ΣΙΝΕ

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

17 Έλληνες επαναπατρίστηκαν από τη Λιβύη!!!

Με συγκίνηση κατέφτασαν οι πρώτοι 17 Έλληνες πολίτες...
της Λιβύης, στο Ηράκλειο της Κρήτης, την Πέμπτη (24/02) μαζί με περίπου 4.500 Κινέζους, ενώ ταξίδευσαν από τη Βεγγάζη με δύο επιβατηγά πλοία της ΑΝΕΚ. Οι Έλληνες περιέγραψαν τις φρικαλεότητες που έζησαν, ενώ επισήμαναν και ότι βρέθηκαν ''μέσα στα γεγονότα.'' Παράλληλα τρία C-130 αναχώρησαν για τη Λιβύη, ωστέ να παραλάβουν και άλλους Έλληνες και αναμένεται να φτάσουν στο Ελευθέριος Βενιζέλος γύρω στα μεσάνυχτα.
* Εγκλωβισμένοι οι Έλληνες στη Λιβύη
Ένας εκ των επαναπατρισθέντων Ελλήνων, ο κ. Κυριάκος Χώραφος είπε πως ''ο κόσμος με πολύ μεγάλο θάρρος αντιμετώπισε αυτή την κατάσταση. Κάποια στιγμή τα πράγματα θα ηρεμήσουν για να επιστρέψουμε και εμείς που έχουμε αφήσει όλα τα υπάρχοντά μας κάτω.'' Ο κ. Χώραφος πρόσθεσε ότι ''εμείς οι Έλληνες, παρόλο που βρεθήκαμε στο κέντρο των γεγονότων και των βιαιοτήτων, ήμασταν ιδιαίτερα ασφαλείς. Είναι μια περιοχή που εμάς τους Έλληνες μας αγαπάνε. Δυστυχώς σαν ελληνικές εταιρίες δεν καταφέραμε να κάνουμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε''.
Από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Παντελίδης, πολιτικός μηχανικός από την Καβάλα, τόνισε ότι ''από την πρώτη ημέρα των εξελίξεων βρεθήκαμε μέσα στα γεγονότα και ζήσαμε πολλές φρικαλεότητες. Με κάποια υποτυπώδη μέτρα ασφαλείας που πήραμε δεν κινδυνεύσαμε και φυσικά από τότε που ξέσπασαν οι μεγάλες ταραχές δεν ξαναπήγαμε στη δουλειά. Κλειστήκαμε στα σπίτια μας και βγαίναμε τις ώρες που δεν γίνονταν ταραχές. Αφήσαμε όλα τα πράγματά μας κάτω, με την προοπτική ότι θα γυρίσουμε κάποια στιγμή πίσω για να συνεχίσουμε τη δουλεία μας''.
''Δουλεύαμε στο Ανατολικό κομμάτι'', ανέφερε ο κ. Παντελίδης, ''από κει που ξεκίνησαν οι ταραχές. Κατασκευαστική ήταν η εταιρία, κάναμε δίκτυα με δεξαμενές για ένα υδρευτικό έργο. Σε συνεργασία με το Ελληνικό Προξενείο και με αυτό της Σουηδίας στη Βεγγάζη, όπου δεν υπάρχει δικό μας, φτάσαμε με ασφάλεια στο λιμάνι. Εμείς σαν Έλληνες και με τη βοήθεια τοπικών παραγόντων δεν είχαμε κανένα πρόβλημα στις μετακινήσεις μας. Ένα χρόνο ήμουν κάτω στη Λιβύη.''
Ταυτόχρονα, τρία C-130, έχουν αναχωρήσει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας για την Τρίπολη και τη Σάμπχα της Λίβυης, προκειμένου να παραλάβουν περίπου 300 Έλληνες που επιθυμούν να επαναπατριστούν.
Τα δύο από αυτά, συνάντησαν ιδιαίτερες δυσκολίες στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, όπου αναγκάστηκαν να περιμένουν επί επτά ώρες στην πίστα για λόγους γραφειοκρατικούς.
Το τρίτο όμως, αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Σάμπχα, με περίπου 45 Έλληνες.
Το αεροσκάφος αυτό θα μεταβεί και σε αεροδρόμιο της Σύρτης, προκειμένου να παραλάβει και άλλους 15 Έλληνες.
Στα αεροσκάφη επιβαίνουν και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης αλλά και στελέχη από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.
Τα τρία αεροσκάφη αναμένονται γύρω στα μεσάνυχτα, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Εν τω μεταξύ τα δύο πλοία που έφθασαν στο Ηράκλειο, ήταν το Hellenic Spirit και το Olympic Champion, τα οποία μετέφεραν περίπου 4.500Κινέζους, 17 Έλληνες αλλά και άλλους 300 Άγγλους, Γερμανούς, Ταϊλανδούς και Ιταλούς πολίτες.
Ειδικότερα, το ''Hellenic Spirit'', μετέφερε 1.973 Κινέζους, 53 Ευρωπαίους, μεταξύ των Ευρωπαίων ήταν και Έλληνες.
Ακόμη, 9 επιβάτες που μεταφέρθηκαν είναι από τρίτες χώρες και συγκεκριμένα από τη Συρία, την Αλβανία, τη Ν. Αφρική και τη Λιβύη, ενώ το δεύτερο πλοίο το ''Olympic Champion'' μετέφερε 2.398 Κινέζους, 36 πολίτες της Σρι Λάνκα και 29 Ταϊλανδούς.
Εν τω μεταξύ για τη Λιβύη αναχώρησε αργά το μεσημέρι και το πλοίο των Μινωικών Γραμμών ''Knossos Palace'', το οποίο όμως θα μεταφέρει τους επιβάτες στη Μάλτα, ενώ στην Κρήτη πρόκειται να φθάσουν την Παρασκεύη (25/02), με πλοίο της ΑΝΕΚ και Βρετανοί πολίτες, 2.000-3.000 στον αριθμό, από τη Λιβύη, με τελικό προορισμό τη Μ. Βρετανία.
Για το λόγο αυτό αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες απόψε στο Ηράκλειο ο πρέσβης της χώρας, προκειμένου να διευθετήσει όλες τις λεπτομέρειες για τη διαμονή και τον επαναπατρισμό των Βρετανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: