ΣΙΝΕ

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Κινητοποιήσεις για τον αντικαπνιστικό νόμο σχεδιάζουν οι εστιάτορες!!!


Κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και απώλειες δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας θα επιφέρει η εφαρμογή του αντικαπνικού νόμου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.
Σε τρίωρο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε απορρίφθηκαν ακραίες προτάσεις αντίδρασης όπως είναι η μη καταβολή ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νόμο και αποφασίστηκε ομόφωνα να υπάρξει κινητοποίηση των επιχειρήσεων του κλάδου που θα εκφραστεί με εκδηλώσεις και ακτιβιστικές δράσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, θα αναρτηθεί αφίσα στα καταστήματα του κλάδου προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες και την επιχειρηματολογία του κλάδου εναντίον του νόμου ενώ η ΠΟΕΣΕ ζητάει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναστολή του νόμου για ένα χρόνο και έναρξη διαλόγου για την εφαρμογή ενός νόμου ''ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου''.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ κ. Τσάκος σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ανέφερε ότι ήδη αρκετά από τα καταστήματα του κλάδου αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης καθώς η κρίση πλήττει πρωτίστως το συγκεκριμένο κλάδο.
Η πτώση του τζίρου έχει φτάσει στο 50% και εκτιμάται ότι με την εφαρμογή του νόμου ακόμη και αν δεν πέσει ο τζίρος κατά 30% όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες αλλά μόνο 10% μεγιστοποιείται το πρόβλημα για χιλιάδες επιχειρηματίες του χώρου.
Ο κ. Τσάκος σε αυτό το σημείο συμπλήρωσε ότι ο κλάδος βέβαια σαφώς και περιμένει σημαντική πτώση του τζίρου που ενδεχομένως να φτάσει και στο 40%.
Ο πρόεδρος ανέφερε στη συνέχεια ότι εκτίμηση των εστιατόρων είναι ότι ακόμα και ο υπουργός έχει ''παγιδευτεί'' σε αυτό το θέμα καθώς ο ίδιος σε επαφή που είχε με εκπροσώπους του κλάδου είχε παραδεχθεί ότι όντως δημιουργούνται δυσκολίες εξαιτίας του νόμου.
Τα 159 σωματεία που μετέχουν στην ομοσπονδία δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα αντίδρασης στην εφαρμογή του νόμου και ο κ. Τσάκος σημείωσε στις αναφορές του ότι η ομοσπονδία ήταν αυτή που είχε ζητήσει από τους 121.000 επιχειρηματίες που ήδη βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται λόγω της κρίσης να μην προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού ενώ ήδη έχουν κάνει και ότι άλλο είναι δυνατόν για να ''πολεμήσουν'' την περαιτέρω πτώση του τζίρου και ενδεικτικά ανέφερε ότι και οι τιμές έχουν μειωθεί.
Εκπρόσωποι του κλάδου σχολίασαν στη συνέντευξη ότι δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να μετατραπούν σε αστυνομικά όργανα για να επιβάλλουν το νόμο και να χρηματοδοτήσουν τα δημόσια ταμεία με την επιβολή προστίμων.
''Δεν μπορούμε να έχουμε εμείς την ευθύνη για τις πράξεις των πελατών μας'' σημείωσε ο κ. Τσάκος ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε από τους επιχειρηματίες ότι σε άλλες χώρες που έχουν εφαρμοστεί αντίστοιχα μέτρα εδώ και χρόνια, όπως προκύπτει από έρευνες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, δεν επιφέρουν τα μέτρα αυτά το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς αυξάνεται το ποσοστό των καπνιστών και μάλιστα σε νεαρές ηλικίες (πχ Ιρλανδία).

Δεν υπάρχουν σχόλια: