ΣΙΝΕ

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Εντοπίστηκε το γονίδιο της κατάθλιψης!!!


Για τις «μαύρες μέρες» φταίει το DNA...

Αν αισθάνεστε λυπημένοι ενδεχομένως υπεύθυνο για την κατάσταση είναι το DNA σας. Νέα έρευνα δείχνει ότι το γενετικό προφίλ ενός ανθρώπου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ευαισθησία του στην εμφάνιση κατάθλιψης. Η έρευνα, στηρίζει προηγούμενες, που αποκάλυπταν σχέση μεταξύ ενός γονιδίου που ρυθμίζει τη σεροτονίνη και της ικανότητας ενός ανθρώπου να ανακάμπτει μετά από σοβαρό ψυχικό τραύμα, όπως σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία.
Στη νέα έρευνα, ο Dr. Srijan Sen, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εξέτασε 54 έρευνες από το 2001 έως το 2010, που αφορούσαν 41.000 συμμετέχοντες και αποτελεί τη μεγαλύτερη ανάλυση έως σήμερα για τη σχέση μεταξύ του γονιδίου σεροτονίνης και της κατάθλιψης.
Ο Sen δήλωσε ότι όταν περιέλαβε όλες τις σχετικές έρευνες, ανακάλυψε ότι το γενετικό προφίλ κάποιου κάνει τη διαφορά όσον αφορά την αντίδρασή του στο στρες.
Η κατάθλιψη ήταν πιθανότερη σε ανθρώπους με βραχύτερο γονίδιο μεταφοράς σεροτονίνης σε μια περιοχή του. Όσοι έφεραν το γονίδιο φάνηκε να δυσκολεύονται να ανακάμψουν από ένα τραυματικό γεγονός.
Είναι νωρίς ακόμα για να αναπτυχθεί γονιδιακή εξέταση. Η ύπαρξη της βραχείας εκδοχής του γονιδίου είναι ένας παράγοντας μόνο ανάμεσα σε πολλούς που καθορίζουν τον τρόπο αντίδρασης κάποιου στο στρες, δήλωσε ο ερευνητής.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η έρευνα μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ικανότητα εντοπισμού των ανθρώπων που ενδεχομένως θα μπορούσαν να ωφεληθούν από έγκαιρες παρεμβάσεις ή από εξατομικευμένες αγωγές
Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Archives of General Psychiatry.
Πηγή: iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: