ΣΙΝΕ

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

«Τραγωδία» για τον Παναθηναϊκό μέσα στο ΟΑΚΑ!!! Τους πήραν στο κυνήγι! (video)

Σκηνές από άλλες εποχές αναβίωσαν στο ΟΑΚΑ με δεκάδες αγανακτισμένους οπαδούς του Παναθηναϊκού να μπαίνουν στο φινάλε στο γήπεδο και να παίρνουν στο κυνήγι τους παίκτες, προκαλώντας φθορές και επεισόδια με την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο.
Εικόνα διάλυσης έδειχναν οι παίκτες του Φερέιρα, με τον πορτογάλο τεχνικό να έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την ήττα από τον Ολυμπιακό Βόλου.

Πρωταθλητής χειμώνα ο Ολυμπιακός!!!

Χαμόγελα στο λιμάνι εξαιτίας της νέας... γκέλας του Παναθηναϊκού!

Στον Ολυμπιακό ναι μεν χάρηκαν πολύ με το νέο βαθμολογικό ολίσθημα του Παναθηναϊκού, ωστόσο δεν μένουν στο γεγονός πως εξακολουθούν να είναι πρώτοι στην Σούπερ Λίγκα.
Ο τίτλος του πρωταθλητή χειμώνα είναι αναμφίβολα κάτι σημαντικό για τους Πειραιώτες, όμως αυτό που άπαντες θέλουν πια είναι η νίκη στην Λάρισα για να ανοίξει η... ψαλίδα με τον αιώνιο αντίπαλο. Εξάλλου μία νίκη επί της Λάρισας θα φέρει... αγκαλιά τον Ολυμπιακό με τον φετινό τίτλο.
Αυτό που πάντως ανέφεραν στου Ρέντη ήταν πως «τώρα έχουμε την μεγάλη ευκαιρία να αυξήσουμε την διαφορά μας με τον Παναθηναϊκό! Πρέπει να παίξουμε καλά και να νικήσουμε πάση θυσία την Λάρισα».
Πηγή:
gazzetta.gr

Superleague; Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός Βόλου 0-1 (video)

Επεισόδια και αποδοκιμασίες από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού με την λήξη του αγώνα και την εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό Βόλου με 1-0. Ο Μόνχε στο 78' το γκολ των "ερυθρόλευκων" που έδειχναν πιο ομάδα... από αυτή του Φερέιρα που έχει ευθύνη για την εικόνα του "τριφυλλιού".
"Εμείς στην ανεργία κι εσείς μες στη χλιδή, τιμήστε το τριφύλλι, τελειώνει η υπομονή"  , ήταν το πανό με την έναρξη του αγώνα από τους οργανωμένους οπαδούς, αλλά οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν το διάβασαν καλά και ηττήθηκαν από τον Ολυμπιακό Βόλου με 0-1, χάρη στο γκολ του Μόνχε στο 78'.
Αποδοκιμασίες από τους περίπου 20.000 οπαδούς μετά το γκολ και μέχρι την λήξη για την εικόνα διάλυσης που έδειχναν οι παίκτες του Ζεσουάλδο Φερέιρα, με τον Πορτογάλο τεχνικό να έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Στο κυνήγι" πήραν παίκτες και τεχνική ηγεσία οι αγανακτισμένοι οπαδοί με την λήξη του ματς, προκαλώντας φθορές και επεισόδια με την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο

.Διαιτητής: Σ. Τριτσώνης
Βοηθοί: Δ. Γκάγκας, Ν. Δημόπουλος

Κίτρινες κάρτες: Λέτο, Νίνης / Ντολεζάι
Παναθηναϊκός (Ζεσουάλδο Φερέιρα): Τζόρβας, Σεϊταρίδης, Σαριέγκι, Μπουμσόνγκ, Σπυρόπουλος, Μαρίνος (73' Λουίς Γκαρθία), Κατσουράνης, Χριστοδουλόπουλος (64' Πετρόπουλος), Νίνης (46' Ιωαννίδης), Λέτο, Σισέ.
Ολυμπιακός Βόλου (Σάκης Τσιώλης): Γιακούποβιτς, Ντολεζάι, Αλβάρεζ, Σανκαρέ, Ζέλεσι, Μόνχε, Μητρόπουλος, Ζαραδούκας, Ουμπίντες, Μάρτιν (91' Ρόκας), Καπετάνος (62' Μπρέσκα).

Τα πλάνα των προπονητών
Με νέα πρόσωπα παρουσίασε την ομάδα του ο Ζεσουάλδο Φερέιρα που άφησε εκτός ενδεκάδας τον Ζιλμπέρτο Σίλβα και τον Λουκά Βύντρα . Συγκεκριμένα, ο Πορτογάλος τεχνικός που έδειξε να προτιμάει το 4-3-3 δεν είχε στην διάθεσή του τον τραυματία Καντέ, έβαλε τον Σαριέγκι παρτενέρ του Μπουμσόνγκ και στο δεξί άκρο τον Σεϊταρίδη με τον Σπυρόπουλο και πάλι αριστερά.
Κατσουράνης, Νίνης και Μαρίνος ήταν η τριάδα της μεσαίας γραμμής με τον πρώτο να έχει πιο αμυντικά καθήκοντα ενώ μπροστά τους ήταν αριστερά ο Λέτο, δεξιά ο Χριστοδουλόπουλος στην κορυφή της επίθεσης ήταν ο Σισέ.
Στην αντίπερα όχθη, ο Σάκης Τσιώλης είχε στήσει την ομάδα του με σύστημα 4-1-4-1 με τον Μάρτιν στην κορυφή της επίθεσης.
Πίεση οι "πράσινοι", ευκαιρία οι "ερυθρόλευκοι"

Οι γηπεδούχοι από τα πρώτα λεπτά του αγώνα είχαν αναλάβει την κατοχή της μπάλας και προσπαθούσαν με συνεχή κίνηση και πάσες να βρουν ρυθμό και να πιέσουν τον αντίπαλο. Εν μέρει τα κατάφερναν ωστόσο δεν μπορούσαν εύκολα να βρουν τρόπο να αξιοποιήσουν τον Σισέ που έδειχνε απομονωμένος.
Από την άλλη πλευρά οι παίκτες του Βόλου, με σωστή τακτική κρατούσαν μακριά από την περιοχή τους τα ατού του "τριφυλλιού". Οι "ερυθρόλευκοι" ήταν αυτοί που έχασαν την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο παιχνίδι.
Ηταν το 16' όταν ο Μόνχε με εκπληκτική κάθετη πάσα στον Μαρτίν και εκείνος που πετάχτηκε στην πλάτη της άμυνας των γηπεδούχων σούταρε διαγώνια αλλά δεν κατάφερε να βρει στόχο, στέλνοντας την μπάλα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Τζόρβα.
Με την συμπλήρωση του 20λεπτου, ο Σεϊταρίδης βγήκε από δεξιά και μπαίνοντας στην αντίπαλη περιοχή έκανε την σέντρα σουτ και ο Γιακούποβιτς στην κλειστή του γωνία εντυπωσιακά στο "γάμα" απέκρουσε σε κόρνερ.
Απείλησε... ο "λανθασμένος" Σισέ
Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα που μετά από το πρώτο τέταρτο σηκώθηκε για να δίνει οδηγίες στους παίκτες του (κάτι που έκανε και ο Σάκης Τσιώλης από την αρχή του αγώνα) ζήτησε από τους Λέτο και Χριστοδουλόπουλο να αλλάξουν πλευρά.
Αυτό αρχικά δημιούργησε ένα πρόβλημα στην αντίπαλη άμυνα, ωστόσο μετά από λίγα λεπτά προσαρμόστηκε στα μαρκαρίσματα.
Οι "πράσινοι" στο 26' απείλησαν την εστία των "ερυθρόλευκων" ωστόσο παρά το λάθος του διαιτητή και του επόπτη να αφήσουν την φάση, ο Σισέ που πήρε την πρώτη καλή κάθετη πάσα από τον Λέτο, νικήθηκε από τον πορτιέρο της βολιώτικης ομάδας, με τον Γάλλο να βγαίνει στην πλάτη των αμυντικών από θέση οφ σάιντ, την οποία και δεν υποδέχθηκε.
Είκοσι λεπτά στα "σκουπίδια"... και απογοήτευση

Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τους "πράσινους" να σπαταλούν 20 λεπτά από τα μισά του πρώτου μέρους σχεδόν, χωρίς να έχουν σωστή ανάπτυξη και ίχνος ευκαιρίας προς την εστία των φιλοξενούμενων.
Από την πλευρά τους οι παίκτες του Τσιώλη, πραγματοποιούσαν αυτό που ήξεραν καλά και ζητούσε συνεχώς ο Ελληνας τεχνικός. Να γυρίζουν συνεχώς την μπάλα και να την γυρνάνε συνέχεια και φάνηκε να τα καταφέρνουν σωστά.

Το τελευταίο σφύριγμα του κ. Τριτσώνη μετά από ένα λεπτό καθυστέρηση στο πρώτο μέρος βρήκε τους οπαδούς του "τριφυλλιού" να είναι δυσαρεστημένοι από την νέα εμφάνιση που είχαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού, που προβλημάτισαν ακόμα και τον Φερέιρα που έφυγε για τα αποδυτήρια απογοητευμένος.
Μέσα ο Ιωαννίδης, εκτός ο Νίνης
Η έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου επεφύλαξε μια αλλαγή έκπληξη... από τον Ζεσουάλδο Φερέιρα που απέσυρε τον Νίνη και πέρασε στην θέση του τον Ιωαννίδη. Μια αλλαγή που προκάλεσε ερωτηματικά αφού ο πρώην άσος του Ηρακλή δεν έπαιζε στην θέση του ενώ την στιγμή που οι "πράσινοι" έδειχναν ανήμποροι στην τελική πάσα οι Καραγκούνης και Λουίς Γκαρθία θα ήταν προτιμότεροι πίσω από τον Σισέ.
Το πρώτο δεκάλεπτο κύλησε με τους γηπεδούχους και πάλι να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων ωστόσο να μην μπορούν ούτε από αριστερά με τον Λέτο, ούτε δεξιά με τον Χριστοδουλόπουλο να απειλήσουν αφού κανείς από τους δύο δεν μπορούσε να βρει τον Σισέ.
Οπως στο πρώτο μέρος και πάλι οι Βολιώτες ήταν αυτοί που είχαν την πρώτη καλή στιγμή στο ματς. Ενα λεπτό μετά την είσοδο του Μπρέσκα, ο Μάρτινς και πάλι σούταρε δυνατά έξω από την περιοχή αλλά ο Τζόρβας έπεσε και απομάκρυνε στην γωνία του.

Αποδοκιμασίες... και ανορθόδοξες κινήσεις
Οσο ο χρόνος κυλούσε και η θηλιά πίεζε στον "λαιμό" τον Παναθηναϊκό, ο Ζεσουάλδο Φερέιρα δεν έδειχνε να έχει "καθαρό" μυαλό. Ο Πορτογάλος τεχνικός σε μια ακόμα λανθασμένη κίνηση στην σκακιέρα του ματς, απέσυρε έναν ακόμα παίκτη με ποιότητα που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον Σισέ, τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο και πέρασε στο ματς τον Πετρόπουλο.
Αυτόματα, έδωσε εντολή ο μικρός να πάει στην κορυφή της επίθεσης και ο Σισέ να περάσει πιο δεξιά στο άκρο της μεγάλης περιοχής. Η τρίτη και τελευταία αλλαγή αλλά και ελπίδα για τους "πράσινους" ήταν η είσοδος του Λουίς Γκαρθία στην θέση του Μαρίνου.
Μόνχε 0-1... και εν συνεχεία απειλές από εξέδρα
Στον ανορθόδοξο τρόπο ανάπτυξης των γηπεδούχων αλλά και το κλασικό παιχνίδι των φιλοξενούμενων με τις αντεπιθέσεις, οι παίκτες του Τσιώλη, πέτυχαν αυτό που μπορούσαν και ξέρουν να κάνουν.

Αιφνιδιάζοντας οι "ερυθρόλευκοι" στο 79', ο Ουμπίντες έκανε το σουτ από τα δεξιά αφού είχε ξεπεράσει τον Σπυρόπουλο, ο Τζόρβας απέκρουσε η μπάλα κατέληξε στον Μόνχε, ο οποίος από κοντά σούταρε και ευνοούμενος από την κόντρα στον Σεϊταρίδη είδε την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του "τριφυλλιού", κάνοντας τους Βολιώτες να πανηγυρίζουν έξαλλα το 0-1.
Την ίδια ώρα η εξέδρα άρχισε τα απειλητικά συνθήματα, φωνάζοντας προς τους παίκτες του "τριφυλλιού": "εεεε οοο βγάλτε τις φανέλες και φύγετε από εδώ...".
Παρά τις προσπάθειες τους οι γηπεδούχοι χωρίς καθαρό μυαλό δεν μπόρεσαν να απειλήσουν την αντίπαλη άμυνα και ο Ολυμπιακός Βόλου πήρε μια πανάξια και σπουδαία νίκη μέσα στο ΟΑΚΑ, υποχρεώνοντας το "τριφύλλι" στην πρώτη εντός έδρας ήττα που έχρισε αυτόματα πρωταθλητή χειμώνα τον Ολυμπιακό (Πειραιώς).
Με την λήξη του αγώνα, οι φίλοι του "τριφυλλιού" μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και "κυνήγησαν" τους παίκτες που από την φυσούνα και πάνω δέχονταν αντικείμενα και τράπηκαν σε φυγή για να γλυτώσουν τις "άγριες διαθέσεις" των δικαιολογημένα αγανακτισμένων οπαδών τους.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgb0uMtqTG3xVXQUic_qBo7LUx5WKJJBKDeH5HucczbrrN0vax4AMRXIbYLQCzVg1K2m4_5FBQVGyYwn2RwIjKdou92VVfjzOWK5cbYpzqYlQZvzvMH3Ndg4Rpjqm-IiU7wbQD0wqgjMXA/s1600/%25CE%2591%25CE%2595%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%25A3+%25CE%2593%25CE%25A1%25CE%2595%25CE%2592%25CE%2595%25CE%259D%25CE%2591.JPG
  Σας  προσκαλούμε την Κυριακή  19-12-2010  και ώρα  2:00μμ  στην “ΓΟΥΡΟΥΝΟΧΑΡΑ” που διοργανώνει η  Α.Ε. ΠΟΝΤΙΩΝ ΒΑΤΟΛΑΚΚΟΥ  και το “ΚΑΦΕ ΜΥΘΟΣ” στο Βατόλακκο Γρεβενών.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!

ΠΑΟΚ: Η αποστολή του αγώνα με την Κέρκυρα

kekryra paok apostoli

O ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε την προετοιμασία του για τον αυριανό αγώνα με την Κέρκυρα (15:00, Novasports 3), για την 15η αγωνιστική της Super League. O Μάκης Χάβος ανακοίνωσε την αποστολή, η οποία αποτελείται από 19 ποδοσφαιριστές. Πρόκειται για τους: Χαλκιά, Kresic, Boussaidi, Contreras, Cristiano, El Zhar, Filomeno, Grarcia, Lino, Savini, Sznaucner, Vieirinha, Αθανασιάδη, Μπαλάφα, Παπάζογλου, Σακελλαρίου, Σαλπιγγίδη και Φωτάκη. Εκτός αποστολής έμειναν οι Vitolo και Ivic, καθώς αμφότεροι υποβλήθηκαν σε αρθροσκόπηση. Οι Στέλιος ΜΑλεζάς και Zuela είναι έτοιμοι, ενώ ο Muslimovic βρίσκεται στο στάδιο αποθεραπείας στην περιοχή των κοιλιακών προσαγωγών.

Ολυμπιακός: Η αποστολή για την Λάρισα!!!

olympiakos apostolh me larisa 
Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του Ολυμπιακού για την αναμέτρηση με την Λάρισα, την Κυριακή (19/12, 19:30) στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής της Super League 2010 – 2011. Η αποστολή που ανακοίνωσε ο Ernesto Valverde δεν περιελάμβανε εκπλήξεις. Ο Dennis Rommedahl είναι τραυματίας και δε θα ταξιδέψει στη Θεσσαλική πόλη, ενώ εκτός έμεινε για ακόμη μία φορά ο Κώστας Μήτρογλου και το μέλλον του Έλληνα επιθετικού στον Πειραιά πρέπει να θεωρείται αβέβαιο. Αντίθετα, επιστρέφει ο Albert Riera που ξεπέρασε τον τραυματισμό του και διεκδικεί με αξιώσεις μία θέση στην ενδεκάδα. Αναλυτικά η αποστολή των «ερυθρόλευκων»: Pardo, Τοροσίδης,. Α. Παπαδόπουλος, Mellberg, Holebas, hurtado, Ibagaza, Fuster, Φετφατζίδης, Mirallas, Pantelic, Νικοπολίδης, Modesto, R. Bravo, Γ. Παπαδόπουλος, Nemeth, Γκαλίτσιος, Zairi, Riera.

Super League: Πανιώνιος – Αστέρας Τρίπολης 0-0

Panionios asteras tripolis super league 
Πανιώνιος και Αστέρας Τρίπολης αναδείχθηκαν ισόπαλοι στη Νέα Σμύρνη στο ντέρμπι των «ουραγών» της 15ης αγωνιστικής της Super League, αγώνας ο οποίο ήταν ο πρώτος εντός έδρας παιχνίδι του Τάκη Λεμονή στον πάγκο των γηπεδούχων. Καμία από τις δύο ομάδες δεν ξεχώρισε με την απόδοσή της με το τελικό σκορ να θεωρείται δίκαιο αποτέλεσμα.
Ο Πανιώνιος μπήκε πιο δυνατά στην αναμέτρηση πιέζοντας αρκετά τους φιλοξενούμενους, απειλώντας μόλις στο 7’, αλλά το σουτ του Κοντοέ πήγε ψηλά άουτ. Οι φιλοξενούμενοι πάγωσαν το ρυθμό του παιχνιδιού στη συνέχεια, με αποτέλεσμα να κερδίσουν μέτρα στο γήπεδο και σε μία αντεπίθεση στο 27ο λεπτό έχασαν μοναδική ευκαιρία να προηγηθούν στο σκορ, αλλά ο Macho είπε όχι στο τετ α τετ με τον Arash. O Πανιώνιος προσπάθησε να απείλησε δύο φορές με τον Balaban, στο28’ το χλιαρό σουτ του Κροάτη δεν ανησύχησε τον Degra, ενώ στο 35’ η απευθείας εκτέλεση φάουλ βρήκε στο κάθετο δοκάρι της εστία του Αστέρα.
Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου οι «κυανέρυθροι» έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων χωρίς να δημιουργήσουν κάποια αξιόλογη φάση. Πολλά φάουλ και από τις δύο ομάδες και φάσεις με το σταγονόμετρο. Στο 61΄σουτ του Rogerio πέρασε άουτ, ενώ στο 65’ o Γουνδουλάκης βρήκε τον Balaban μέσα στην περιοχή, ο οποίος ξεπέρασε τον αντίπαλό του, αλλά δεν μπόρεσε να νικήσει τον Degra. O Αστέρας όσο περνούσε η ώρα ανεβάζει την πίεσή του με αποτέλεσμα να κλέψει πολλές μπάλες στη μεσαία γραμμή και να κρατήσει μακριά από την εστία του Degra τους γηπεδούχους. Στο 84’ ο Bastia προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Macho με σουτ εκτός περιοχής, το οποίο κατέληξε στην πάνω πλευρά των διχτύων του αυστριακού τερματοφύλακα. Στο 88’ ο Balaban βρέθηκε μέσα στην περιοχή από θέση πλάγια αριστερά, αλλά το σουτ που επιχείρησε ήταν πολύ αδύναμο, προκαλώντας τη δυσφορία στο κοινό του Πανιωνίου, οι οποίοι τον βρίζουν εν χορώ.
Σκόρερ:
Συνθέσεις:
Πανιώνιος:
Macho, Μανιάτης, Latka (75’ Okpako), Balaban, Kukec (58’ Σκούρτης), Γουνδουλάκης, Σάμαρης (67’ Varrault), Αναστασόπουλος, Κοντοές, Cocalic
Αστέρας Τρίπολης:
Degra, Φυτανίδης, Urribarri, Pulido, Orozco, Udoji, Λαδάκης, Bastia, Conceicao (70’ Kerr), Arash (46’ Carrera), Rogerio (83’ Φορτούνης)

Super League: Καβάλα – Ατρόμητος 1-1 (videos)

kavala atromitos 1 1Ισόπαλοι 1-1 αναδείχθηκαν Καβάλα και Ατρόμητος στο «Ανθή Καραγιάννη», για την 15η αγωνιστική της Super League 2010 – 2011. Ο Ogbeche (52’) έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του Kasperczak και ο Saganowski στις καθυστερήσεις διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.
Οι φιλοξενούμενοι ξεκίνησαν πολύ δυνατά και στο πρώτο πεντάλεπτο «άγγιξαν» δύο φορές το γκολ, αλλά Camara και Saganowski πέταξαν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν στα σκουπίδια. Μετά το αρχικό σοκ οι γηπεδούχοι ισορρόπησαν και το παιχνίδι απέκτησε γρήγορο ρυθμό, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το 0-0, αν και θα μπορούσαν να πετύχουν κάποιο γκολ. Οι «αργοναύτες» πίεσαν με το ξεκίνημα του β’ μέρους και δικαιώθηκαν στο 52’. Ο Δρόσος σέντραρε από δεξιά και ο Ogbeche με δυνατή κεφαλιά δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στο Μιχαηλίδη. Ο Γιώργος Δώνης ρίσκαρε αντικαθιστώντας το Μελισσά με τον Αναστασάκο, ψάχνοντας το γκολ της ισοφάρισης. Ο Έλληνας τεχνικός δικαιώθηκε στις καθυστερήσεις, καθώς ο Saganowski με γυριστό σουτ μέσα από την περιοχή στο 93’ χάρισε στην ομάδα του Περιστερίου το βαθμό.
Σκόρερ: 52’ Ogbeche, 93’ Saganowski
Συνθέσεις
Καβάλα:
Galinovic, Σιόντης, Hrgovic, Tomasic, Θεοδωρέλλης, Die, Cardozo (88’ Ducrocq), Vucicevic (95’ Ναζλιδης), Δρόσος, Onwuatchi, Ogbeche (88’ Γιάννου)
Ατρόμητος:
Μιχαηλίδης, Νάστος, Μελισσάς (68’ Αναστασάκος), Oliveira (60 Sambou), Baszczynski, Νεμπεγλέρας, Σφακιανάκης, Saganowski, Καραγκούνης (46’ Brito), Τάτος, Camara
Γκολ και highlights από το Καβάλα – Ατρόμητος 1-1 (video)

Super League: Εργοτέλης – Πανσερραϊκός 2-0 (video)

ergotelis panserraikos 2 0Ο Eργοτέλης επικράτησε 2-0 του Πανσερραϊκού για την 15η αγωνιστική της Super League και ολοκλήρωσε με επιτυχία τις υποχρεώσεις του στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. Budimir (17’) και Wisio (85’) οι σκόρερ της αναμέτρησης, την οποία τα «λιοντάρια» ολοκλήρωσαν με 10 παίκτες λόγω της αποβολής του Mawene με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 80’.
Οι γηπεδούχοι είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πρώτο ημίχρονο και απείλησαν για πρώτη φορά στο 4ο λεπτό με τον Φραγκουλάκη, πριν ο Budimir στο 17’ κάνει με κεφαλιά το 1-0. Οι παίκτες του Νίκου Καραγεωργίου δεν επαναπαύθηκαν στο γκολ και συνέχισαν να πιέζουν, αλλά ο Radman κρατούσε τους Σερραίους ζωντανούς. Την ίδια ώρα, οι φιλοξενούμενοι είδαν το διαιτητή να τους ακυρώνει ένα τέρμα στο 31’ για επιθετικό φάουλ του Dale πάνω στο Δασκαλάκη και πέραν τούτου ουδέν. Ίδια η εικόνα και στο β’ μέρος, με τους Κρητικούς να έχουν μεγάλη ευκαιρία για το 2-0, αλλά το ψηλοκρεμαστό πλασέ του Budimir στο 64’ κατέληξε στο δοκάρι. Στο 80’ ο Mawene αντίκρισε την κόκκινη κάρτα και το έργο της ομάδας του έγινε ακόμα δυσκολότερο. Όλα τελείωσαν στο 85’ όταν Wisio έκανε το 2-0 και «κλείδωσε» τη νίκη για τον Εργοτέλη.
Σκόρερ: 17’ Budimir, 85’ Wisio
Συνθέσεις

Εργοτέλης:
Δασκαλάκης, Wisio, Romano (87’ Ορφανός), Junior, Ρουμπάκης, Hieblinger, Oliseh (88’ Hady), Shashianshvili, Φραγκουλάκης (72’ Beto), Budimir, Verpakovskis
Πανσερραϊκός:
Radman, Castro, Mawene, Παντελιάδης, Παπάζογλου, Choumbinho, Leozinhο (84’ Βοσκόπουλος), Alvarez, Γεωργιάδης, Bjelic, Dale

Δέκα απλοί τρόποι για να καθαρίσετε τις μολυβιές από τον τοίχο!!!

Δέκα απλοί τρόποι να απαλλαγείτε από τις... καλλιτεχνίες των παιδιών σας!

Τα παιδάκια σας συχνά έχουν ταλέντο στα γκράφιτι κι έχουν ζωγραφίσει τους τοίχους του σπιτιού.

Αν νομίζετε ότι είναι δύσκολο να τους καθαρίσετε, κάνετε λάθος!
1. Πάρτε μια γόμα άσπρη και σβήστε με κυκλικές κινήσεις
2. Βάλτε λίγη οδοντόκρεμα σ' ένα πανάκι και τρίψτε τις μολυβιές ελαφρά
3. Βρέξτε με αεριούχο νερό ένα πανάκι και τρίψτε ελαφρά τις μολυβιές
4. Βουτήξτε μια οδοντόβουρτσα σε άσπρο ξύδι και καθαρίστε μ' αυτήν τις μολυβιές
5. Βάλτε λίγο νερό σε σκόνη πλυσίματος για ρούχα και όταν γίνει σαν κρέμα, βάλτε σ' ένα πανάκι και τρίψτε
6. Βάλτε λίγο αφρό ξυρίσματος πάνω από τις μολυβιές και τρίψτε
7. Βάλτε λίγο γάλα του μωρού σε πανάκι και τρίψτε
8. Αν οι μολυβιές έγιναν με τις κέρινες μπογιές, πάρτε το πιστολάκι για τα μαλλιά, ζεστάνετε το σημείο και τρίψτε με πανάκι βρεγμένο και σαπουνισμένο
9. Σ' ένα βρεγμένο πανάκι, βάλτε λίγη αμμωνία και τρίψτε
10. Ρίξτε λακ για τα μαλλιά στο σημείο που θέλετε, αφήστε να ξεραθεί και μετά σβήστε με μια γόμα
Όλα τα παραπάνω εξαρτώνται κι από τον τοίχο σας, αν δηλαδή είναι βαμμένος με λαδομπογιά, κτλ..
Πηγή:
meacolpa.blogspot.com

Πάμε Βασιλίτσα;

Ανοιχτά τα περισσότερο χιονοδρομικά κέντρα!

Τα χιόνια που έπεσαν μέσα στην εβδομάδα μπορεί να προκάλεσαν δυσκολίες σε κεντρικούς οδικούς άξονες κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, δημιούργησαν όμως τις πιο κατάλληλες συνθήκες για τους λάτρεις του σκι.
Τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα είναι πλέον ανοιχτά και υποδέχονται σήμερα τους φανατικούς σκιέρ. Στις πίστες της Βασιλίτσας, των Καλαβρύτων, του Παρνασσού, των 3-5 Πηγαδιών, του Πηλίου, στο Περτούλι και στο Καϊμακτσαλάν οι περισσότεροι γλιστρούν στα χιόνια, ενώ κάποιοι άλλοι απλά τους παρακολουθούν από τις καφετέριες!

Γκολ στην ανθρωπιά !!!


Με πρωτοβουλία του Α.Σ. Βόλος 2004 και της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου Βόλου.
Ποτέ, μια τόσο γκρίζα και κρύα μέρα δεν σκόρπισε τόση αισιοδοξία, τόση ζεστασιά σε μία ομάδα ανθρώπων που πραγματικά μας έχουν ανάγκη, όχι γιατί δεν είναι σε θέση να τα καταφέρουν μόνοι τους απλά γιατί αυτοί οι άνθρωποι, που μάχονται τόσο σκληρά καθημερινά, χρειάζονται περισσότερο απ΄ τον καθένα μας την αναγνώριση των κόπων τους. 
Και η παρέα του Α.Σ. Βόλος 2004 και της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου Βόλου έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου 2010 για να αγκαλιάσει αυτούς τους μικρούς ήρωες της καθημερινότητας, το Αθλητικό Σωματείο ΑΜΕΑ «Αργοναύτες» καθώς επίσης ένα 9χρονο παιδάκι από την πόλη μας που πάσχει από καρκίνο.

Στην προκαθορισμένη ώρα, παρόλο το κρύο, άντρες και γυναίκες, παίκτες των δυο ομάδων, ανέτρεψαν τα καθιερωμένα ταμπού και αναμετρήθηκαν, όχι μεταξύ τους αλλά ενωμένοι, με τον κοινωνικό αποκλεισμό, την περιθωριοποίηση και την ατολμία που παρουσιάζει η «αγγελικά πλασμένη» σύγχρονη κοινωνία μας.
Το σκoρ, οι αγωνιστικές λεπτομέρειες και όλα τα καθιερωμένα στατιστικά στοιχεία ελάχιστη σημασία έχουν μπροστά στον ιερό σκοπό του αγώνα.

Αυτό που δεν πέρασε απαρατήρητο όμως, ήταν το γέλιο και η χαρά που προσέφεραν οι μικρές αυτές ποδοσφαιρικές στιγμές, όπως ο πανηγυρισμός του αρχηγού της Ακαδημίας Τάσου Ζαχαρή που έδειχνε, σχηματίζοντας με τα χέρια του την καρδιά, ότι εκεί είναι η θέση που αρμόζει στους "μαχητές" που τιμούσε η εκδήλωση.

Επίσης απαρατήρητο δεν πέρασε το γεγονός ότι, κάθε όμορφη προσπάθεια χειροκροτούνταν όχι μόνο από τους εικοσι δύο παίκτες του αγωνιστικού χώρου, αλλά και από το διαιτητικό τρίο, τους προπονητές και τους παράγοντες εκατέρωθεν, καθώς επίσης και από τους αρκετούς τολμηρούς που αψήφησαν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Βέβαια, ακόμα περισσότεροι ήταν αυτοί που αγόρασαν εισιτήρια για να στηρίξουν τον σκοπό του φιλανθρωπικού αγώνα, αλλά... φοβήθηκαν το τσουχτερό κρύο, αποδεικνύοντας έμπρακτα την ανθρωπιά της πόλης του Βόλου, αποδεικνύοντας ότι ίσως ακόμη δεν έχουμε αλλοτριωθεί και παραμένουμε φιλόξενοι, καλοί, αγωνιστές, αλτρουιστές, μα πάνω απ’ όλα ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
Θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί, πως χωρίς την συμβολή του προέδρου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων του νομού μας, κου Μπατζιάκα Αναστάσιου και των ανθρώπων που τον περιβάλλουν, χωρίς τον Αθλητικό Οργανισμό Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Μαγνησίας (τον πρόεδρο κο Καναβό Α. και την αγαπητή Άρια Κανελλοπούλου) και τους ανθρώπους του ΕΑΚ/ Βόλου, από τον πρόεδρο μέχρι τους φροντιστές, όλα αυτά δεν θα είχαν υλοποιηθεί. με τόσο μεγάλη επιτυχία.
Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πηγή έμπνευσης αυτής της εκδήλωσης, όπως και κάθε ενέργειας που μετέχει η Ακαδημία Ποδοσφαίρου Βόλου, είναι τα παιδιά που την απαρτίζουν. Μεγάλα και μικρά.
Οι λιλιπούτειοι αυτοί άγγελοι, που με τα παιχνίδια τους στο ημίχρονο γέμισαν τον αγωνιστικό χώρο, μας κράτησαν συντροφιά και ζέσταναν τις καρδιές μας, με τα γέλια τους και την αστείρευτη διάθεση για παιχνίδι. Τα τμήματα υποδομής της Ακαδημίας, υπό την επίβλεψη των προπονητών τους, αφύπνισαν ακόμη περισσότερο τους παρευρισκόμενους με τις φωνές τους, τις ποδοσφαιρικές τους στιγμές, τον ενθουσιασμό τους.
Ήταν εκείνα που τράβηξαν από το χέρι τους γονείς τους, για να τους δείξουν πόσο εύκολα μπορείς να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, δίχως να κάνουν τίποτα περισσότερο απ’ αυτά που οι προπονητές τους μαθαίνουν. Σεβάστηκαν τον αντίπαλο, σεβάστηκαν τον συμπαίκτη τους, σεβάστηκαν τον εαυτό τους, αγαπώντας ανιδιοτελώς αυτό που κάνουν.
Η διοίκηση της Α.ΠΟ.Β, οι προπονητές της, οι παίκτες της θα ήθελαν εγκάρδια να ευχαριστήσουν όλους όσοι στήριξαν, όχι μόνο στον φιλανθρωπικό αγώνα "μας" αλλά και στον αγώνα της καθημερινότητας αυτών των ανθρώπων, για να ζεστάνουν τις καρδιές τους και να τους βοηθήσουν.
Τέλος ευχαριστεί θερμά την ποδοσφαιρική ομάδα του Α.Σ. Βόλος 2004 για την εμπιστοσύνη και την άψογη συνεργασία, ένα σωματείο που έχει κάνει περήφανη ολόκληρη την Μαγνησία!

ΠΡΟΠΟ - 47ος διαγωνισμός Τετάρτης!

Νικήτρια στήλη και διαλογή!

Τα αποτελέσματα, η νικήτρια στήλη και η διαλογή στον 47ο διαγωνισμό ΠΡΟΠΟ της Τετάρτης, έχουν ως εξής:
Ντιναμό Ζάγκρεμπ-ΠΑΟΚ 0-1 2
ΑΕΚ-Ζενίτ 0-3 2
Αντερλεχτ-Χάιντουκ 2-0 1
Αρης-Ρόζενμποργκ 2-0 1
Λεβερκούζεν-Ατλέτικο Μαδρ. 1-1 Χ
Γιουβέντους-Μάντσεστερ Σ. 1-1 Χ
Σεβίλη-Ντόρτμουντ 2-2 Χ
Λέφσκι-Σπόρτινγκ Λισ. 1-0 1
Λιλ-Γάνδη 3-0 1
Αϊντχόφεν-Μέταλιστ 0-0 Χ
Ντέμπρετσεν-Σαμπντόρια 2-0 1
Λίβερπουλ-Ουτρέχτη 0-0 Χ
Μπεσίκτας-Ραπίντ Βιέννης 2-0 1
Κλαμπ Μπριζ-Βιγιαρεάλ 1-2 2
Επιτυχίες Νικητές Κέρδη
14αρια - ΤΖΑΚΠΟΤ
13αρια 2 6.920,16
12αρια 48 247,14
7αρια 34 159,69
6αρια 671 3,98

Οι πιο χρεωμένες χώρες στον κόσμο!

ΔΕΙΤΕ: Γράφημα του Economist ανά χώρα από το 1999

Η κοινή λογική θέλει τις πιο φτωχές χώρες να έχουν και το μεγαλύτερο χρέος. Τα στοιχεία όμως δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα με τον οικονομικό παγκόσμιο χάρτη του Economist, οι χώρες με το μεγαλύτερο χρέος είναι και οι πιο αναπτυγμένες ή αυτές που θεωρούνται πιο πλούσιες και χωρίς οικονομικά προβλήματα.
Δείτε με προσοχή πώς απεικονίζονται στο χάρτη όλες οι χώρες (με πράσινο αυτές που έχουν το μικρότερο χρέος και με κόκκινο αυτές που έχουν το μεγαλύτερο) και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Σχολική τσάντα & σωστή στάση του μαθητή!

|
Οδηγίες προς τους γονείς για την πρόληψη προβλημάτων σπονδυλικής στήλης
Θα σας παραθέσω μερικούς προβληματισμούς όσον αφορά στα σύνδρομα σπονδυλικής στήλης των παιδιών και τις συνέπειές τους στο ταχέως αναπτυσσόμενο μυοσκελετικό τους σύστημα. Παράλληλα θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω μερικές απλές προτάσεις για την επίλυσή τους.
Η προσοχή της σωστής στάσης του σώματος, σ’όλες τις φάσεις της καθημερινότητάς κατά την ανάπτυξη του παιδιού, είναι αναμφισβήτητα μείζονος σημασίας. Στις μέρες μας, τα σύνδρομα σπονδυλικής στήλης, αποτελούν φαινόμενο το οποίο λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας καθώς υπολογίζεται ότι αφορά στο 65% των παιδιών.
Ως εκ τούτου εκπονούνται έρευνες παγκοσμίως με σκοπό, πέραν της θεραπείας, την πρόληψη.
Ξεκινώντας λοιπόν από την σχολική τσάντα, ένα από τα βασικά πράγματα που χρησιμοποιεί ο μαθητής, έχει επανειλημμένως επισημανθεί πως το βάρος αυτής, σε συνδυασμό με τη συχνότητα και των αριθμό των μεταφορών της, καθώς και τις καθιστικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας (σχολείο, διάβασμα, υπολογιστής), οδηγούν σε σημαντική καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης.
Δυστυχώς, εάν αυτό δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, είναι δυνατό να οδηγήσει σε παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης όπως σκολίωση, κύφωση, λόρδωση τα οποία συνοδεύονται από πόνο και ακολουθούν το παιδί μετέπειτα στην εφηβική, αλλά και ενήλικη ζωή του.
Σύμφωνα λοιπόν με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, μια τσάντα θα πρέπει να επιλέγεται με βάση τα εργονομικά της χαρακτηριστικά, τα οποία θα αναλυθούν παρακάτω, ενώ το βάρος της δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους του παιδιού.
Εάν δεν είναι δυνατή η χρήση της τσάντας με ρόδες, που θεωρείται ιδανική, θα ήταν καλό να προσέξουμε μερικά δεδομένα, πριν επιλέξουμε την τσάντα του παιδιού με βάση τα όμορφα χρώματα, σχέδια ή τη μόδα.
Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν το γεγονός του ότι αυτή είναι μια περίοδος που το παιδί αναπτύσσεται και δεν θα πρέπει να δέχεται παραπάνω φορτίσεις από αυτές που αντέχει.
Δεν είναι δε σπάνια η εικόνα που βλέπουμε στην προσπάθεια του παιδιού να σηκώσει την τσάντα και να διατηρήσει την ισορροπία του, να υιοθετεί μια στάση κύφωσης ή γενικότερα μια θέση μη συμμετρική, η οποία προκαλεί καταπονήσεις καθώς και μικροτραυματισμούς στο μυοσκελετικό σύστημα.
Αρχικά λοιπόν, το μέγεθος της τσάντας δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από την πλάτη του παιδιού.
Μετρήστε την απόσταση από την μια ωμοπλάτη στην άλλη, χωρίς να συμπεριλάβετε την οπίσθια επιφάνεια των ώμων.

Αποφύγεται τις τσάντες τύπου ταχυδρόμου,
διότι φέρνουν το σώμα σε ασυμμετρία.
Επιπλέον, η τσάντα θα πρέπει να διαθέτει δύο ιμάντες εξάρτησης, οι οποίοι θα φέρνουν το κύριος μέρος της σε μια θέση λίγο πιο κάτω από τους ώμους και κυρίως στο ύψος της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και όχι της οσφυϊκής.
Πιο συγκεκριμένα, τα κατώτερα όρια της τσάντας, χρησιμοποιώντας πάντα και τους δύο ιμάντες, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το ύψος του ομφαλού παραπάνω από 10 εκατοστά.
Οι ιμάντες θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν φαρδύτεροι, (πάνω από 5εκ.) ώστε να κατανέμεται το βάρος σε μεγαλύτερη επιφάνεια στους ώμους, να μην είναι ιδιαίτερα σφιχτοί και να είναι ενισχυμένοι με προστατευτικές βάτες.
Επίσης, η ύπαρξη ενός ιμάντα στην περιοχή του θώρακος και της μέσης προσφέρει σταθερότητα και διευκολύνει τη σωστή μεταφορά της τσάντας.
Καθίσται εξίσου σημαντικό για την τσάντα, να διαθέτει θήκες δεξιά και αριστερά για τα πιο ελαφριά αντικείμενα ενώ τα βιβλία θα πρέπει να τοποθετούνται στη μέση της τσάντας με τα πιο βαριά προς την σπονδυλική στήλη.
Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στο βάρος της τσάντας, το οποίο ζυγίζοντάς την δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10% του βάρους του παιδιού.
Ένας απλός τρόπος μείωσης του βάρους είναι 
να χωρίζονται τα πιο βαριά βιβλία, όπως της ιστορίας και των μαθηματικών, σε τόμους και μόνο αυτά που απαιτούνται να μεταφέρονται στο σχολείο.
Έρευνες δείχνουν πως περαιτέρω αύξηση του βάρους της τσάντας οδηγεί, αφενός στην υιοθέτηση λανθασμένης στάσης σώματος και αφετέρου στην δυσκολία της αναπνευστικής λειτουργίας με συνέπεια την αύξηση των ενεργειακών απαιτήσεων του οργανισμού.
Παράλληλα με τη σωστή επιλογή και χρήση της τσάντας, το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει πως η θέση της κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο σχολείο, είναι στο ειδικό γαντζάκι που βρίσκεται πλάγια του θρανίου ή κάτω. Συνήθως τοποθετείται πάνω στην καρέκλα, θέση η οποία αναγκάζει το παιδί να έχει λιγότερο χώρο, λανθασμένη στάση θέσης και κατ’ επέκταση μυοσκελετικούς πόνους.
Τέλος, θα πρέπει να δείξουμε στο παιδί με ποιο τρόπο θα πρέπει να σηκώνει την τσάντα του, ώστε η σπονδυλική του στήλη να επωμίζεται, το λιγότερο δυνατό φορτίο.
Η ανύψωση λοιπόν θα πρέπει να ξεκινά με λυγισμένα γόνατα και η τσάντα να έρχεται κοντά στο σώμα του.
 Χρησιμοποιώντας τα πόδια και όχι τη μέση θα πρέπει να σηκώνει την τσάντα και την ακουμπά στο θρανίο. Από εκεί μπορεί και να την τοποθετεί στην πλάτη.       
Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση των γονιών αλλά και των σχολικών φορέων ώστε να αντιμετωπίσουμε την ταχύτατη εξάπλωση των συνδρόμων σπονδυλικής στήλης.
Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάθονται σωστά,
 να ξέρουν ποιό είναι το σωστό βάρος για αυτά και πώς να προστατεύον το σώμα τους. Ακολουθώντας λοιπόν τις παραπάνω απλές λύσεις, μπορείτε και εσείς να συμβάλλετε στην προστασία των παιδιών μας για ένα καλύτερο μέλλον.
Σοφία Γεωργίου 
Φυσικοθεραπεύτρια - Εργοφυσιολόγος

Δείτε: Απίστευτος διάλογος στο γερμανικό περιοδικό Stern. Ενδιαφέρον!!!

Η παρακάτω ανοιχτή επιστολή του Walτer Wuellenweber, προς τους Έλληνες πολίτες, με τίτλο «Αγαπητοί μας Έλληνες», δημοσιεύεται σε πρόσφατο τεύχος του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού, Stern. Ο υπέρτιτλος του άρθρου αναφέρει: «Μετά τις τράπεζες, θα πρέπει τώρα οι Γερμανοί να σώσουν και την Ελλάδα. Πρώτα έκαναν αλχημείες οι Έλληνες στο ευρώ και τώρα, αντί να κάνουν οικονομίες, απεργούν».
Αγαπητοί Έλληνες, από το 1981 ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Μόνο που εμείς έχουμε συνεισφέρει, όσο κανείς άλλος στο κοινό ταμείο, δηλαδή γύρω στα 200 δισ. ευρώ, ενώ εσείς έχετε, αντίθετα, εισπράξει κατά κεφαλήν, όσα κανείς άλλος, δηλαδή σχεδόν 100 δισ. ευρώ. Ουδέποτε λαός βοήθησε μέχρι τώρα με τη θέλησή του, σε τέτοιο βαθμό, και για τόσο μακρύ διάστημα, άλλον λαό. Είσαστε, κυριολεκτικά, οι πιο ακριβοί μας φίλοι.
Το ζήτημα πάντως είναι, ότι τελικά δεν εξαπατάτε μόνο τον εαυτό σας αλλά κι' εμάς. Στην ουσία, ουδέποτε φανήκατε αντάξιοι του ευρώ, μιας και παρά την εισαγωγή του, δεν καταφέρατε μέχρι τώρα να εκπληρώσετε τα κριτήρια σταθερότητας. Στην Ε.Ε. είσαστε ο λαός που ξοδεύει τα μεγαλύτερα ποσά σε καταναλωτικά αγαθά.
Θα θέλαμε, ο πρωθυπουργός σας Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει στο πρόγραμμά του, όμως προφανώς αυτό δεν το θέλετε εσείς, αφού συνεχίζετε απτόητοι, ν' απεργείτε. Μη μας λέτε λοιπόν, ότι μόνο οι πολιτικοί ευθύνονται για την καταστροφή.
Εσείς έχετε εφεύρει τη Δημοκρατία κι' ως εκ τούτου θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι ο λαός είναι αυτός που κυβερνά κι' επομένως, έχει και την ευθύνη. Κανείς δεν σας αναγκάζει να φοροδιαφεύγετε, να χρηματίζεστε, ν' αντιδράτε σε κάθε συνετή πολιτική και να εκλέγετε διεφθαρμένους πολιτικούς.
Σε τελευταία ανάλυση, οι πολιτικοί είναι λαϊκιστές και κάνουν, ότι τους πει ο λαός. Θα μας πείτε, βεβαίως, ότι κι' εμείς οι Γερμανοί δεν είμαστε πολύ καλύτεροι, όπως θέλουν κάποιοι να πιστεύουν. Κι' έχετε δίκιο.
Οι Έλληνες είναι εκείνοι, που μας είχαν δείξει το δρόμο της Δημοκρατίας και της Φιλοσοφίας, καθώς και τις πρώτες γνώσεις Εθνικής Οικονομίας. Τώρα μας δείχνετε και πάλι το δρόμο. Μόνο που αυτή τη φορά, είναι λάθος δρόμος. Κι' από το σημείο που εσείς έχετε τώρα φτάσει, δεν πάει παραπέρα.
Και η απάντηση που δόθηκε από ένα συμπατριώτη μας:

Αγαπητέ μου Walτer Wuellenweber, ονομάζομαι Γεώργιος Π. Ψωμάς. Είμαι δημόσιος λειτουργός κι' όχι υπάλληλος, όπως κατά κόρον τα ΜΜΕ των «συμπατριωτών» σου (μου) και άλλων «συμπατριωτών» σου (μου) αναφέρουν, ως βρισιά και με περίσσεια χλεύη. Ο μισθός μου είναι 1.000 ευρώ. Το μήνα, όχι την ημέρα, όπως ίσως σ' έχουν παρασύρει, να νομίζεις. Ούτε 1.000 ευρώ λιγότερα από σένα.
Από το 1981 ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Μόνο που σας έχουμε παραχωρήσει με αδιαφανείς όρους κι' έναντι αυτών των 200 δισ. ευρώ που λέτε, ότι μας δώσατε, το 40% περίπου των αμυντικών εξοπλισμών μας, το σύνολο σχεδόν των εθνικών τηλεπικοινωνιών μας, την κατασκευή 2 μεγάλων αεροδρομίων καθώς και πολλών χιλιομέτρων εθνικού οδικού δικτύου.
Αν ξεχνώ κάτι, ζητώ να με συγχωρέσεις. Σημειώνω, πως είμαστε από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στα καταναλωτικά προϊόντα που παράγουν τα εργοστάσιά σας.
Η αλήθεια είναι, πως δεν ευθύνονται μόνο η πολιτικοί μας γι' αυτή την καταστροφή. Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει και μια εταιρία γερμανικών κυρίως συμφερόντων, η οποία τους λάδωνε, για ν' αναλαμβάνει, όπως λέω παραπάνω, δημόσια έργα (βλ. C4Ι).
Πιθανολογώ, πως φταίνε και τα γερμανικά ναυπηγεία, τα οποία μας πούλησαν κάτι υποβρύχια, που γέρνουν. Είμαι σίγουρος, ότι εσύ δεν με πιστεύεις ακόμα, αλλά δείξε λίγο υπομονή και περίμενε, διάβασέ με, κι' αν δεν σε πείσω, τότε διώξε με από την Ευρωζώνη, τον τόπο της Αλήθειας και της Ευημερίας, του Δίκαιου και του Σωστού.
Λοιπόν Walτer, μισός αιώνας και πάνω πέρασε από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τότε που η Γερμανία έπρεπε να ξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα.
Οι οφειλές αυτές, που μόνον η Γερμανία αρνείται να ξοφλήσει στην Ελλάδα (η Βουλγαρία και η Ρουμανία, τακτοποίησαν ήδη τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους), συνίστανται:
α) Σε χρέη ύψους 80 εκατ. γερμανικών μάρκων, από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
β) Σε χρέη στο μεσοπόλεμο, ύψους 593,87 εκατ. δολαρίων, που ήταν σε βάρος της Γερμανίας.
γ) Στα αναγκαστικά δάνεια, τα οποία συνήψε το Γ΄ Ράιχ από την Ελλάδα, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, στη διάρκεια της κατοχής.
δ) Στις επανορθώσεις, που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, για τις κατασχέσεις, αρπαγές και καταστροφές, που της προξένησε το Γ' Ράιχ, την περίοδο της κατοχής, ύψους 7,1 δισ. δολαρίων, όπως επιδίκασαν οι Σύμμαχοι.
ε) Στις ανυπολόγιστες υποχρεώσεις της Γερμανίας για την αφαίρεση της ζωής 1.125.960 Ελλήνων (38.960 εκτελεσμένων, 12.000 νεκρών από αδέσποτες, 70.000 σκοτωμένων σε μάχες, 105.000 νεκρών στα στρατόπεδα της Γερμανίας, 600.000 νεκρών από πείνα και 300.000 απωλειών από υπογεννητικότητα).
στ) Στην ατίμητη ηθική προσβολή, που προξένησε στον ελληνικό λαό και στις ανθρωπιστικές ιδέες που εκφράζει η ελληνική ιδέα. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, είναι ηθικής τάξης, ύψιστης ηθικής αξίας.
Ξέρω Walτer, σε πειράζουν αυτά που γράφω, αλλά και μένα με πείραξαν, αυτά που έγραψες! Αλλά περισσότερο με πειράζουν, αυτά που σκέφτεσαι και θέλεις να κάνεις για μένα και τους «συμπατριώτες» σου, τους Έλληνες!
Walτer, φίλτατε Walτer, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 130 γερμανικές επιχειρήσεις, στις οποίες, περιλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι γερμανικοί κολοσσοί, οι οποίες πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ.
Ξέρεις Walτer, σύντομα δε θα μπορώ ν' αγοράζω Γερμανικά προϊόντα, γιατί δεν θα έχω λεφτά. Εγώ Walτer μεγάλωσα στα λίγα, θα τ' αντέξω και μην ανησυχείς για τους νέους στην Ελλάδα, είμαστε ακόμα πολλοί παλιοί, για να τους βοηθήσουμε, να εξοικειωθούν στη νέα κατάσταση.
Αλλά εσείς βρε Walτer,τους ανέργους σας, που θα δημιουργηθούν από την κατάσταση αυτή στην Ελλάδα, πως θα τους αντιμετωπίσετε;
Πες μου σε παρακαλώ, έχω απορία: Εμείς οι Έλληνες πρέπει να φύγουμε από την Ευρώπη, την Ευρωζώνη (κι' απ' όπου αλλού θέλετε, εσείς, οι Γερμανοί, οι Σουηδοί, οι Ολλανδοί και λοιποί «συμπατριώτες).
Πρέπει να φύγουμε, για να σωθούμε από μια Ένωση, κατ' επίφαση. Από μια ομάδα κερδοσκόπων. Από μια ομάδα, στην οποία είμαστε συμπαίκτες, όσο καταναλώναμε τα προϊόντα των συμπαικτών!
Εγώ φίλτατε Walτer, πιστεύω, ότι οι Έλληνες θα πρέπει να σταματήσουν ν' αγοράζουν Mercedes, BMW, Opel, Ford, Scoda, κλπ. συμμαχικά προϊόντα, γιατί, δεν μπορούν και δεν πρέπει! Δεν το αξίζουν. Θα πρέπει να σταματήσουν ν' αγοράζουν προϊόντα από το Lidl, το Praktiker και το IKEA. Γιατί δε θα μπορούν πια να τ' αγοράσουν αυτά τα προϊόντα, βρε αδερφέ, τι να κάνουμε!
Φίλτατε Walτer, θα πρέπει να κανονίσουμε και κάποιες άλλες «λεπτομέρειες». Αν μου επιτρέπεις βέβαια, γιατί εσύ είσαι ο «πιστωτής» της ζωής μου. Ξέρεις βρε φίλε Walτer, θέλω να μου επιστρέψεις τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ μου, που έκλεψες εσύ (όχι ΕΣΥ βεβαίως, αλλά κάποιοι ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ), θέλω τα ΑΘΑΝΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΟΥ, που βρίσκονται στα Μουσεία του Βερολίνου, του Μονάχου, του Λονδίνου, του Παρισιού, της Ρώμης! Τα θέλω τώρα, που μπορεί να πεθάνω, αλλά θέλω να πεθάνω, κοντά στους πατέρες μου!
Πηγή

Τα χιόνια καλά κρατούν!!! Μάθετε πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες!

Με χαμηλές θερμοκρασίες και ντυμένες στα άσπρα βρίσκονται πολλές περιοχές της Ελλάδας γι' αυτό οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.
ΔΡΑΜΑ
Επ. Ο. Δράμας-Σιδηρόνερου, από 7ο χλμ.
Σε όλο το επαρχιακό δίκτυο περιοχής Σιδηρόνερου.
ΚΑΒΑΛΑ
Επ. Οδοί από Χρυσούπολη προς Ζαρκαδιά, Σκοπού, Κεχροκάμπου, Λεκάνης, Πλαταμώνα, Δύσβατο, Μακρυχώρι
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο.
ΡΟΔΟΠΗ
Επ. Ο. Σμιγάδα – Αν. Βύρσινη.
Επ. Ο. Κάτω Βύρσινη – Κόβαλο.
Επ. Ο. Κάρδαμο – Κύμη.
Επ. Ο. Δαρμένη – Ραγάδα
Επ. Ο. Καλλυντηρίου - Άνω Βύρσινης.
Επ. Ο. Δρύμης - Κάτω Δροσίνης-Δρανιάς-Άνω Καρδάμου-Κάτω Καρδάμου-Κύμης-Οργάνης-Σμιγάδας-Μυρτίσκης-Άνω Βρυσίνης-Κόβαλου-Ραγάδας-Εσοχής-Άρδειας-Σαρακηνής.
ΗΜΑΘΙΑ
Επ. Ο. Νάουσας – 3/5 Πηγάδια,. από το 3ο χλμ. έως το Χιονοδρομικό Κέντρο.
Ε. Ο Νάουσας – Σελίου, από το 3ο χλμ. έως το Χιονοδρομικό Κέντρο.
Π.Ε.Ο. Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) από το 76ο έως 98,3 χλμ.
Ε. Ο Βέροιας - Σελίου, από το 47ο έως το 26ο χλμ.(Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου).
Ε. Ο Βέροιας - Δασκίου από το 9ο έως το 43ο χλμ.
ΚΙΛΚΙΣ
Επ. Ο. Γρίβας – Λιβαδιών.
Επ. Ο. Ειδομένης – Χαμηλού – Φανός – Σκρά – Κούπα.
Επ. Ο. Ελληνικού – Ριζάνα.
Α. Δ. ΠΕΛΛΑΣ
Επ. Ο. Άρνισσας – Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας, από το 18ο χλμ.
ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας,από το 18ο έως το 28ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).
Επ. Ο. Καστοριάς - Αμυνταίου, από το 25ο έως το 35ο χλμ.
Ορεινό επαρχιακό δίκτυο. 

 ΓΡΕΒΕΝΑ 
Επ. ο. προς Χιονοδρομικό Κέντρο. Βασιλίτσας από το 15ο χιλ.Α. Δ. ΚΟΖΑΝΗΣ
Επ. ο. Πτολεμαΐδας –Βλαστής, από το 12ο έως το 24ο χλμ.
Α. Δ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του Νομού.
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Επ.Ο. Μουζακίου – Πετρίλου, από το 19ο έως το 30ο χλμ.
Επ.Ο. Μουζακίου – Άρτας, από το 19ο έως το 35ο χλμ.
Επ.Ο. Μουζακίου – Λ. Πλαστήρα, από το 10ο. έως το 20ο χλμ.
Επ.Ο. Καρδίτσας – Καρπενησίου, από το 56ο έως το 62ο χλμ..
Επ. Ο. Καρδίτσας – Φράγματος Ν. Πλαστήρα από το 11 χλμ.
Επ.Ο. Καρδίτσας – Μητρόπολης – Ιερά Μονής Κορώνης από το 14 χλμ.
Επ. Ο. Καρδίτσας – Λ. Σμοκόβου από το 21 χλμ.
Σε ολόκληρο το ορεινό δίκτυο.
ΛΑΡΙΣΑ
Σε ολόκληρο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού.
Επ. Ο. Κρανέας – Λουτρού -Άκρης.
Επ. Ο. Κρυόβρυσης – Σικαμηνέας – Καρυάς
Επ. Ο. Ελασσόνας – Βερδικούσας, από το 16ο χλμ.
ΒΟΙΩΤΙΑ
Επ.Ο. Αναλήψεως – Κυριακίου.
Επ.Ο. Αγ. Τριάδας – Αγ. Άννας.
Επ.Ο. Αράχωβας – Παρνασσού _ Επτάλοφου.
Επ.Ο. Αγ. Άννας - Κυριακίου.
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Επ. Ο. Καρπενησίου – Προυσού - Αγρινίου, Καρπενησίου – Στενώματος, Καρπενησίου – Σελλών – Αγ. Βλαχέρνας, Καρπενησίου - Δόμνιτσας , Καρπενησίου – Φουρνά, Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δόμνιτσας.
Α. Δ. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Επ. Ο. Αμφίκλειας προς Χ/Κ ΦΤΕΡΟΛΑΚΑ.
Επ. Ο. Καπνοχωρίου-Λύχνου-Μεσοχωρίου-Περιστερίου.
Επ. Ο. Πύργου –Καστανιάς-Δάφνης.
ΑΧΑΪΑ
Ε. Ο. Καλαβρύτων – Πατρών, μέσω Πούντας .
Ε.Ο. Καλαβρύτων - Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας.
Επ. Ο. Περιστέρας – Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Ε. Ο. Καλαμάτας – Σπάρτης, από το 29ο έως το 42ο χλμ.
ΣΑΜΟΣ
Η πόλη της Σάμου και ο οικισμός Αγίου Κωνσταντίνου, παραμένει με απόφαση του οικείου Νο-μάρχη, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συνηθισμένες χριστουγεννιάτικες παθήσεις!

Απαλλαγείτε από τις «ασθένειες» της λαιμαργίαςΑπαλλαγείτε από τις «ασθένειες» της λαιμαργίας!!!

Κάποιες παρεκτροπές, «δίχως όμως φοβερές παρεκκλίσεις από τους κανόνες της σωστής διατροφής», συνιστούν οι ειδικοί για τις γιορτές. Κι έχουν δίκιο, αφού την περίοδο αυτή η αλόγιστη κατανάλωση φαγητών –μαζί με ποτά, τσιγάρα και ξενύχτια– οδηγούν όχι μόνο σε αλλαγή του μεταβολισμού, αλλά και σε στομαχικό φόρτο, δυσπεψία ή γαστρίτιδες, σπανιότερα και σε γαστρορραγίες, εφόσον υπάρχει προδιάθεση.
Δυσπεψία, καούρες κ.ά.
Το πρώτα συμπτώματα της πολυφαγίας αρχίζουν με κάποιο φούσκωμα και καταλήγουν, για παράδειγμα, σε γαστρίτιδα. Για την αντιμετώπισή της, όμως, η σόδα δεν ενδείκνυται. Προτιμότερα είναι η ηρεμία και ένα ζεστό χαμομήλι ή τίλιο.
Επίσης, μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα δε συνιστάται το περπάτημα για να «κάψετε» αυτά που φάγατε. Αυτό μπορεί να γίνει μετά, αφού πρώτα ηρεμήσετε.
Αποφεύγετε, επίσης, μετά το πολύ φαγητό να πηγαίνετε αμέσως για ύπνο, γιατί ο οργανισμός έχει ανάγκη πρώτα να ηρεμήσει.
Το αλκοόλ «χτυπάει» στο κεφάλι
Κάποια ποτά, μάλιστα, όπως το τσέρι, το κονιάκ και το κόκκινο κρασί, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Γι’ αυτό, καλύτερα να μην πιείτε πολύ. Όσοι όμως το παρακάνετε τότε πριν πάτε για ύπνο θα σας βοηθήσει πολύ αν πιείτε ένα ποτήρι γάλα ή ένα ποτήρι νερό.
Επίσης, μην πιστεύετε ότι η ενέργεια του οινοπνεύματος εξουδετερώνεται με τους καφέδες. Μάθετε ότι οι διάφορες δραστηριότητες του εγκεφάλου με άλλους τρόπους εξουδετερώνονται και με διαφορετικούς διεγείρονται από την καφεΐνη του καφέ. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι ο καφές θα διώξει και τον ύπνο σας κι έτσι την επόμενη μέρα της γιορτής θα σηκωθείτε από το κρεβάτι πιο κουρασμένοι, αφού δε θα έχετε κοιμηθεί καλά, ώστε να αισθάνεστε ξεκούραστοι.
Η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει ζημιά

Ιδιαίτερα αν μείνετε για πολλή ώρα σε έναν κλειστό χώρο. Όλοι, καπνιστές και μη, εισπνέουν αέρα φτωχότερο σε οξυγόνο και έτσι επιβαρύνονται από το μονοξείδιο του άνθρακα, με αποτέλεσμα να θολώνει το μυαλό για πολλές ώρες και την επόμενη μέρα.
Διώξτε το στρες
Αποφεύγοντας:
• Τους καβγάδες, συζητώντας θέματα που σας «χωρίζουν» με φίλους ή συγγενείς.
• Τις ανεπιθύμητες συναντήσεις με συγγενείς ή γνωστούς που δεν τα πηγαίνετε καλά.
• Την απραξία, αν λόγω των ημερών σταματήσατε τη γυμναστική σας. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορείτε να διατηρήσετε τη φόρμα σας περπατώντας περισσότερο.
• Το μεθύσι, διότι φέρνει στρες, κυρίως την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό, πιείτε όσο αντέχετε.
• Το ξενύχτι, ιδίως αν είστε αγχώδης τύπος. Το καλύτερο για σας είναι –πριν πέσετε για ύπνο– να κάνετε ένα ζεστό αφρόλουτρο, στο οποίο θα έχετε προσθέσει λίγες σταγόνες λεβάντα.
Πηγή:
belife.gr

Τι είναι ο βήχας και τι να κάνετε όταν επιμένει?

To «αντιβηχικό» σας εγχειρίδιο!!!

Αποτελεί την ασπίδα του αναπνευστικού μας συστήματος απέναντι στα βλαβερά σωματίδια και τους μικροοργανισμούς που προσπαθούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες. Συχνά, όμως, γίνεται ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό σύμπτωμα, που δυσχεραίνει την καθημερινότητά μας και συχνά απειλεί τον ύπνο μας. Ο λόγος για το βήχα, που καιροφυλακτεί αυτή την εποχή. Για να μην έχετε, λοιπόν, καμία απορία όταν πιάσετε τον εαυτό σας να βήχει, διαβάστε τις απαντήσεις στις έξι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για το βήχα, ώστε να μπορέσετε να τον αποκωδικοποιήσετε.
1. Βήχω πολύ όταν ξαπλώνω και μερικές φορές ξυπνάω βήχοντας. Τι φταίει;
Αν η μύτη σας είναι «μπουκωμένη» και έχετε φλέματα, τότε είναι πολύ πιθανό οι εκκρίσεις να κατεβαίνουν από το πίσω μέρος της μύτης στο λαιμό (τον οποίο ερεθίζουν), με αποτέλεσμα να προκαλείται αντανακλα­στικός βήχας. Όταν, λοιπόν, είστε ξαπλωμένοι, διευκολύνεται η οπισθορ­ρινική έκκριση (σύμφωνα με την επιστημονική ονομασία της) και επιδεινώνεται ο βήχας. Για να γλιτώσετε την ταλαιπωρία και να μη χάσετε τον ύπνο σας, αρκεί να «συμπεριφερθείτε καλά» στη μύτη σας! Πρέπει να την καθαρίζετε συχνά και να βάζετε φυσιολογικό ορό ή σπρέι με θαλασσινό νερό. Αν δεν έχετε άλλα συμπτώματα κρυολογήματος, ελέγξτε αν το πρόβλημα προέρχεται από το… στομάχι σας: Ο βήχας είναι πιθανό να οφείλεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Το υγρό που παλινδρομεί από το στομάχι προς τον οισοφάγο ερεθίζει κάποιους νευρικούς υποδοχείς στην περιοχή του γαστροοισοφαγικού στομίου, οι οποίοι με τη σειρά τους προκαλούν αντανακλαστικό βήχα. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να μην ξαπλώνετε για τουλάχιστον 2 ώρες μετά το φαγητό και να προτιμάτε πολλά και μικρά γεύματα.
2. Ο βήχας μου συνοδεύεται από φλέματα. Είναι ανησυχητικό;
Αν και τα φλέματα, ιδίως όταν έχουν πρασινοκίτρινο χρώμα, πρέπει να σας οδηγήσουν στον πνευμονολόγο, δεν είναι το μόνο κριτήριο για τη σοβαρότητα ενός βήχα. Ένας «παραγωγικός» βήχας (δηλαδή, με φλέματα) μπορεί να οφείλεται σε μια ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, οπότε και απαιτείται καλή υγιεινή της μύτης, ενώ δεν αποκλείεται να πρόκειται για μικροβιακή λοίμωξη (πνευμονία), αν συνοδεύεται μάλιστα και από υψηλό πυρετό για 2-3 ημέρες και αδυναμία. Είναι πιθανό, ωστόσο, να αποτελεί μια πρώτη εκδήλωση κάποιας σοβαρότερης κατάστασης στους πνεύμονες, ιδιαίτερα στην περίπτωση που ο πάσχων είναι καπνιστής.
3. Όταν βήχω, πρέπει να παίρνω αντιβηχικό σιρόπι;
Το κατά πόσο χρειάζεται να πάρετε αντιβηχικό σιρόπι, αλλά και το είδος του, είναι κάτι που αποφασίζει ο γιατρός και δεν πρέπει να γίνεται με δική σας πρωτοβουλία. Επειδή τα αντιβηχικά καλύπτουν ουσιαστικά την αιτία του βήχα, δεν συνιστώνται στη χρόνια βρογχίτιδα και το άσθμα. Γι’ αυτό και ο γιατρός είναι ο μόνος αρμόδιος για τη χορήγησή τους, εφόσον αποκλείσει το ενδεχόμενο ο βήχας να σχετίζεται με αυτές τις δύο νόσους. Το αντιβηχικό σιρόπι συμβάλλει στην ανακούφιση από τον ξερόβηχα (μη παραγωγικό βήχα) και το αποχρεμπτικό ή βλεννολυτικό βοηθά όταν ο βήχας είναι παραγωγικός (με φλέματα). Στην πραγματικότητα, τα αποχρεμπτικά-βρογχοδιασταλτικά σιρόπια βοηθούν στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων και, επομένως, στην απομάκρυνσή τους από τους πνεύμονες. Το ίδιο αποτέλεσμα, όμως, μπορεί να πετύχει ο ασθενής αν καταναλώνει αρκετή ποσότητα υγρών (νερό, χυμό, καφέ, τσάι κλπ.). Γι’ αυτό και ο γιατρός συστήνει τέτοιου ­είδους σιρόπι επικουρικά, όταν ο ασθενής, παρόλο που πίνει υγρά, συνεχίζει να αισθάνεται δυσάρεστα.
Αν το παιδί σας βήχει, χωρίς να έχει άλλα συμπτώματα, πρέπει να το δει παιδίατρος
Ένας ξερόβηχας ίσως αποτελεί μια πρώιμη ­εικόνα άσθματος, που μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε παιδική ηλικία. Παρατηρήστε αν το παιδί σας βήχει ενώ παίζει ή τρέχει και ­ρωτήστε το αν το «πιάνει» βήχας στο σχολείο. Ενδεχομένως, ο βήχας να οφείλεται σε κάποια ήπια ρινική αλλεργία ή να πρόκειται ακόμα και για βήχα ψυχογενούς αιτιολογίας (ορισμένα παιδιά βήχουν όταν δεν τους κάνουν το χατίρι, όταν αγχώνονται ή στενοχωριούνται). Επισκεφτείτε παιδίατρο, αν ο βήχας του παιδιού σας παρατείνεται για 4-5 ημέρες, αν φεύγει και έρχεται (π.χ. έβηχε 3 ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα, σταμάτησε και τώρα άρχισε να βήχει πάλι) ή αν βήχει κάθε φορά που τρέχει (οπότε και υπάρχει υποψία «άσθματος άσκησης»).
4. Να πάρω αντιβίωση;
Αντιβίωση δεν παίρνει κανείς μόνο και μόνο επειδή έχει έντονο βήχα. Αυτό που μετρά είναι η «συνολική» εικόνα του, π.χ. ο πυρετός, η «μπουκωμένη» μύτη, τα ακροαστικά ευρήματα, αλλά και τυχόν επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα. Όλα αυτά εκτιμώνται από το γιατρό, ο οποίος καταφεύγει στη λύση της αντιβίωσης μόνο όταν το κρίνει απαραίτητο, π.χ. όταν πλέον η πιθανότητα της μικροβιακής λοίμωξης είναι υψηλότερη από εκείνη της ίωσης. Ένας ασθενής, για παράδειγμα, που είναι καπνιστής, είναι κακοδιάθετος, εμφανίζει ανορεξία και καταβολή, ενώ έχει και πυρετό για περισσότερο από 3-4 ημέρες, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί αντιβίωση. Αντίθετα, κάποιος με συμπτώματα όπως βήχα, χαμηλό πυρετό (δέκατα), ρινική συμφόρηση, πονόλαιμο και κακοδιαθεσία ταλαιπωρείται κατά πάσα πιθανότητα από μια ίωση και επομένως τα συμπτώματα μπορούν να μειω­θούν με συντηρητική θεραπευτική αγωγή, δηλαδή αντιπυρετικά, αντιβηχικό σιρόπι, αποσυμφορητικό μύτης, και να αποφευχθεί η αντιβίωση, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού!
5. Ο βήχας μου ξεκίνησε από ένα κρύωμα και συνεχίζεται επί ενάμιση μήνα. Πρέπει να το διερευνήσω;
Δεν αποκλείεται να μην πρόλαβε να σας περάσει η μία ίωση και να κολλήσατε κάποια άλλη. Ο ιός της γρίπης δεν είναι ο μοναδικός, υπάρχουν πολλοί ακόμη τύποι ιών που προκαλούν κοινές ιώσεις στο ανώτερο ανα­πνευστικό σύστημα, που συνήθως τις ­ονομάζουμε «κρύωμα», «συνάχι» ή «γρίπη». Ένας ευαίσθητος, λοιπόν, οργανισμός (π.χ. ένας καπνιστής ή ένας ασθενής με άσθμα) μπορεί να «κολλήσει» έναν ή και περισσότερους ιούς. Μια άλλη πιθανή αιτία είναι η ιγμορίτιδα, η οποία, όταν δεν θεραπεύεται σωστά, υποτροπιάζει και αποτελεί αιτία ενός βήχα που επιμένει. Αν, για παράδειγμα, δεν πάρετε αντιβίωση όσες ημέρες σας πει ο γιατρός και η ιγμορίτιδα δεν αντιμετωπιστεί καλά, παραμένει μια φλεγμονώδης εστία, που θα υποτροπιάζει κάθε φορά που θα παθαίνετε μια απλή ίωση. Αν ο βήχας σας ξεπεράσει τους 2 μήνες, πρέπει, εκτός από την κλινική εξέταση από τον πνευμονολόγο, να κάνετε μία ακτινογραφία θώρακος και ένα λειτουργικό έλεγχο της αναπνοής (σπιρομέτρηση), ίσως και βρογχοσκόπηση.
6. Είναι αποτελεσματικά τα ζεστά ροφήματα, το μέλι και οι καραμέλες στην καταπολέμηση του βήχα;
Αν ο βήχας αποτελεί σύμπτωμα κρυο­λογήματος, πρέπει να γνωρίζετε ότι η ίωση θα κάνει έτσι κι αλλιώς «τον κύκλο της» και, επομένως, οτιδήποτε «πάρετε» (είτε φαρμακευτική αγωγή είτε κάποιο γιατροσόφι) ενδέχεται απλώς να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων ή τη διάρκειά τους. Αν και δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ζεστών ροφημάτων, η εμπειρία δείχνει ότι ένα χλιαρό τσάι ή ένα φλιτζάνι γάλα με 1 κουταλιά μέλι (πλούσιο σε αντιοξειδωτικά) είναι ιδανικά για το λαιμό σας. Μάλιστα, στην ιστοσελίδα του Vita (www.vita.gr) μπορείτε να αναζητήσετε τη νέα ενότητα με τον τίτλο «Γιατροσόφια», όπου θα ανακαλύψετε φυσικές λύσεις σε καθημερινά μικροπροβλήματα. Ως προς τις καρα­μέλες, θεωρείται ότι καταπολεμούν ό,τι ερεθίζει ή επιτείνει τη φλεγμονή.
Eναλλακτικά
Η εχινάκεια κατά του βήχα!

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η εχινάκεια συμβάλλει σε ένα βαθμό στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος και στην ανακούφιση από τα συμπτώματά του, όπως ο βήχας, ο πονόλαιμος και ο πυρετός, ενώ ίσως να έχει και προληπτική δράση, αφού θεωρείται ότι τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Για την ανακούφιση του πονόλαιμου, κάντε γαργάρες με αφέψημα εχινάκειας 3 φορές την ημέρα, ενώ για καλύτερα αποτελέσματα ­συνδυάστε το βότανο με βιταμίνη C, πρόπολη και ψευδάργυρο.
Πηγή:
vita.gr