ΣΙΝΕ

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Όσα χρειάζεται να ξέρετε για το ενιαίο μισθολόγιο!!!

Πόσο θα μας επηρεάσει το νέο ψαλίδι στα κεκτημένα του δημοσίου;
Πάνω από 1.300 ευρώ τον χρόνο θα χάσουν 770.000 δημόσιοι υπάλληλοι εάν εφαρμοστεί καθολικά το σχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο που οριστικοποιεί η κυβέρνηση με την τρόικα με στόχο να εξοικονομηθεί ετησίως δαπάνη ενός 1 δισ. ευρώ. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα μπει μαχαίρι στις ειδικές αμοιβές και τα προνομιακά επιδόματα και θα εξισωθούν οι απολαβές σε όλους τους εργαζομένους που θα πρέπει να έχουν τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως του υπουργείου ή του δημόσιου φορέα που δουλεύουν.
Με το ενιαίο μισθολόγιο καταργούνται πολλά από τα ειδικά επιδόματα ενώ οι υπάλληλοι με τα ίδια τυπικά προσόντα θα έχουν τις ίδιες σχεδόν αμοιβές.
Οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες σε όσους μέχρι σήμερα παίρνουν «γενναιόδωρα» επιδόματα. Εξετάζεται μάλιστα και ένα ακραίο σενάριο που προβλέπει ότι τα υψηλά επιδόματα του υπουργείου Οικονομικών (ΔΕΤΕ, ΔΙΒΕΤ) θα αποδίδονται μόνο ως bonus για την είσπραξης εσόδων σε εφοριακούς - τελωνειακούς και όχι σε όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου.
Σύμφωνα με την επιταγή της τρόικα, πρέπει να συνδεθούν τα επιδόματα με την παραγωγικότητα ενώ «υποδείξεις» έχει κάνει και το ΔΝΤ που ζητά, να μειωθεί και η αναλογία των επιδομάτων ως προς τους βασικούς μισθούς.
Στο βασικό σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπετε να εφαρμοστεί το μοντέλο εξιχνίασης των ΔΕΚΟ σε όλο το δημόσιο τομέα ενώ μισθολογικές αυξήσεις λόγω της αλλαγής του κλιμακίου (ωριμάνσεις), θα χορηγούνται κάθε 3-4 χρόνια αντί κάθε 2 χρόνια, όπως γίνεται σήμερα.
Από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου το καλοκαίρι του 2011, θα καθιερωθεί πλαφόν αμοιβών 4.000 ευρώ για όλη την ιεραρχία από τους γενικούς διευθυντές και κάτω. Το πλαφόν των 5.800 ευρώ θα κρατήσουν κατ' εξαίρεση, γενικοί γραμματείς, διοικητές και πρόεδροι οργανισμών.
Η πίεση για τέταρτη συνεχή χρονιά στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων θα ενταθεί με νέες περικοπές στα κονδύλια για υπερωρίες, για εκτός έδρας μετακινήσεις, για συμμετοχή σε συμβούλια και επιτροπές
Το ενιαίο μισθολόγιο θα συνδυαστεί και με τις νέες παρεμβάσεις στο δημόσιο που εξεργάζονται κυβέρνηση και τρόικα και προβλέπουν μετατάξεις για πλεονάζον προσωπικό, χωρίς να διατηρούν την διαφορά μισθού στην νέα υπηρεσία περαιτέρω μείωση ή ακόμη και η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας, μαζί με την επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο.

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: