ΣΙΝΕ

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

«Μαύρη τρύπα» 126 εκατ. στο δήμο Θεσσαλονίκης!!

«Μαύρη τρύπα» 126 εκατ. στο δήμο Θεσσαλονίκης 

Οι έλεγχοι αποκάλυψαν εικονικά τιμολόγια
Τιμολογια εικονικα ή µη δηλωµένα στην Εφορία, συνολικού ποσού 22 εκατ. ευρώ, έφεραν στο φως οι έλεγχοι των οικονοµικών υπηρεσιών, τους οποίους άρχισε η νέα διοίκηση του Δήµου Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των «Νέων», σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις και ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι, το συνολικό χρέος του δήµου σε τράπεζες, προµηθευτές, ασφαλιστικά ταµεία και Εφορία ανέρχεται σε τουλάχιστον 126 εκατ. ευρώ!
Σε αυτά, µάλιστα, δεν υπολογίζονται τα πρόστιµα και οι προσαυξήσεις από το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης ούτε οι οφειλές απέναντι σε άλλους φορείς και οργανισµούς.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δηµοτικού Συµβουλίου, κατά την οποία έγινε απολογισµός έργου των πεπραγµένων της νέας δηµοτικής αρχής για τις πρώτες 15 ηµέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της, ο αντιδήµαρχος Οικονοµικών Χασδάι Καπόν παρέθεσε στοιχεία που αποδεικνύουν την κακή οικονοµική κατάσταση του δήµου, διαψεύδοντας µε τον πλέον κατηγορηµατικό τρόπο όσα αντιθέτως ισχυριζόταν µέχρι πρότινος ο τέως δήµαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Συγκεκριµένα, επισήµανε ότι τα χρέη προς τους προµηθευτές από το 2007 φτάνουν τα 34 εκατ. ευρώ και όχι τα 13 εκατ. όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Παπαγεωργόπουλος. Ειδικότερα για το 2010 σε οφειλές για παρεχόµενα είδη ή υπηρεσίες έχουν καταγραφεί τιµολόγια 18.597 εκατ. ευρώ τα οποία δεν πληρώθηκαν, καθώς και άλλα 8 εκατ. ευρώ για τα οποία δεν εκδόθηκαν εντάλµατα. Επιπλέον, υπάρχουν απλήρωτα τιµολόγια από το διάστηµα 2007 - 2009, για τα οποία είτε εκδόθηκαν εντάλµατα είτε επιστράφηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και εντάλµατα αξίας 940.000 ευρώ, τα οποία δεν επανεκδόθηκαν γιατί δεν έγινε εκ νέου αίτηση από τους δικαιούχους.
Όσον αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις του δήµου, συνολικά ανέρχονται σε 43 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε οκ. Καπόν, από το Ταµείο Παρακαταθηκών και Δανείων δόθηκαν 22 εκατ. ευρώ για επενδύσεις, αλλά τα χρήµατα χρησιμοποιήθηκαν παρατύπως για να εξοφληθούν χρέη προς προμηθευτές.
Την ίδια κατάληξη είχε και το µεγαλύτερο µέρος των 19 εκατ. ευρώ που εκταµιεύθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς, μέρος των οποίων διατέθηκε για το πριµ παραγωγικότητας των εργαζοµένων.
Από πλευράς Εφορίας έχει πλήρως καταλογιστεί το ποσό των 7,15 εκατ. ευρώ, ενώ στα ασφαλιστικά ταµεία οφείλονται 20 εκατ. ευρώ και συνεχίζεται η διερεύνηση µαζί µε την οικονοµική επιθεωρήτρια για το διάστηµα πριν και µετά το πόρισµά της. Παράλληλα εντοπίστηκαν και άλλες φορολογικές παραβάσεις µε τιµολόγια αξίας 22 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν. Ο κ. Καπόν ανέφερε πως υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι είναι πλαστά.
Στο σύνολο των 126 εκατ. ευρώ δεν συνυπολογίζονται τα χρέη προς τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, που υπολογίζονται µεταξύ 500.000 και 1.000.000 ευρώ, αλλά και οφειλές σε φορείς όπως η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ.
Πάντως, όπως επισήµανε ο κ. Καπόν, το σύνολο των οφειλών δεν είναι απολύτως βεβαιωµένο, δεδοµένου ότι είναι δύσκολη η συλλογή στοιχείων και αυτό γιατί δεν υπάρχει µηχανογραφηµένο διπλογραφικό σύστηµα.
Στα προβλήµατα που εντόπισε περιλαµβάνονται η µη ύπαρξη λογιστηρίου, η επιφανειακή έρευνα των ορκωτών λογιστών που έρχονταν µόνο για δέκα ηµέρες, η έλλειψη µητρώων για τα περιουσιακά στοιχεία του δήµου και το ότι δεν έγινε ποτέ φυσική απογραφή των αποθηκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: