ΣΙΝΕ

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Αιγύπτου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας!!!

Νέα κυβέρνηση ανακοινώνει ο Μουμπάρακ!
Το βράδυ της Παρασκευής, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, τη διάλυση της κυβέρνησης και τον σχηματισμό νέας μέσα στο Σάββατο. Παράλληλα, υποσχέθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ηταν η πρώτη του ομιλία προς προς το έθνος από το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Οι ένοπλες δυνάμεις ζήτησαν από τους πολίτες να μην συγκεντρώνονται και να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας, η διάρκεια της οποίας παρατείνεται στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια και στο Σουέζ από τις 16:00 έως τις 08:00 της επομένης αντί για 18:00 με 07:00 που ίσχυε μέχρι τώρα.
Ο στρατός έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας όπως το κτίριο της αιγυπτιακής τηλεόρασης, το υπουργείο Εξωτερικών, το πρωθυπουργικό γραφείο, το κοινοβούλιο και μεγάλες πρεσβείες.
Ωστόσο, εκατοντάδες διαδηλωτές βρίσκονται από το πρωί του Σαββάτου σε κεντρική πλατεία του Καΐρου, στην Ταχρίρ, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ακούστηκαν πυρά κοντά στη διαδήλωση, αλλά δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για πραγματικά, όπως μετέδωσε το Reuters.
Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι σουπερμάρκετ γαλλικής αλυσίδας λεηλατήθηκε στην περιφέρεια του Καΐρου. Σύμφωνα με μάρτυρες, δεκάδες άνθρωποι έτρεχαν στους δρόμους με πράγματα από το κατάστημα, που βρίσκεται ακριβώς στην έξοδο του Μαάντι, μιας συνοικίας όπου κατοικεί κοινότητα ξένων.
Στην πόλη Ισμαηλία, στο κανάλι του Σουέζ, ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και χιλιάδες διαδηλωτές.
Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην Αλεξάνδρεια. Οπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών.
Στη Ράφα, διαδηλωτές επιτέθηκαν στην έδρα της Κρατικής Ασφάλειας, προκαλώντας το θάνατο τριών αστυνομικών. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων Βεδουίνοι διαδηλωτές έριξαν χειροβομβίδες στο κτίριο, το οποίο είναι έτοιμο να καταρρεύσει, είπαν αυτόπτες μάρτυρες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά.
Τουλάχιστον 73 οι νεκροί, σύμφωνα με το Ρόιτερ, 95 κατά το αλ Τζαζίρα
Τουλάχιστον 74 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες σε όλη την Αίγυπτο, σύμφωνα με απολογισμό του Ρόιτερς που βασίζεται στις αναφορές από ιατρικές πηγές, νοσοκομεία και αυτόπτες μάρτυρες.
Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός, ενώ, όπως επισημαίνει το πρακτορείο ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.
Περίπου 68 θάνατοι έχουν αναφέρθηκαν στο Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Παρασκευής.
Επίσης, ιατρικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ότι περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, χωρίς όμως να μπορούν να διευκρινίσουν πόσοι από αυτούς είναι διαδηλωτές και πόσοι αστυνομικοί.
Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με απολογισμό των ανταποκριτών του. Το κανάλι επισημαίνει ότι επίσημες πηγές επιβεβαιώνουν το θάνατο 27 ανθρώπων στο Σουέζ, ενώ 23 σκοτώθηκαν στην Αλεξάνδρεια.
Οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας άρχισαν να αποκαθίστανται στην πρωτεύουσα, αλλά ακόμη δεν λειτουργεί η υπηρεσία μηνυμάτων κειμένου.
Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι
Ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι δήλωσε σε συνέντευξή του στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου πρέπει να φύγει. «"Θα κατέβω σήμερα στο δρόμο μαζί με τους συναδέλφους μου για να συμβάλλω στον ερχομό της αλλαγής (...) και για να δηλώσω στον πρόεδρο Μουμπάρακ ότι πρέπει να φύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο οποίος το 2005 βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.
«Ο πρόεδρος Μουμπάρακ δεν έχει καταλάβει το μήνυμα του αιγυπτιακού λαού. Ο λόγος του ήταν εντελώς παραπλανητικός. Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση μέχρι την πτώση του καθεστώτος», πρόσθεσε.
«Οταν ένα καθεστώς συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο και ανοίγει τα κανονια νερού εναντίον κάποιου που έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αυτό δείχνει ότι πρόκειται για την αρχή του τέλους του καθεστώτος και ότι είναι ώρα να αποχωρήσει», σημείωσε ο ΕλΜπαραντέι.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Μουμπάρακ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Χόσνι Μουμπάρακ για περίπου 30 λεπτά της ώρας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του να τιμήσει τις υποσχέσεις του, να εργαστεί για τον ευρύτερο εκδημοκρατισμό στη χώρα του, να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, αλλά και την φροντίσει ώστε να υπάρξουν περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το λαό του.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε την Παρασκευή να αναστείλει τη βοήθεια που παρέχει στην Αίγυπτο, εάν το καθεστώς του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ δεν σταματήσει αμέσως να χρησιμοποιεί βία εναντίον των διαδηλωτών και δεν προωθήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα αναθεωρήσει όλες τις μορφές βοήθειας προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Οι ΗΠΑ παρέχουν πάνω από 1,5 δισ. δολάρια σε βοήθεια στην Αίγυπτο κάθε χρόνο, κυρίως στρατιωτική βοήθεια.
Η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Άστον κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να αφήσουν ελεύθερους όλους τους διαδηλωτές που συνελήφθησαν.
Ταξιδιωτική οδηγία για την Αίγυπτο εξέδωσαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Δανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: