ΣΙΝΕ

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Απογειώνονται οι τιμές του πετρελαίου. Ξεπέρασε τα 104 δολάρια το brent!!!

Απογειώνονται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για αναταραχή στη Μέση Ανατολή μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, και λόγω της αύξησης των εισαγωγών αργού στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα πετρελαίου στον πλανήτη.
Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Απριλίου του αργού μπρεντ άγγιξε προς στιγμήν τα 104,30 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 103,86 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 2,93 δολαρίων σε σχέση με το «κλείσιμο» της περασμένης Παρασκευής.
Παράλληλα, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαρτίου του αμερικανικού ελαφρού αργού ανήλθε, προσωρινά, στα 86,52 δολάρια, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 85,80 δολάρια, κερδίζοντας 22 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με την τιμή «κλεισίματος» της περασμένης Παρασκευής.
«Η σημερινή ώθηση στις τιμές προέρχεται από τα στοιχεία εισαγωγών της Κίνας», τονίζουν αναλυτές στην Commerzbank. Πράγματι, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας υποχώρησε, τον Ιανουάριο, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών και οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στη χώρα σημείωσαν αύξηση 27% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Ρόιτερ - κατά 38%, σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ -, αγγίζοντας τα τέταρτα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορία.
Αναφορικά με τον κίνδυνο διάχυσης στη Μέση Ανατολή της λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο, οι αναλυτές στην Commerzbank υπογραμμίζουν ότι «υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος να εξαπλωθεί, ενδεχομένως, και σε άλλες χώρες στην περιοχή το κύμα διαμαρτυρίας. Κατά συνέπεια, θα παραμείνει, εν μέρει, στις τιμές του πετρελαίου το επιτίμιο επενδυτικού κινδύνου».
Για τον υπουργό Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ αλ Χάμλι, τα γεγονότα στην Αίγυπτο και όχι τα θεμελιώδη δεδομένα προσφοράς και ζήτησης είναι αυτά που ωθούν σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου.
«Οι τιμές του πετρελαίου "αντιδρούν" στα γεγονότα και έχουν "αντιδράσει" στα γεγονότα στην Αίγυπτο. Η αγορά είναι καλά τροφοδοτημένη», δήλωσε ο αλ Χάμλι σε δημοσιογράφους, υπαινισσόμενος ότι δεν βλέπει λόγο για έκτακτη σύνοδο, σε υπουργικό επίπεδο, του ΟΠΕΚ. Πρόσθεσε, τέλος, ότι «η τιμή δεν μπορεί να εξηγηθεί από τα σημερινά θεμελιώδη δεδομένα προσφοράς και ζήτησης. Τα επίπεδα των εμπορικών, διαθέσιμων αποθεμάτων είναι υψηλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: