ΣΙΝΕ

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ούτε οι φαντάροι με τσιγάρο!!!

Τέλος ακόμη και στο τσιγαράκι του φαντάρου, καθώς η απόφαση της διυπουργικής ήταν πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Κύμα ελεγκτών θα σαρώσει μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες για πρόστιμα. Ταλαντεύτηκε ο υπουργός Υγείας, αλλά η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν οριστική.
Οριστικό τέλος στο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες και κύμα ελέγχων και προστίμων προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος χωρίς καμία αλλαγή, ανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Α.Λοβέρδος, επικαλούμενος την ομόφωνη απόφαση της διυπουργικής επιτροπής χθες υπό τον πρωθυπουργό.
Το παρασκήνιο της συνεδρίασης λέει πάντως πως ήταν ο πρωθυπουργός εκείνος ο οποίος σε έντονο ύφος ζήτησε την πλήρη εφαρμογή του νόμου χωρίς καμία τροποποίηση και το γεγονός αυτό είναι πιθανόν πως ώθησε τον υπουργό Υγείας να αποκαλύψει στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος πήγε με δύο φακέλους υπό μαλης: Τον ένα με τροποποιήσεις στο νόμο και εξαίρεση ορισμένης κατηγορίας καταστημάτων όπως αυτά της μαζικής εστίασης και τον άλλο φάκελο με πρόταση για πλήρη εφαρμογή του νόμου και ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού για την επιβολή προστίμων.
Είναι φανερό πως ο ίδιος, είχε λάβει υπόψιν τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο αντικαπνιστικός νόμος, τόσο από τους επαγγελματίες του χώρου της εστίασης που είδαν τα καταστήματά τους να αδειάζουν, όσο και από τον απλό κόσμο που ποτέ δεν αντελήφθη σε τι αποσκοπεί η απαγόρευση του καπνίσματος.
Ωστόσο ο κύβος ερρίφθη: "Ό,τι καπνίσατε, καπνίσατε" είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας και ανακοίνωσε ότι ο αντικαπνιστικός νόμος όχι μόνο θα εφαρμοστεί πλήρως και χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός θα ενισχυθεί και εκτός από τη Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, θα προστεθούν επιπλέον 800 υπάλληλοι της επιθεώρησης εργασίας και 40 στελέχη του σώματος επιθεωρητών.
Τέλος το τσιγάρο και στο στρατό
Το τσιγαράκι του φαντάρου σβήνει επίσης, με την απόφαση καθώς θα ενταθούν οι καμπάνιες για διακοπή του καπνίσματος στο στρατό, σε νοσοκομεία και μαιευτήρια.
Ο υπουργός Υγείας δεν εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί πλήρως: "Και σεις γνωρίζετε ότι δεν είναι αυτονόητη η εφαρμογή του νόμου. Δεν είπα ότι αισιοδοξώ ή ότι δεν αισιοδοξώ" είπε.
Καφετέριες μπαρ, εστιατόρια
Ο υπουργός τόνισε ότι η μεγαλύτερη αντίδραση υπήρξε από τους ιδιοκτήτες χώρων μαζικής εστίασης, ωστόσο όπως είπε τίθεται και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς όσοι τηρούσαν την απαγόρευση έβλεπαν άδεια τα καταστήματά τους, αντίθετα με όσους τον καταστρατηγούσαν, στα οποία γινόταν το αδιαχώρητο.
Ακόμη και δημοτικές αρχές, τόνισε, ήταν απρόθυμες να εφαρμόσουν τον νόμο ωστόσο σε όλα αυτά θα μπει τέλος.
Πάντως, τα καζίνο και τα νυκτερινά κέντρα άνω των 400 τ.μ. συνεχίζουν να εξαιρούνται έως τις 31 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: