ΣΙΝΕ

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Θεραπευτικό εμβόλιο κόβει τα φάρμακα για το AIDS!!!

Στη διακοπή των φαρμάκων που λαμβάνουν καθημερινά οι οροθετικοί ή ασθενείς με AIDS, αναμένεται να συμβάλει μία νέα ανοσοθεραπεία που ανέπτυξαν ισπανοί ειδικοί.
Οι 24 ασθενείς με AIDS, των οποίων το φορτίο του ιού -που καταστρέφει το ανοσοποιητικό τους σύστημα- δεν μειωνόταν με τα φάρμακα, έλαβαν τη δοκιμαστική ανοσοθεραπεία (κάτι σαν θεραπευτικό εμβόλιο) και εμφάνισαν αιφνίδια πτώση του ιικού φορτίου...
Ωστόσο, οι ειδικοί επιστήμονες δεν φαίνονται και τόσο ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, καθώς αυτό που εκτιμούσαν ως ιδανικό, ήταν το ιικό φορτίο να μην ανιχνεύεται ούτε με ειδικές μοριακές εξετάσεις.
«Παρόλα αυτά ανακάλυψη αποτελεί σημαντική βελτίωση στις ήδη υπάρχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις, καθώς βοηθά άτομα που δεν ανταποκρίνονται στα υπάρχοντα φάρμακα. Σε σύγκριση με προηγούμενες μελέτες για παρόμοιου τύπου θεραπείες, αποκρίθηκε μόνο το 30% των ασθενών. Κανένα θεραπευτικό εμβόλιο δεν έχει επιτύχει ως σήμερα τόσο καλά αποτελέσματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Νοσοκομείου της Βαρκελώνης που γίνονται οι κλινικές δοκιμές.
Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και η βάση της είναι τα δενδριτικά κύτταρα, τα οποία αποτελούν βασικούς ρυθμιστές του ανοσοποιητικού συστήματος.
Στο πλαίσιο των δοκιμών οι ειδικοί έλαβαν κύτταρα από τον κάθε ασθενή και τα «επανεκπαίδευσαν» ώστε να επιτίθενται στον ιό ΗΙV. Η «εκπαίδευση» έγινε με παράλληλη χρήση δειγμάτων του ιού ΗΙV τα οποία είχαν ληφθεί και πάλι από τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.
Τα τροποποιημένα κύτταρα εγχύθηκαν στη συνέχεια στον οργανισμό των ασθενών, σε τρεις δόσεις, σε διάστημα δύο εβδομάδων
Σημαντικό είναι ακόμη ότι η νέα θεραπεία υπολογίζεται πως θα κοστίζει περίπου 8.000 ευρώ το χρόνο (αρκετά πιο φθηνή από τα υπάρχοντα φάρμακα) και ο ασθενής δεν θα χρειάζεται το λαμβάνει σε καθημερινή βάση.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Ιnfectious Diseases».

Δεν υπάρχουν σχόλια: