ΣΙΝΕ

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΑΡΤΟΠΟΙΟΙ, ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ… ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ

Ανακοίνωση από την κατοχική κυβέρνηση: Στο εξής για να αγοράσεις πάνω από μια φρατζόλα ψωμί θα προσκομίζεις φορολογική δήλωση, αν είναι πολύσπορο η πολυτελείας θα χρειάζεται ιδική άδεια από τον περιφερειάρχη. Οι αρτοποιοί περιμένουν από τους αλευροβιομηχάνους αυξήσεις των τιμών, κάτι που σαφώς θα οδηγήσει σε νέα ανατίμηση του ψωμιού κατά 20 περίπου λεπτά
Το… ψωμί ψωμάκι θα πούμε, όπως όλα δείχνουν, τις επόμενες μέρες. Οι αρτοποιοί περιμένουν από τους αλευροβιομηχάνους αυξήσεις των τιμών, κάτι που σαφώς θα οδηγήσει σε νέα ανατίμηση του ψωμιού κατά 20 περίπου λεπτά, όπως συζητείται στην αγορά.
Οι αλευροβιομήχανοι κρατούν προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά τους, ενώ σε μια προσπάθεια να προλάβει τις εξελίξεις, ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντίνος Ρόβλιας δηλώνει με νόημα πως δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε αύξηση στο ψωμί.
Έφτασε λοιπόν η ώρα να ακριβύνει και το ψωμί; Όλοι περιμένουν τις επόμενες μέρες για να δουν τι ακριβώς θα γίνει. Όλοι περιμένουν τους αλευροβιομηχάνους. Εκείνους περιμένει το υπουργείο, οι αρτοποιοί, καθώς -ίσως με τη μεγαλύτερη αγωνία- και οι καταναλωτές, στους οποίους θα μετακυλιστεί για μια ακόμα φορά το επιπλέον κόστος.
Η αγορά ψωμιού μυρίζει… μπαρούτι σε έναν πόλεμο με τρία μέτωπα: τους αρτοποιούς να λένε ότι θα αυξηθεί η τιμή κατά 20 λεπτά, το υπουργείο να τονίζει ότι δεν θα γίνει και τους αλευροβιομηχάνους να μην επιβεβαιώνουν ούτε τη μία ούτε την άλλη πλευρά.
Ο κ. Μιχάλης Μούσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, λέει στην «PRESS Time» ότι περιμένει τις εξελίξεις των επόμενων ημερών. «Περιμένουμε όλοι τις επόμενες μέρες για να δούμε τι θα γίνει με τις τιμές από τους αλευροβιομηχάνους». Μάλιστα επισημαίνει ότι έχει ενημερωθεί από τους προμηθευτές πως επίκεινται σημαντικές αυξήσεις στην τιμή των αλεύρων. Δηλαδή, όχι απλώς θα αυξηθούν, αλλά θα εκτοξευτούν και σε μεγάλο ποσοστό. «Η ενημέρωση που έχουμε από τους προμηθευτές αλεύρων είναι ότι τις επόμενες ημέρες επίκεινται σημαντικές αυξήσεις των τιμών», λέει στην «PRESS Time» ο κ. Μούσιος, ωστόσο το ποσοστό της αύξησης δεν το γνωρίζουν οι αρτοποιοί, μας διευκρίνισε . Τόνισε, δε, εξηγώντας γιατί το υπουργείο δεν επεμβαίνει ώστε να κρατήσει χαμηλά τις τιμές, πως δεν έχει το «δικαίωμα» με την τρέχουσα νομοθεσία. «Το υπουργείο με τη νομοθεσία που ισχύει δεν μπορεί να επιβάλει πού θα κυμαίνονται οι τιμές παρά μόνο με υπουργικές αποφάσεις κ.τ.λ.», κάτι που δεν έχει γίνει φυσικά μέχρι τώρα.
Στη συνέχεια ρωτάμε τον κ. Μούσιο εάν οι αρτοποιοί θα αυξήσουν τις τιμές. «Δεν μπορώ να σας πω αν θα ανεβάσουμε τις τιμές ή όχι», απαντά και συμπληρώνει: «Δεν μπορώ να το καθορίσω εγώ αυτό». Ο ίδιος εξηγεί ότι δεν μπορεί η Ομοσπονδία να επιβάλει την τιμή που θα έχει το ψωμί. Ο καθένας θα κάνει ό,τι κρίνει και ό,τι μπορεί βέβαια, αν δηλαδή θα απορροφήσει τον ΦΠΑ ή και την ενδεχόμενη ανατίμηση στα άλευρα. Υπογραμμίζει μάλιστα στην «PRESS Time» ότι «εξαρτάται από τη γνώμη και την άποψη του κάθε επιχειρηματία ξεχωριστά. Ο καθένας θα κάνει ό,τι κρίνει και η ευθύνη είναι δική του. Δεν μπορώ εγώ να τους πω τι θα κάνουν». Έτσι, λοιπόν, τα πάντα καθορίζονται από τους επιχειρηματίες, καθώς και τους αλευροβιομηχάνους.
Ο Ντ. Ρόβλιας
Την ίδια ώρα, πάντως, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας τονίζει με νόημα πως η τιμή του ψωμιού δεν θα ανέβει. «Δεν υπάρχουν νέα δεδομένα που να δικαιολογούν αύξηση της τιμής», δήλωσε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Ντίνος Ρόβλιας μετά το τέλος των συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους των αρτοποιών και αλευροβιομηχάνων. Μάλιστα ο υφυπουργός υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποι των δύο κλάδων υποσχέθηκαν ότι θα καταβάλλουν προσπάθεια ώστε να απορροφηθεί ακόμη και η αύξηση του ΦΠΑ που επιβαρύνει την τιμή με περίπου 2%, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ανακοίνωση του υπουργείου για να «επισημοποιήσει» ακόμα περισσότερο το πράγμα: «Για το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δεν τίθεται θέμα αύξησης της τιμής πώλησης του ψωμιού διότι δεν υπάρχουν νέα δεδομένα που να δικαιολογούν οποιαδήποτε αύξηση πέραν του 2% του ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό κ. Ντίνο Ρόβλια, θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια ώστε η τιμή του ψωμιού να μην ακριβύνει ούτε κατά το 2% που αυξήθηκε ο ΦΠΑ».Το περίεργο είναι η… περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί ακόμα και μετά τις διαβεβαιώσεις του κ. Ρόβλια.
Μυστήριο με τους αλευροβιομηχάνους
Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κ. Ρόβλια, οι αλευροβιομήχανοι προτιμούν να αποφύγουν να διαψεύσουν νέα αύξηση στις τιμές των αλεύρων το αμέσως επόμενο διάστημα. Η «PRESS Time» επικοινώνησε τόσο με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων όσο και με τον Σύνδεσμο Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος θέτοντας το σαφές ερώτημα αν θα πρέπει να περιμένουμε ανατίμηση του ψωμιού. Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, απάντηση δεν πήραμε.
Όπως και να ’χει, αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των αλεύρων παρακολουθεί στενά η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ιδιαίτερα μετά το ζήτημα που είχε προκληθεί το καλοκαίρι με τον πόλεμο δηλώσεων περί ανατιμήσεων. Το ζητούμενο βέβαια τώρα, ανεξάρτητα με το αν γίνονται δηλώσεις ή όχι, είναι το αν θα έχουμε ανατίμηση στο ψωμί.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: