ΣΙΝΕ

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

20 Tρόφιμα που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος!!!

1. Μήλα
«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!» Ένα απλό, γρήγορο σνακ που μπορείτε να πάρετε μαζί σας, ακόμα και μέσα στην τσάντα σας, και δεν χρειάζεται καμιά απολύτως προετοιμασία εκτός από ένα γρήγορο πλύσιμο! Η πηκτίνη που βρίσκεται στα μήλα βοηθά στο αίσθημα του κορεσμού. «Κάθε μήλο εφοδιάζει τον οργανισμό με περισσότερα από 4 γραμμάρια φυτικών ινών» εξηγεί η Claire Blais (RD in Boston, Mass). Δοκιμάστε να τα ψήσετε στο φούρνο ή σε φούρνο μικροκυμάτων, αφού τα ραντίσετε με λίγο μαργαρίνη και τα πασπαλίσετε με κανέλλα: έτσι θα έχετε ένα υπέροχο γλύκισμα με πολύ λίγες θερμίδες!
2. Μακρόστενη κολοκύθα
Αντικαταστήστε τα μπισκοτάκια βουτύρου και τα λιπαρά γλυκά με ένα σνακ φτιαγμένο από μακρόστενη γλυκιά κολοκύθα! «Το λαχανικό αυτό είναι από μόνο του τόσο γλυκό, που θα μπορούσε να γίνει ένα ωραιότατο επιδόρπιο!», λέει η Joan Salge Blake (associate professor of nutrition at Boston University). Κόψτε τη σε κυβάκια και ψήστε τα για λίγη ώρα στο φούρνο: μέσα σε λίγη ώρα θα έχετε ένα πολύ υγιεινό επιδόρπιο!
3. Τυριά από πρόβειο γάλα
Μετά από ένα καλοκαίρι πλούσιας βοσκής, τα προβατάκια μας προμηθεύουν το φθινόπωρο με το πιο νόστιμο γάλα της χρονιάς, άρα και τα φθινοπωρινά πρόβεια τυριά είναι τα γευστικότερα! «Έρευνες έχουν δείξει ότι το ασβέστιο που περιέχεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το πρόβειο τυρί μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους» λέει η Blais. Η πρωτεΐνη που περιέχεται στο πρόβειο γάλα είναι η διπλάσια από αυτή του αγελαδινού, επομένως η κατανάλωση πρόβειων γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να βοηθήσει στο να αυξηθεί η μυϊκή μάζα αυξάνουν και να συμβάλλει στο αίσθημα της πληρότητας (κορεσμός).
4. Κολοκύθα
Η πλούσια γεύση και οι πολλές φυτικές ίνες αυτού του λαχανικού συμβάλλουν στην διαδικασία της πέψης και στο αίσθημα του κορεσμού. «Η κολοκύθα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και κάλιο» τονίζει η Blais. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές: φτιάξτε ελαφριές σούπες, γλυκές και αλμυρές πίτες, πουρέ ακόμα και ψωμί με κολοκύθα!
5. Σκουρόχρωμα (μαύρα) σταφύλια (ποικιλία Vitis Labrusca)
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνταγές για πεντανόστιμες μαρμελάδες, κομπόστες και πίτες. «Το συγκεκριμένο είδος σταφυλιών συνδυάζει έντονα μωβ και μπλε χρώματα, που δηλώνουν την ύπαρξη αντιοξειδωτικών στοιχείων, που προάγουν την καλή υγεία» λέει η Salge Blake. Είναι επίσης πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να βοηθούν στο αίσθημα του κορεσμού και στη σωστή λειτουργία της πέψης. Βάλτε τα στην κατάψυξη, αφήστε να παγώσουν καλά, βάλτε περίπου μια χούφτα σε ένα μπολάκι και απολαύστε τα αντί για παγωτό ή οποιοδήποτε άλλο σνακ!
6. Κράνμπερις (Cranberries)
«Είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φτωχά σε θερμίδες», λέει η Blais. Συνδυάζουν μια έντονη, στυφή αλλά και γλυκιά γεύση που μπορεί να κάνει πολύ ενδιαφέρουσες τις σαλάτες σας (συνδυάστε τα με σπανάκι ή ρόκα), να συνδυαστούν πολύ ωραία με ρύζι, ακόμα και να συνοδεύσουν τα δημητριακά σας το πρωί! Η γεύση, αλλά και η περιφέρεια της μέσης σας θα μείνουν σίγουρα ικανοποιημένες!!!
7. Γλυκοπατάτες
Αν και στην Ελλάδα δεν τις χρησιμοποιούμε πολύ, οι γλυκοπατάτες (που μπορείτε να βρείτε τόσο στα μεγάλα σουπερμάρκετ όσο και σε μεγάλα μανάβικα) μπορούν να αποτελέσουν ένα ωραιότατο συνοδευτικό ή ακόμα και επιδόρπιο! «Ο χαμηλός γλυκαιμικός τους δείκτης συμβάλλει στην σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος και μειώνει το αίσθημα της πείνας», λέει η Blais. Αξίζει λοιπόν να την συμπεριλάβετε μέσα στις γλυκές σας συνήθειες, εφόσον μια μέτρια γλυκοπατάτα έχει μόλις 120 θερμίδες αλλά σας εφοδιάζει με πολλές φυτικές ίνες και πολύ γλύκα!
8. Παντζάρια
Πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και με πλούσια, γλυκιά γεύση, τα παντζάρια νικούν το αίσθημα της πείνας ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την όρεξή σας για γλυκό! Και όλα αυτά με πολύ λίγες θερμίδες (περίπου 45 θερμίδες τα 100 γραμμάρια βρασμένα παντζάρια). «Αν και κατηγορούνται ως λαχανικά πλούσια σε σάκχαρα, στην πραγματικότητα τα παντζάρια έχουν μόλις 8 γραμμάρια σάκχαρα ανά μερίδα» λέει η Blais. (1 μερίδα= περίπου 100γρ). Δεν αξίζουν μια θέση στο εβδομαδιαίο σας μενού;;;
9. Χουρμάδες
«Οι χουρμάδες είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση που μπορεί να αντικαταστήσει οποιοδήποτε γλύκισμα, και αποτελούν πολύ καλή πηγή σιδήρου και διαιτητικών ινών», τονίζει η Blais. Βάλτε μια χούφτα χουρμάδες σε ένα μπολ αντί να ορμήσετε στα σοκολατάκια ή τα μπισκοτάκια που θα βρείτε μπροστά σας.
10. Κουνουπίδι

Ένα μυστικό που ίσως δεν ξέρατε για το κουνουπίδι είναι ότι μπορείτε να το βράσετε, να το κάνετε πουρέ και να το χρησιμοποιήσετε σε σούπες για να δώσετε μια πιο κρεμμώδη και πηχτή υφή! Έτσι θα μπορέσετε να μειώσετε τις θερμίδες της σούπας σας (λιγότερες από το να χρησιμοποιούσατε μια παχιά κρέμα γάλακτος). Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν συνοδευτικός πουρές, αντί για πουρέ πατάτας, με λιγότερες από 40 θερμίδες ανά φλιτζάνι! «Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε κάλιο και έχει πολλές ίνες, ώστε να νιώθεις χορτάτος!» λέει η Blais.
11. Ακτινίδια
«Η μητέρα φύση παράγει το ακτινίδιο στο κατάλληλο μέγεθος!» λέει η Salge Blake. Ένα μέτριο ακτινίδιο έχει μόλις 46 θερμίδες, ενώ ο μαγικός συνδυασμός νερού και φυτικών ινών κρατάνε την κοιλίτσα γεμάτη!
12. Κολοκυθόσποροι (πασατέμπος)
Τα καλά λιπαρά που περιέχουν ικανοποιούν το αίσθημα της πείνας που μπορεί να έχετε ανάμεσα στα κυρίως γεύματα, χωρίς όμως να σας φορτώνουν με κιλά! Έχουν περίπου 6 γραμμάρια λίπους και 135 θερμίδες ανά μερίδα (περίπου 30 γραμμάρια ψημένων ανάλατων σπόρων), ενώ τα φιστίκια έχουν περίπου 15 γραμμάρια λίπους και 175 θερμίδες ανά μερίδα 30 γραμμάριων.
13. Αχλάδια

Για όσους πιστεύουν ότι τα μήλα είναι λίγο στυφά φρούτα και δεν σας πολυαρέσουν, έχετε την τέλεια εναλλακτική: ζουμερά αχλάδια! Ένα μέτριο αχλάδι έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με ένα μέτριο μήλο (περίπου 100 θερμίδες). Βυθίστε λοιπόν τα δόντια σας σε ένα ζουμερό ωμό αχλάδι, ή δοκιμάστε να τα ψήσετε ώστε να βγάλουν όλη τους τη γλυκύτητα! Ψάξτε για «κοντούλες»: είναι τόσο γλυκές που δεν θα έχετε όρεξη για έξτρα ζάχαρη!
14. Σπόροι κουκουναριού
Κάποια λιπαρά, σε μικρές ποσότητες, μπορούν να είναι πολύ καλά για την υγεία μας: Επιβραδύνουν την διαδικασία της πέψης, επομένως βοηθούν στο αίσθημα της πληρότητας ανάμεσα στα γεύματα. «Περίπου 30γρ από κουκουναρόσπορους, πλούσια σε υγιή ακόρεστα λιπαρά, μπορούν να απογειώσουν τις σαλάτες και τα ζυμαρικά σας δίνοντάς τους μια «crunchy» νότα στα πιάτα σας!» λέει η Blais.
15. Ρόδι
Το ρόδι, όπως και τα κράνμπερις, μπορεί να διαφοροποιήσει ευχάριστα τα πιάτα σας χωρίς να σας επιβαρύνει με πολλές έξτρα θερμίδες! «Οι καρποί αυτού του πλούσιου σε βιταμίνη C φρούτου μπορούν να αποτελέσουν ένα σνακ που θα αντικαταστήσει μια γλυκιά αμαρτία ή ακόμα και ένα διαφορετικό topping στη σαλάτα σας!» λέει η Blais.
16. Κυδώνια
Μπορεί να είναι πολύ στυφά για να τα φάτε σκέτα, αλλά τα κυδώνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να νοστιμίσουν πίτες, τάρτες, ακόμα και κρεατικά κατσαρόλας! «Είναι φρούτα με πολλές φυτικές ίνες και, γι αυτό το λόγο, λίγες κουταλίτσες από ένα γλυκό κυδώνι θα σας σβήσει την επιθυμία για κάποιο άλλο λιπαρό σνακ», τονίζει η Salge Blake.
17. Μανταρίνια
Είτε ρίξετε φέτες μανταρινιού μέσα σε μια δροσερή πράσινη σαλάτα είτε τα συνδυάσετε με αμύγδαλα και χουρμάδες ή ξερά δαμάσκηνα για να έχετε ένα εξαιρετικό απογευματινό σνακ, τα μανταρίνια δεν θα σας φορτώσουν με τύψεις ή θερμίδες! «Είναι πιο γλυκά από τα πορτοκάλια και πιο εύκολα στο καθάρισμα αλλά αποτελούν την ίδια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και βοηθούν έτσι να κρατήσετε μακριά τα φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα συναχάκια, λέει η Blais. Και φυσικά οι φυτικές ίνες και το νερό που περιέχουν αποτρέπουν την υπερκατανάλωση φαγητού!
18. Λαχανάκια Βρυξελλών
Μια μερίδα λαχανάκια Βρυξελλών θα σας προμηθεύσει με μόλις 30 θερμίδες αλλά ταυτόχρονα με πολλά πολλά θρεπτικά συστατικά! «Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ μέχρι σήμερα να φάτε αυτά τα μίνι λαχανάκια, αξίζει να τους δώσετε μια ευκαιρία» λέει η Blais. «Μια μερίδα λαχανάκια Βρυξελλών αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχει 2 γραμμάρια διαιτητικών ινών και λιγότερες από 30 θερμίδες!!!
19. Μπρόκολο
«Το μπρόκολο είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες Α και C και περιέχει όσο ασβέστιο περιέχεται και σε μισή φέτα τυριού, χωρίς όμως να περιέχει τα κορεσμένα λιπαρά!» λέει η Blais. Με το μπρόκολο μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ νόστιμες σούπες, οι οποίες αν καταναλωθούν στην αρχή ενός γεύματος βοηθούν να καταναλώσετε πολύ λιγότερες θερμίδες ανά γεύμα από αυτές που θα καταναλώνατε αν δεν τρώγατε τη σούπα. Έχετε δοκιμάσει να προσθέσετε φουντίτσες από μπρόκολο στα μακαρόνια σας; Όχι; Σας το προτείνουμε!
20. Γκρέιπφρουτ
«Όπως και κάποια άλλα φρούτα, το γκρέιπφρουτ μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους στο αδυνάτισμα που μας προσφέρει η Μητέρα Φύση» λέει η Salge Blake. «Έχει πολλές ίνες για να παρατείνει την πέψη, κι έτσι καταπολεμά την πείνα, και εμποδίζει τις απότομες αλλαγές στα επίπεδα της ινσουλίνης που μας προκαλούν την έντονη επιθυμία για «αμαρτωλά» σνακ!» Μόλις μισό γκρέιπφρουτ μπορεί να καλύψει σχεδόν το 100% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά ιδιαιτέρως στο να αποφύγουμε ανεπιθύμητα κρυολογήματα!
http://olagiatingunaika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: