορούν να βγάλουν οι μεταγραφές που έκανε την φετινή περίοδο ο Αρκαδικός σύλλογος.

Ετοιμάζουν αποθέωση για Βαλβέρδε, Ριέρα και... Μπαπτίστα


Πειραιάς: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αποψινό (21:45 NET) φιλικό του Ολυμπιακού απέναντι στη Ρόμα, αφού οι οπαδοί της ομάδας θα έχουν τη δυνατότητα να αποθεώσουν τον Ερνέστο Βαλβέρδε για την επιστροφή του στο Λιμάνι, τον Άλμπερτ Ριέρα για την πρώτη εμφάνισή του με το Νο77 στην πλάτη και τον... Ζούλιο Μπαπτίστα ώστε να τον πείσουν να αφήσει τη Ρόμα για τον Ολυμπιακό.

Sold out σε φιλικό!


Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι μέσα στο κατακαλόκαιρο και λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο, με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου, στο Γεώργιος Καραϊσκάκης θα βρεθούν τουλάχιστον 25.000 οπαδοί του Ολυμπιακού.


Αριθμός... απαγορευτικός για τα ελληνικά δεδομένα, αν συνυπολογίσουμε ότι πρόκειται για φιλικό παιχνίδι. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης είχαν μείνει απούλητα μόλις 3.000 εισιτήρια, ωστόσο παραμένει άγνωστο πόσοι από τους κατόχους διαρκείας θα παρευρεθούν στο γήπεδο.


Αποθέωση για Ερνέστο, Ριέρα και... Μπαπτίστα!


Κεντρικό πρόσωπο της αναμέτρησης θα είναι ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος επιστρέφει μπροστά στο «ερυθρόλευκο» κοινό μετά από 15 μήνες. Ο Ισπανός τεχνικός, που έφυγε από το λιμάνι ως θριαμβευτής, αφήνοντας ως γλυκιά ανάμνηση την κατάκτηση του νταμπλ της περιόδου 2008-09, πρόκειται να τύχει θερμής υποδοχής. Το ίδιο ισχύει και για την πιο hot μεταγραφή του καλοκαιριού στην Ελλάδα, τον Αλμπερτ Ριέρα, ο οποίος θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση με το... 77.


Για διάφορους λόγους, οι οποίοι έχουν... καλλιεργηθεί από το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, την αποθέωση αναμένεται να γνωρίσει και ο επιθετικός της Ρόμα, Ζούλιο Μπαπτίστα, ο οποίος φέρεται ως ο νούμερο ένα μεταγραφικός στόχος για την επίθεση.


Άλλωστε, μετά την αποχώρηση του Ντάρμπισιρ, ενισχύθηκαν οι φήμες που θέλουν τους «ερυθρόλευκους» να έχουν κάνει ήδη κίνηση για μεγάλο σέντερ φορ.


Μάλιστα, την υπόθεση έχει αναλάβει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που φέρεται να συναντήθηκε με τον τεχνικό διευθυντή της Ρόμα, Τζιανπάολο Μοντάλι για το «Κτήνος» από τη Βραζιλία. Πάντως, ο ίδιος ο Μπαπτίστα έχει εκφράσει την επιθυμία του να συνεχίσει στους τζαλορόσι.


Αγώνας - κριτήριο για όλους!


Μπορεί το παιχνίδι να είναι φιλικό, ωστόσο για τους ποδοσφαιριστές θα έχει χαρακτήρα επίσημου αγώνα, καθώς από τη διάθεση και αγωνιστικότητα που θα επιδείξουν, είναι πολύ πιθανό να κριθεί το μέλλον τους στην ομάδα.


Ο Βαλβέρδε θα περάσει από... κόσκινο όσους χρησιμοποιήσει και από το Σάββατο θα εισηγηθεί αναλόγως... Το παιχνίδι θα αποτελέσει crash test κυρίως για τρεις παίκτες: τους Μαρέσκα, Όσκαρ και τον Ντιόγκο, ο οποίος πιθανότατα θα τα ακούσει και από την «ερυθρόλευκη» εξέδρα για την ενέργειά του στο τέλος του επαναληπτικού με την Μακάμπι Τελ Αβίβ.


Ο Εμανά και οι άλλοι...


Μπορεί ο Βαλβέρδε να έχει παγώσει για λίγο τα μεταγραφικά, ωστόσο κάτι κινείται... Το όνομα του Αχιλέ Εμανά βρίσκεται στο προσκήνιο για τη θέση του αμυντικού χαφ, με την Μπέτις να τον κοστολογεί -ακατέβατα- 5 εκατομμύρια ευρώ.


Το αν θα κινηθεί, όμως, ο Ολυμπιακός για τον 28χρονο (ακόμα και το ενδεχόμενο συνιδιοκτησίας εξετάζεται), εξαρτάται από τον προπονητή του, ο οποίος έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον Ιρανό Νεκουνάμ. Το ίδιο ισχύει και για τον Ουίλιαμ Βενκέρ της Ναντ, τον οποίο ο Ολυμπιακός θα ζητήσει δανεικό με οψιόν αγοράς.


Εξάλλου, η παρέλαση των ονομάτων σε ξένο και ελληνικό Τύπο συνεχίζεται με νέα ονόματα αυτά των Τζο, Βάγκνερ Λοβ, Ουεμπό, Μεχντί Λασέν.


Από την ελληνική αγορά, θέμα ημερών φαίνεται πως είναι οι μεταγραφές του Τάσου Παπάζογλου από τον Πανσερραϊκό και του Αποστόλη Βέλλιου από τον Ηρακλή.

Πόρτα εξόδου σε Ντάρμπισάιρ

Ο Ισπανός δεν συμπεριέλαβε στην αποστολή του αγώνα τον Ματ Ντάρμπισάιρ, ο οποίος θα είναι ο πρώτος από το υπάρχον ρόστερ της ομάδας που θα αποτελέσει παρελθόν.
To τετ-α-τετ με τον Ντάρμπισάιρ
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε άφησε εκτός αποστολής τον Ματ Ντάρμπισάιρ για το αυριανό φιλικό παιχνίδι. Ο Ισπανός τεχνικός μετά το τέλος της προπόνησης είχε ένα τετ-α-τετ με τον Άγγλο επιθετικό στο οποίο τον ενημέρωσε τους λόγους που τον απέκλεισε.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο "Ντάρμπι" αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν από την ομάδα σύντομα καθώς δεν βρίσκεται στα πλάνα του Ισπανού τεχνικού.
Έτσι θα γίνει προσπάθεια για να αποχωρήσει ο παίκτης για τον οποίο η προηγούμενη διοίκηση είχε δώσει την Μπλάκμπερν περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ήδη υπάρχουν έντονες φήμες πως ο Ντάρμπισάιρ θα επιστρέψει στη χώρα του και συγκεκριμένα στη Μπέρμιγχαμ στην οποία θα δοθεί δανεικός μέχρι το τέλος της σεζόν.
Με την αποχώρηση του Ντάρμπισάιρ ανοίγει και ένα μεγάλο κενό στην επιθετική γραμμή της ομάδας. Πλέον είναι... ηλίου φαεινότερο πως οι Πειραιώτες θα κινηθούν για την απόκτηση τουλάχιστον ενός επιθετικού.

Πρέπει να θυμίσουμε ότι ο Ερνέστο Βαλβέρδε -και στην πρώτη του θητεία στον "ερυθρόλευκο" πάγκο- είχε δείξει να μην υπολογίζει για βασικό τον Βρετανό ο οποίος συνήθως αποτελούσε μια από τις αλλαγές. Ο Βαλβέρδε μετά το παιχνίδι με τη Ρόμα θα έχει συνάντηση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη για τον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας και τις αποδεσμεύσεις που πρόκειται να γίνουν και ο "Ντάρμπι" φαίνεται να είναι ο πρώτος που θα αποτελέσει παρελθόν.

Ακολουθεί φιλικό με την Λα Κορούνια

Ακόμη ένα φιλικό προετοιμασίας ενόψει της νέας σεζόν θα δώσει ο Ολυμπιακός, καθώς η πειραϊκή ΠΑΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια στις 18 Αυγούστου.
Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και θα αρχίσει στις 21:00.
Το ίδιο έκανε και η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, η οποία ανακοίνωσε επίσης μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, τη φιλική αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό.
Άλλωστε,ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε ζητήσει τη διεξαγωγή ενός ακόμα φιλικού αγώνα, έτσι ώστε να «τεστάρει» και πάλι τους ερυθρόλευκους.
Μετά το αποψινό παιχνίδι με την τη Ρόμα ο Ισπανός τεχνικός θα έχει την ευκαιρία κόντρα στην ισχυρή Λα Κορούνια να τσεκάρει τους παίκτες πριν την έναρξη της Σούπερ Λίγκα και το ματς κόντρα στον Ηρακλή στο «Καυταντζόγλειο».

Το τέστ της...Ρόμα

Άπαντες θα περάσουν από το μικροσκόπιο του Ερνέστο Βαλβέρδε, που αναμένεται να αποθεωθεί από τους οπαδούς και όποιος δεν σταθεί στο ύψος του...Ολυμπιακού, δύσκολα θα βρίσκεται την επόμενη μέρα στα πλάνα του προπονητή. Κι αν ήδη ο Νταρμπισάιρ πρέπει να θεωρείται παρελθόν, το μέλλον των Ντιόγο, Μαρέσκα, Όσκαρ «αιωρείται» και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι στο ρόστερ του Βάσκου. Ο νέος κόουτς των Πειραιωτών δεν έδειξε ενδεκάδα, αλλά είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιηθούν όλοι οι παίκτες που θα έχει στη διάθεσή του. Άλλωστε, πρόκειται για ένα πολύ δυνατό τέστ απέναντι στη Ρόμα που κατεβαίνει πλήρης, με όλα της τα αστέρια στο «Γ. Καραϊσκάκης».
Οι φίλοι του Ολυμπιακού θα δώσουν βροντερό παρών και δεν αποκλείεται το παιχνίδι να είναι sold out. Προφανώς θέλουν με το δικό τους τρόπο να καλωσορίσουν τον Βαλβέρδε, αλλά και να ετοιμάσουν μια όμορφη ατμόσφαιρα για να εντυπωσιάσουν τον Μπαπτίστα, παρότι ο Βραζιλιάνος δήλωσε σε Ιταλούς ρεπόρτερ πως δεν φεύγει από τους «τζιαλορόσι».
Για τη Ρόμα, το φιλικό με τον Ολυμπιακό αποτελεί γερό κρας τεστ, μια και την ίδια ενδεκάδα αναμένεται να χρησιμοποιήσει ο Ρανιέρι και στο Σούπερ Καπ με την Ιντερ. Λόμποντ κάτω από τα δοκάρια και τους Κασέτι, Μεξές, Ζουάν και Ρίισε στην άμυνα (από τα δεξιά προς τα αριστερά). Στα χαφ οι Ντε Ρόσι και Περότα θα αγωνίζονται στον άξονα και οι Ταντέι (δεξιά), Μενέζ (αριστερά) στα άκρα. Επιθετικό δίδυμο θα είναι οι Τότι και Αντριάνο, σε σύστημα 4-4-2.
Σειρά οι μεταγραφές
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε πει ότι κάθε εισήγηση του Βαλβέρδε θα τηρείται ευλαβικά από τη διοίκηση, κάτι που σημαίνει ότι μετά το «αντίο» με τον «Ντάρμπι», ο Ολυμπιακός θα κινηθεί για την απόκτηση δύο φορ. Πέρα από τους ξένους που (λογικά) θα αποκτηθούν για αυτή τη θέση, ίσως γίνει και μια επένδυση με ελληνικό χρώμα. Ο λόγος για τον Απόστολο Βέλλιο, που δεν έχει ανανεώσει ακόμα το συμβόλαιό του με τον Ηρακλή (λήγει το επόμενο καλοκαίρι).
Στην… ξένη αγορά, οι περιπτώσεις των Τζο και Βάγκνερ Λοβ είναι σε περίοπτη θέση, ενώ φυσικά, κανείς δεν βγάζει από το μυαλό του το όνομα του Ζούλιο Μπαπτίστα. Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις και αν γίνει κάποια κίνηση, αυτή θα είναι για δανεισμό με οψιόν αγοράς. ο Γουεμπό της Μαγιόρκα είναι άλλος ένας παίκτης που προτάθηκε. Ιδιάζουσα περίπτωση ο Καμερουνέζος που ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν με 6 γκολ σε 31 συμμετοχές, αλλά οι άνθρωποι της Μαγιόρκα συζητούν μόνο για πώληση του «δεμένου» μέχρι το 2012 παίκτη τους.
Μετά την απόκτηση του Αλέξανδρου Τζιόλη από τη Ρασίνγκ Σανταντέρ, ο Μεχντί Λασέν να περισσεύει για την ισπανική ομάδα. Δεν αποκλείεται η περίπτωση του να ενδιαφέρει τους «ερυθρόλευκους», αφού ο 26χρονος Αλγερινός (με γαλλικό διαβατήριο) ήταν το βασικό αμυντικό χαφ της Ρασίνγκ τις δύο προηγούμενες σεζόν (33 συμμετοχές πέρυσι, 34 πρόπερσι) και μάλιστα βρίσκεται σε ποδοσφαιρική ηλικία ιδανική για τον Βαλβέρδε (26 ετών). Ενδεχόμενη απόκτησή του δεν θα «ματώσει» οικονομικά τον σύλλογο και αν τελικά έρθει στον Πειραιά, ο Τζιόλης θα έχει συνεισφέρει (έμμεσα) σε αυτό.
Ο παίκτης, ωστόσο, που μπορεί να ντυθεί και σήμερα στα «ερυθρόλευκα» είναι ο Γουίλιαμ Βενκέρ. Ο αμυντικός μέσος της Ναντ μπορεί να αποκτηθεί δανεικός και με οψιόν αγοράς και απομένει μόνο το «ΟΚ» του Βαλβέρδε, για να γίνει η μεταγραφή.
Το «κόλπο γκρόσο» για τη θέση του μέσου, όμως, ο Ολυμπιακός προσπαθεί να το κάνει με τον Αχίλε Εμανά. Ο 28χρονος μέσος κοστολογείται από τη Μπέτις με 5 εκατ. ευρώ, αλλά πρόκειται για περίπτωση στην οποία οι ιθύνοντες βάζουν «το χέρι τους στη φωτιά» ότι θα πιάσει στην ομάδα. Η ομάδα της Ανδαλουσίας μοιάζει αδιάλλακτη όσον αφορά την τιμή τους διεθνούς παίκτη, μια και πριν από μερικές μέρες απέρριψε πρόταση 4,5 εκατ. ευρώ της Μπλάκμπερν. Σε περίπτωση που ο Βαλβέρδε τελικά ανάψει το «πράσινο φως» για την απόκτησή του, τότε θα «παίξει» η περίπτωση της συνιδιοκτησίας. Δηλαδή, ο Ολυμπιακός να αγοράσει το 50% των δικαιωμάτων του με ένα ποσό στα 2,5 εκατ. ευρώ.
Αν όμως, ο Βάσκος πει ότι θέλει πρώτα τον Νεκουνάμ, η διοίκηση θα κάνει τα πάντα για να του ικανοποιήσει τα «θέλω».
Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η μεταγραφή του Τάσου Παπάζογλου από τον Πανσερραϊκό στον Ολυμπιακό. Ουσιαστικά, απομένουν οι υπογραφές, μια και οι δύο πλευρές τα έχουν βρει σε όλα, σε ένα ποσό κοντά στις 350.000 ευρώ, μαζί με τον Σουμπίνιο ως δανεικό. Αυτό σημαίνει ότι (ίσως και σήμερα) ολοκληρωθεί το θέμα με τον μέσο του Εθνικού. Και αυτή η μεταγραφή θεωρείται τελειωμένη και απομένουν τα τυπικά για τον 24χρονο Βραζιλιάνο.

Ατρόμητος-Παναθηναϊκός 1-1 (video)





Μόνο κατά διαστήματα έδειξε τις αρετές των φιλικών στο εξωτερικό ο Παναθηναϊκός στο φιλικό με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Οι «πράσινοι» έχουν κάποιες δικαιολογίες αφού αγωνίστηκαν χωρίς τους διεθνείς ενώ στο δεύτερο ημίχρονο ο Νίκος Νιόπλιας έκανε πολλές αλλαγές βάζοντας στον αγωνιστικό χώρο παίκτες που δεν θα έχουν πολύ χρόνο συμμετοχής. Στα θετικά η εμφάνιση των Κλέιτον και Γκοβού. Από την άλλη μεριά ο Ατρόμητος έδειξε πως θα είναι πολύ ανταγωνιστική ομάδα στο νέο πρωτάθλημα που εκτός από το αποτέλεσμα παίζει και για το θέαμα. Το σκορ για τους Περιστεριώτες άνοιξε στο 24΄ ο Περόνε από το σημείο του πέναλτι, ενώ ο Γκοβού ισοφάρισε στο 35΄




Το παιχνίδι ξεκίνησε με πολύ καλή φάση για τους νταμπλούχους Ελλάδας. Ο Κλέιτον βρήκε με καταπληκτική κάθετη μπαλιά στην πλάτη της άμυνας, τον Γκοβού, αλλά ο Γάλλος δεν κατάφερε να νικήσει τον Μιχαηλίδη και έστειλε την μπάλα στην εξωτερική μεριά των διχτυών. Στη συνέχεια οι γηπεδούχοι πήραν τα ηνία του αγώνα και αφού έχασαν μερικές καλές φάσεις για γκολ με κυρίους εκφραστές του Περόνε και Καμαρά, κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ στο 24ο λεπτό. Ο Μπαζίνσκι κέρδισε έξυπνα το πέναλτι από τον Καντέ που έβαλε άτσαλα το πόδι του και ο Περόνε από την λευκή βούλα νίκησε τον Περόνε. Μετά το γκολ οι «πράσινοι» αφυπνίστηκαν και πίεσαν τον Ατρόμητο. Η ισοφάριση ήρθε ένα δεκάλεπτο μετά. Ο Τάτοςε γύρισε την μπάλα προς τα πίσω με λάθος τρόπο και ο Γκοβού εκμεταλλεύτηκε το λάθος, πήγε προς την περιοχή και με αριστερό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, κάνοντας ονειρικό το ντεμπούτο του επί ελληνικού εδάφους. Συνέχισε η πίεση του Παναθηναϊκού και στο 43΄ ο Λέτο δεν κατάφερε να σκοράρει αφού ο Μιχαηλίδης έδιωξε σε κόρνερ.


Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε όπως τελείωσε το πρώτο, δηλαδή με τον Παναθηναϊκό στην επίθεση. Οι φιλοξενούμενη έκαναν δύο καλές φάσεις μέχρι το 60΄ αλλά στη συνέχεια ο ρυθμός έπεσε αισθητά. Ίσως σε αυτό συνετέλεσαν και οι πολλές αλλαγές των δύο ομάδων με τους δύο προπονητές να δοκιμάζουν πράγματα στο γήπεδο αλλά και πολλούς πιτσιρικάδες. Οι φάσεις που άξιζαν μέχρι την λήξη ήταν ένα σουτ του Σαγκανόφσκι που έδιωξε ο Φερνάντες, που έκανε το ντεμπούτο του με την ομάδα, αλλά και ένα δοκάρι του Καραλή σε απευθείας εκτέλεση φάουλ.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Γιώργος Δώνης): Μιχαηλίδης, Φαβάλι (74΄ Καραλής), Μελισσάς, Μπαζίνσκι, Σαμπού, Νεμπεγλέρας, Σαρμιέντο (63΄ Σφακιανάκης), Καμαρά (26΄ Τάτος), Περόνε (63΄ Μπρίτο), Νάστος (68΄ Ολιβέιρα), Καραγκούνης (60΄ Σαγκανόφσκι)


ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Νίκος Νιόπλιας): Καρνέζης (46΄ Φερνάντες), Σαριέγκι (62΄ Μπίαρσμιρ), Μπουμσόνγκ (78΄ Μελίσσης), Σεϊταρίδης (62΄ Μαρίνος), Καντέ (86΄ Σταμπολζίεφ), Σιμάο , Ζιλμπέρτο, Κλέιτον (62΄ Γκάμπριελ), Γκοβού (78΄ Μάντζιος), Λέτο (86΄ Μαυρίας), Σισέ (78΄ Πετρόπουλος)
Λεπτό προς λεπτό

21:02 Ο Σισέ που σήμερα έχει γενέθλια, βραβεύτηκε σαν πρώτος σκόρερ της περσινής σεζόν.

21:03 Πρώτο σφύριγμα στον αγώνα, με γαλάζιες εμφανίσεις ο Ατρόμητος, λευκά για τον Παναθηναϊκό.

1΄ Ωραία κάθετη πάσα του Κλέιτον στον Γκοβού, το πλασέ του Γάλλου περνάει άουτ.

4΄ Μακρινό σουτ του Περόνε, η μπάλα δίπλα από το δεξί δοκάρι του Τζόρβα.

11΄ Σουτ του Καμαρά, ο Καρνέζης διώχνει σε κόρνερ.

23΄ Πέναλτι για τον Ατρόμητο μετά από ανατροπή του Μπαζίνσκι.

24΄ ΓΚΟΟΟΟΛ! Ο Περόνε νικά τον Καρνέζη από την λευκή βούλα.

34΄ ΓΚΟΟΟΟΛ! 1-1 με σκόρερ τον Σίντνεϊ Γκοβού. Ο Γάλλος εκμεταλλεύτηκε λάθος των γηπεδούχων, κινήθηκε προς την περιοχή και με αριστερό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μιχαηλίδη.

43΄ Σουτ του Λέτο εκτός περιοχής , ο Μιχαηλίδης σε κόρνερ.

21:50 Τέλος στο πρώτο ημίχρονο, Ατρόμητος-Παναθηναϊκός 1-1.

22:08 Σέντρα στο δεύτερο ημίχρονο, ο Φερνάντες κάνει το ντεμπούτο του στον Παναθηναϊκό αφού παίρνει την θέση του Καρνέζη.

54΄ Εξαιρετική συνεργασία Λέτο και Κλέιτον, ο Βραζιλιάνος σούταρε αλλά ο Μιχαηλίδης έδιωξε σε κόρνερ.

57΄ Σουτ του Λέτο, μπλοκάρει ο πορτιέρο του Ατρόμητου.

64΄ Εντυπωσιακή απόκρουση του Φερνάντες σε σουτ του Σαγκανόφσκι.

89΄ Απευθείας εκτέλεση φάουλ του Καραλή, η μπάλα χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι του Φερνάντες που έκανε λάθος υπολογισμό.

22:57 Τέλος της φιλική αναμέτρησης, Ατρόμητος-Παναθηναϊκός 1-1.

Φιλικό: Ατρόμητος-Παναθηναϊκός 1-1

Η Παναγία Σουμελά, το καύχημα του Ποντιακού Ελληνισμού


του Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους

Με αφορμή την πρώτη Θεία Λειτουργία, η οποία θα τελεστεί στην Παλαίφατη Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στον ιστορικό Πόντο, ύστερα από 88 χρόνια από την μαύρη εκείνη χρονιά του 1922, από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κύριο Βαρθολομαίο, θα ήθελα να αναφερθούμε για λίγο στην ιστορία της Ιεράς Μονής, το καύχημα αυτό του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και ολοκλήρου του Γένους μας.

Το Μοναστήρι της Παναγίας του Σουμελά, στον Ιστορικό Πόντο, ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα από δύο μοναχούς, τον Σωφρόνιο και τον Βαρνάβα. Οι δύο αυτοί μοναχοί, είδαν την Παναγία η οποία τους είπε να πάρουν την Εικόνα της, που η παράδοση θέλει να είναι έργο του Ευαγγελιστιού Λουκά, από τον Ναό της Μεγάλης Παναγίας των Αθηνών και να πάνε στο Όρος του Μελά στην επαρχία της Τραπεζούντος. Οι δύο αυτοί μοναχοί πήραν την εικόνα και ύστερα από ένα κοπιαστικό ταξίδι, έφτασαν στην Τραπεζούντα και από εκεί ανέβηκαν στο όρος Μελά όπου ίδρυσαν την Ιερά Μονή. Στην ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής, βοήθησε κατά πολύ και η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Βαζελώνος η οποία υπήρχε στην περιοχή. Από τότε η Μονή της Παναγία Σουμελά ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, βοηθούσε την Μονή του Βαζελώνος.

Η βοήθεια αποτελούνταν από "πεντήκοντα άσπρα συν κηρώ και ελαίω ανα οκάδες δώδεκα, καθ' επταετίαν δε επταετή ημίονον". Η Ιερά Μονή, γνώρισε μεγάλες δόξες κατά την διάρκεια της Αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών (1204 - 1461). Ο Ιωάννης ο Β' ο Μεγαλοκομνηνός (1280 - 1285 και 1297) γιός του Αλεξίου του Β' του Μεγαλοκομνηνού (1180 - 1183), δώρισε στην Μονή 24 χωριά και 40 παροίκους ως φύλακες. Ο Αλέξιος ο Γ' Ο Μεγαλοκομνηνός, αυτή η σημαντική προσωπικότητα της Αυτοκρατορίας (1349 - 1390), έδωσε πολλά προνόμια στην Ιερά Μονή της Παναγίας, με το Αυτοκρατορικό Συγγίλιο που εξέδωσε το 1364, ενώ χτίζει καινούργια κελλιά και οχυρώνει την Μονή. Έξω από την Πύλη της Μονής υπήρχε η εξής επιγραφή: "Κομνηνός Αλέξιος εν Χριστώ σθένων, πιστός Βασιλεύς, Στερρός, Ένδοξος, Μέγας, Αεισέβαστος, Ευσεβής Αυτοκράτωρ / Πάσης Ανατολής τε και Ιβηρίας / Κτίτωρ πέφυκε Μονής ταύτης. 1360 μ.Χ". Ο γιός του Αλεξίου του Γ' Μανουήλ ο Γ' (1390 - 1417), φάνηκε το ίδιο γενναιόδωρος με τον πατέρα του. Από το Αυτοκρατορικό θησαυροφυλάκειο, χάρισε τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, μέσα σε αργυρή θήκη με την εξής επιγραφή: "Ένθα κείται το τρισόλβιον Ξύλον / εν ω Χριστός ηγίασε την κτίσιν / ο Εμμανουήλ του Αλεξίου Γόνος / Κομνηνός Άναξ Ευσεβής Αυτοκράτωρ / δώρον αγνόν τη Πανάγνω προσφέρει / εν τώδε Ναώ τούτο του Μελά όρους / έτους 1390".

Την Μονή όμως σεβάστηκαν και οι Οθωμανοί, ύστερα από την Άλωση της Τραπεζούντος το 1461, διατηρώντας τα προνόμια των Μεγάλων Κομνηνών. Ο Σουλτάνος Σελήμ ο Α' (1512 - 1520) δώρισε στην Παναγία πέντε μεγάλες λαμπάδες διακοσμημένες με χρυσό και με διάφορες επιγραφές, ενώ ο Σουλτάνος Σελήμ ο Β' (1566 - 1574) έδωσε στην Ιερά Μονή ένα αντίγραφο του Αχτιναμέ, του εγγράφου δηλαδή του Προφήτου Μωάμεθ το οποίο φέρει, αντί της υπογραφής του την παλάμη του, με τα προνόμια προς την Ιερά Αυτοκρατορική και Αυτόνομη Μονή του Σινά. Η Μονή της Παναγίας του Σουμελά όμως, δέχτηκε και τις ευεργεσίες της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακήρυξε την Ιερά Μονή σε Εξαρχία. Αυτό βέβαια πολλοί Μητροπολίτες Τραπεζούντος προσπάθησαν να το καταργήσουν. Τότε οι Μοναχοί κατέφευγαν στο Πατριαρχείο ζητώντας την προστασία του. Ο Ηγούμενος της Μονής κατείχε θέση "Αρχιερέως" μέσα στην Εξαρχία, πλήν των χειροτονιών. Οι χειροτονίες στην Μονή γινόταν είτε από τον Μητροπολίτη Τραπεζούντος, είτε από τον Μητροπολίτη Χαλδίας. Η Εξαρχία καταργήθηκε το 1863, αλλά ύστερα από τις αντιδράσεις των κατοίκων επανιδρύθηκε και πάλι, για να καταργηθεί οριστικά το 1902.

Δυστυχώς όμως, η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά είχε την τύχη να δεί την καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της περιοχής, την μαύρη εκείνη χρονιά του 1922. Το 1930 ο επιζών μοναχός Αμβρόσιος ύστερα από την σχετική άδεια που δόθηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ισμέτ Ινονού πήγε και πάλι στον Πόντο και επισκέφτηκε την Ιερά Μονή. Από εκεί έφερε την Ιερά Εικόνα και το Ιερό Τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, τα οποία οι πατέρες βλέποντας τις εξελίξεις είχαν κρύψει σε κάποιο Ναό εκτός της Ιεράς Μονής, πιστεύοντας ότι θα γυρνούσαν πίσω. Ο π. Αμβρόσιος έφερε αυτά τα ιστορικά κειμήλια του Γένους μας στην Ελλάδα, και τα τοποθέτησαν στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.

Το 1951, ο Πόντιος στην καταγωγή Φίλων Κτενίδης ίδρυσε το ίδρυμα της Παναγίας καθώς και την νέα Ιερά Μονή της Παναγίας στο όρος Βέρμιο της Μακεδονίας μας αυτήν την φορά. Εκεί μεταφέρθηκαν και τα ιερά αυτά κειμήλια, τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα, μάρτυρες του μεγαλείου της ένδοξης ιστορίας μας.

Μετά από 88 χρόνια, η Παναγιά η Σουμελιώτισσα άκουσε τις προσευχές και τις παρακλήσεις όλου του Ποντιακού και όχι μόνο Ελληνισμού, και δόθηκε η άδεια από την Τουρκική Κυβέρνηση να λειτουργηθεί και πάλι η Ιερά Μονή. Είναι σημαντικό και ιστορικό το γεγονός, και για τον λόγο ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Μονής θα λειτουργήσει Οικουμενικός Πατριάρχης.

Εμείς αυτό πού μπορούμε να κάνουμε είναι η λατρευτική αυτή εκδήλωση να μην αμαυρωθεί από εθνικιστικές και άλλες εκδηλώσεις, αλλά με σεβασμό και ιεροπρέπεια να αντιμετωπίσουμε το γεγονός αυτό. Να ευχηθούμε η Προστασία της Παναγίας να συνεχίζει να ευλογεί το Γένος μας, την Μητέρα Εκκλησία, αλλά και τον Πατριάρχη μας, ο οποίος ευλογήθηκε ιδιαιτέρως από την Παναγία να είναι αυτός πού θα λειτουργήσει για πρώτη φορά. Χρόνια πολλά.
Πηγή

«Πρεμιέρα» με ΠΑΟ-Ξάνθη το πρωτάθλημα

Super League 2010/11
1η Αγωνιστική
Αναλυτικότερα, οι αγώνες της πρώτης αγωνιστικής της Super League
Παναθηναϊκός - Skoda Ξάνθη
27/08
17:00
Ηρακλής - Ολυμπιακός
28/08
17:00
Πανιώνιος - Ολυμπιακός Βόλου
28/08
17:00
Κέρκυρα - ΑΕΚ
28/08
17:00
Εργοτέλης - Αστέρας Τρίπολης
28/08
17:00
ΠΑΟΚ - Πανσερραϊκός
28/08
17:00
Καβάλα - Αρης
28/08
17:00
Λάρισα - Ατρόμητος
28/08
17:00
Με την αναμέτρηση Παναθηναϊκού και Ξάνθης θα ανοίξει η αυλαία της Super League για τη σεζόν 2010-2011 σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της λίγκας.
Η πρεμιέρα του πρωταθλήματος θα γίνει σε… τρεις δόσεις αφού θα διεξαχθούν παιχνίδια τόσο την Παρασκευή 27/08 (το ματς ΠΑΟ-Ξάνθης) αλλά και το Σάββατο και την Κυριακή 28 και 29/08 αντίστοιχα.





















































Ιστορική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

   Ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση συνοδεύει φέτος τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στον Πόντο, καθώς για πρώτη φορά μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και την ελληνοτουρκική συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών, θα τελεστεί θεία λειτουργία την ημέρα της εορτής της Παναγίας στην ιστορική Μονή Σουμελά.

    Για τους Πόντιους, ορθοδόξους Έλληνες και Ρώσους, η λειτουργία που θα τελεστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο είναι μια μεγάλη στιγμή που πολλοί εύχονταν σε όλη τους τη ζωή να ζήσουν.

    Οι ορθόδοξοι Πόντιοι, όπου κι αν βρίσκονται διασπαρμένοι, έχουν συνηθίσει να στρέφουν τα βλέμματά τους τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά, που επί αιώνες φύλασσε, στην κορυφή του βουνού στη Μάτσκα, πάνω από την Τραπεζούντα, την ιερή εικόνα της Παναγίας.

    Φέτος, η τουρκική κυβέρνηση, δια μέσω του υπουργού Πολιτισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, έκανε δεκτό το αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και έδωσε την άδεια να τελείται, ελεύθερα, κάθε χρόνο, η ορθόδοξη θρησκευτική τελετή, στην ιστορική μονή της Παναγίας του Όρους Μελά, που πλέον λειτουργεί ως μουσείο.

    Προσκυνητές από όλο τον κόσμο και κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχει εγκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των Ποντίων, σπεύδουν φέτος να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στη Μονή Σουμελά. Εκεί όπου την τιμούσαν και οι πρόγονοί τους.

    Στην περιοχή έχουν ήδη συρρεύσει και προσκυνητές από τη Ρωσία και τη Γεωργία, για να υπογραμμίσουν τους δεσμούς που τους συνδέουν με τη Μονή Σουμελά.

    Ο μητροπολίτης Δράμας και επίσκοπος Τύχων του Πατριαρχείου Μόσχας θα συλλειτουργήσουν μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σε μια λειτουργία που θα παρακολουθήσουν βουλευτές της ρωσικής Δούμας, της ελληνικής Βουλής, δεκάδες ανταποκριτές των ρωσικών, αλλά και των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχοι των ποντιακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο.

    Η Νομαρχία της Τραπεζούντας διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον απρόσκοπτο εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, ενώ ο δήμαρχος της Μάτσκα, Ερτουγλούλ Γκενς, παρότρυνε τους δημότες του «να ανοίξουν τα σπίτια τους και να φιλοξενήσουν τους χριστιανούς προσκυνητές». Το ίδιο βράδυ, ο δήμαρχος θα παραχωρήσει επίσημο δείπνο («Ιφτάρ Σοφρασί») στις τοπικές αρχές και στους υψηλούς επισκέπτες, στο οποίο έχουν κληθεί και μέλη ελληνικών ποντιακών σωματείων.

    Από την άλλη πλευρά, από το Φανάρι και τα ποντιακά σωματεία γίνονται συστάσεις στους προσκυνητές να αποφεύγονται οι δημόσιες συνεστιάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς από χθες άρχισε η ιερή για τους μουσουλμάνους νηστεία του Ραμαζανιού , ώστε να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση για το θρησκευτικό συναίσθημα του τοπικού πληθυσμού. Άλλωστε, παραδοσιακά, το μοναστήρι, την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, επισκέπτονται και αρκετοί ντόπιοι, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, που αποδίδουν θαυματουργές ιδιότητες στην πηγή, που κυλά από τους γρανιτώδεις βράχους, πάνω στους οποίους είναι χτισμένο το μοναστήρι.

    Η θεία λειτουργία θα τελεστεί στον περίβολο του ναού, λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του καθολικού. Οι άδειες που έχουν εκδοθεί για τους επισκέπτες, στους οποίους θα επιτραπεί η πρόσβαση στον περίβολο του ναού, είναι συνολικά πεντακόσιες. Οι μισές απ' αυτές θα διακινηθούν μέσω του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι άλλες μισές έχουν δοθεί στον Ιβάν Σαββίδη, που διοργανώνει το προσκύνημα από τη Ρωσία. Οι επισκέπτες θα εισέλθουν στον περίβολο της μονής, φορώντας τις ειδικές κάρτες, ενώ οι υπόλοιποι θα παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία έξω από το μοναστήρι, όπου θα υπάρχουν γιγαντοοθόνες. Μετά το πέρας της λειτουργίας θα επιτραπεί η είσοδος με τη σειρά και κατά ομάδες σε όλους όσοι επιθυμούν να προσκυνήσουν.

    Η Πατριαρχική Λειτουργία στο Όρος Μελά θα μεταδοθεί από την ΕΤ3 στην Ελλάδα και δορυφορικά από τον δορυφόρο Hellas Sat στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Δεκαπενταύγουστος Έθιμο Καβαλάρηδων

Ο Δήμος Σιάτιστας σας προσκαλεί στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου και στο έθιμο των Καβαλάρηδων τo Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Αυγούστου, που θα πραγματοποιηθούν στη Σιάτιστα και στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μικροκάστρου.
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

ΣΑΒΒΑΤΟ 14  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2010
Προετοιμασία των καβαλάρηδων για το έθιμο της Παναγίας
Εσπερινός στην Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο
Πανηγύρι στο Μικρόκαστρο
Παραδοσιακό γλέντι στις πλατείες της Σιάτιστας

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010
Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο
Περιφορά Εικόνας Θεοτόκου
Προσκύνημα στην Παναγία από τους καβαλάρηδες
13:30 μ.μ.   Υποδοχή των καβαλάρηδων στην Πλατεία Χώρας και την Πλατεία Γεράνειας
Παραδοσιακό γλέντι

Η γιορτή της Παναγίας στη Σιάτιστα είναι μοναδική.
Το έθιμο των καβαλάρηδων προσκυνητών έρχεται από την τουρκοκρατία, όταν αποτελούσε μια ευκαιρία στους σκλαβωμένους να δείξουν τη λεβεντιά και τον πόθο τους για λευτεριά.
Στις 14 και 15 Αυγούστου όλη η Σιάτιστα δονείται στους ρυθμούς των χάλκινων και του ασταμάτητου γλεντιού.
Την παραμονή της γιορτής οι πλατείες Χώρας, Γεράνειας και η γειτονιά του Μπούνου συγκεντρώνουν τις παρέες των καβαλάρηδων, οι οποίοι παρασύρουν Σιατιστινούς και επισκέπτες στο γλέντι.
Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, οι καβαλάρηδες ξεκινούν το πρωί για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας στο φερώνυμο Μοναστήρι που βρίσκεται στο Μικρόκαστρο.
Το μεσημέρι οι παρέες των καβαλάρηδων με τα καταστόλιστα άλογα μπαίνουν επιβλητικά στη Σιάτιστα και στην πλατεία της Χώρας τους επισκέπτονται αρχές και λαός.
Το γλέντι συνεχίζεται στις πλατείες της Χώρας και της Γεράνειας, στην πλατεία του Δημαρχείου, αλλά και στις γειτονιές της Σιάτιστας μέχρι αργά το βράδυ.
Χρήσιμες πληροφορίες:
-    Περίπτερο Πληροφόρησης ΔΕΠΠΤΑΣ:
-    Δημαρχείο Σιάτιστας:
-    Αστυνομία:
-    Κέντρο Υγείας:

Χώροι Στάθμευσης:
-    Προαύλιο Γυμνασίου – Λυκείου «Γεώργιος Παπαγεωργίου» (περιοχή Χώρας)
-    Προαύλιο Β’ Δημοτικού Σχολείου (περιοχή Γεράνειας)
-    Χώρος Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου (περιοχή Γεράνειας, στην είσοδο της πόλης από Μπάρα, Κοζάνη, Γρεβενά)
-    Χώρος Αγίου Αθανασίου (περιοχή Χώρας, στην είσοδο της πόλης από Καστοριά, Εράτυρα, Γαλατινή)

Για φαγητό (εστιατόρια, ταβέρνες, ψησταριές, fast foods)
-    Στις πλατείες Χώρας και Γεράνειας
-    Στην περιοχή Φούρκα
-    Στην είσοδο της πόλης στη Γεράνεια
-    Στον Άγιο Χριστόφορο
-    Κατά μήκος της Κεντρικής Οδού

Για καφέ, ποτό:
-    Στις πλατείες Χώρας και Γεράνειας
-    Στην περιοχή Φούρκα
-    Στην είσοδο της πόλης στη Χώρα και στη Γεράνεια
-    Στον Άγιο Χριστόφορο
2465022254246502128024650211112465022222