ΣΙΝΕ

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

''Πέταξαν'' 8 εκατ. ευρώ στα παλιοσίδερα!!!

Πέρασαν πια οι εποχές, όπου οι άνθρωποι αγόραζαν ένα καινούργιο αυτοκίνητο και το παλιό το κρατούσαν για να το δώσουν στην κόρη, τη σύζυγο ή τη μητέρα τους. Τώρα πια οι άνθρωποι έχουν στην ιδιοκτησία τους μόνο ένα αυτοκίνητο, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος για
τη συντήρησή του, τα τέλη κυκλοφορίας κ.ά.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δεν έχουν ούτε αυτό, καθώς δεν μπορούν να πληρώνουν και προτιμούν να μεταφέρονται με τα… πόδια
Πιθανότατα χωρίς αυτοκίνητο, αλλά και με περίπου χίλια ευρώ λιγότερα στην τσέπη, έμειναν το 2010 περισσότεροι από 4.000 Κρητικοί, ιδιοκτήτες Ι.Χ.!
Η μεγάλη αναμονή για το μέτρο της απόσυρσης οχημάτων -που δεν ήρθε ακόμη-, το δυσβάσταχτο πια έξοδο των τελών κυκλοφορίας, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, την αύξηση της ανεργίας, την ολοένα αυξανόμενη φορολογική πολιτική και επομένως την αλλαγή των προτεραιοτήτων των ανθρώπων, οδήγησε πολλούς Κρητικούς στην αποταξινόμηση των οχημάτων τους, χωρίς μάλιστα να πάρουν… φράγκο, αλλά και χάνοντας ενδεχομένως πάνω από 1.000 ευρώ από την πιθανή πώληση του παλιού τους αυτοκινήτου!
Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της εταιρίας «ΚΑΘΕΡΗΣ ΑΒΕΕ», Μιλτιάδη Καθέρη, το 2010 ήταν μεγάλη η κίνηση στην επιχείρησή του, λόγω των οδηγών που ηθελημένα έδιναν το αυτοκίνητό τους για παλιοσίδερα.
Το εν λόγω Κέντρο Απόσυρσης Οχημάτων είναι εγκεκριμένο για την έκδοση πιστοποιητικού καταστροφής και δέχεται αυτοκίνητα από όλη την Κρήτη, εκτός του Νομού Χανίων.
Η μεγάλη αυτή κινητικότητα, που ξεπέρασε τα 4.000 αυτοκίνητα, δεν οφείλεται τόσο στην παλαιότητα των αμαξιών και επομένως στη μη ασφαλή χρήση τους, αλλά στο ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει ένα επιπλέον έσοδο, σύμφωνα με τον κ. Καθέρη.
«Πέρασαν πια οι εποχές, όπου οι άνθρωποι αγόραζαν ένα καινούργιο αυτοκίνητο και το παλιό το κρατούσαν για να το δώσουν στην κόρη, τη σύζυγο ή τη μητέρα τους. Τώρα πια οι άνθρωποι έχουν στην ιδιοκτησία τους μόνο ένα αυτοκίνητο, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος για τη συντήρησή του, τα τέλη κυκλοφορίας κ.ά. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δεν έχουν ούτε αυτό, καθώς δεν μπορούν να πληρώνουν και προτιμούν να μεταφέρονται με τα… πόδια», σημειώνει ο ίδιος στην «Τ».
Πάντως σε σύγκριση με το έτος 2009 δεν είναι μεγάλη η αύξηση των αυτοκινήτων που αποταξινομήθηκαν, δηλαδή αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία.
Διαφορές

Οι αιτίες όμως και τα κίνητρα των ιδιοκτητών ήταν εντελώς διαφορετικές.
Το 2009 επίσης παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση απόσυρσης οχημάτων, η οποία άρχισε μάλιστα, όταν ο τότε υπουργός Οικονομίας επί θητείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Σουφλιάς, ανακοίνωσε το μέτρο της απόσυρσης, όπου οι δικαιούχοι επιδοτούνταν για την απόσυρση του οχήματος από 500 έως 2.000 ευρώ, αλλά και για την αγορά ενός νέου με 1.000 επιπλέον ευρώ!
«Οπότε τότε όλος ο κόσμος έτρεξε να αποσύρει τα οχήματά του, γιατί ήταν μεγάλη ευκαιρία για να αγοράσει ένα καινούργιο. Αυτό το αντιλήφθηκαν οι καταναλωτές και γι' αυτό μέσα σε ένα μήνα είχαμε περίπου 3.000 αποσύρσεις!», τονίζει ο κ. Καθέρης.
Ωστόσο, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στα τέλη της ίδια χρονιάς εξήγγειλε την απόσυρση του μέτρου της απόσυρσης παλαιών οχημάτων, επικαλούμενη υψηλό δημοσιονομικό κόστος… κι έτσι ο κόσμος σταμάτησε να δίνει ηθελημένα τα αυτοκίνητά του.
Όμως η οικονομική κρίση ανάγκασε τους καταναλωτές να περιορίσουν τα έξοδά τους και να κόψουν όλα τα περιττά έξοδα, όπως για παράδειγμα τη συντήρηση ενός δεύτερου αυτοκινήτου, μέσα στην ίδια οικογένεια.
Έτσι, από τα μέσα του 2010 και μετά πολλοί ήταν οι Κρητικοί που αποφάσισαν να δώσουν για αποταξινόμηση τα αυτοκίνητά τους, μη μπορώντας να περιμένουν πια τη νέα απόσυρση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες όχι μόνο δεν επιδοτούνται για την απόσυρση των οχημάτων τους, αλλά επιβαρύνονται και με το κόστος της βενζίνης, καθώς πρέπει να μεταφέρουν οι ίδιοι τα αυτοκίνητά τους στην εταιρία.
Βέβαια, η εταιρία «Καθέρης» διευκολύνει σε πολλές περιπτώσεις τον κόσμο, που δεν μπορεί να μεταφέρει το αυτοκίνητό του στο χώρο της εταιρίας. «Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος περνάει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, όπως όλοι μας άλλωστε και γι' αυτό φροντίζουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: