ΣΙΝΕ

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Εθνική – Alpha, ένας παραλίγο γάμος για ... 2η φορά!

Δέκα χρόνια μετά την 1η απόπειρα συγχώνευσης, επανήλθε στο προσκήνιο ο «γάμος»...
της Εθνιικής με την Alpha Bank.
Το Νοέμβριο του 2001 ο Θεόδωρος Καρατζάς από την πλευρά της Εθνικής και ο Γ. Κωστόπουλος από την Αlpha Bank είχαν παραθέσει πανηγυρική συνέντευξη Τύπου για τη συγχώνευση των δύο ομίλων, που υπολογιζόταν σε 200 εκατ. ευρώ. Δύο μήνες μετά ωστόσο, ο «γάμος» ναυάγησε…
Φεβρουάριος 2011
Η Εθνική Τράπεζα καταθέτει πρόταση φιλικής συγχώνευσης στην Αlpha Βank κι ενώ όλα δείχνουν πως αυτή τη φορά η έκβαση θα είναι θετική για τη δημιουργία ενός τραπεζικού ομίλου που θα κατατάσσεται μεταξύ των 25 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων, ο «γάμος» ναυαγεί…ξανά.
Σε ανακοίνωσή της η Αlpha Βank χαρακτηρίζει ασύμφορους τους όρους της πρότασης της Εθνικής,
ενώ το διοικητικό συμβούλιό της έλαβε υπόψη του και την «αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί».
Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε, οι μέτοχοι της Αlpha θα λάβουν 8 νέες μετοχές της Εθνικής για κάθε 11 υφιστάμενες μετοχές της Αlpha. Η συγκεκριμένη αναλογία εμπεριέχει υπερτίμημα ύψους 23,4% επί της τιμής κλεισίματος της Αlpha στις 17 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν από την υποβολή της πρότασης, και υπερτίμημα 18,5% επί της χθεσινής σχέσης ανταλλαγής Αlpha - Εθνικής.
Με βάση τη συγκεκριμένη πρόταση η συμμετοχή των μετόχων της Εθνικής και της Αlpha στην ενωμένη οντότητα θα είναι περίπου 71% και 29% αντίστοιχα, ενώ οι άμεσες συμμετοχές του Ελληνικού Δημοσίου και των ευρύτερων φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα διαμορφωθούν σε 0,9% και 12% αντίστοιχα.
Από την άλλη πλευρά, κύκλοι από την Εθνική σημειώνουν ότι το deal δεν μπορεί να χαλάσει από λεπτομέρειες. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι «οι καιροί απαιτούν μεγάλες κινήσεις για τη φυγή προς τα εμπρός», προσθέτοντας ότι οι όποιες επιφυλάξεις εκφραστούν από τη μία ή την άλλη πλευρά θα μπορέσουν να καμφθούν.
Υπέρ της συγχώνευσης τάχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του τόνισε ότι «η συζήτηση που διεξάγεται ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και στην Αlpha Βank κινείται θετικά προς αυτή την κατεύθυνση επιβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες δεν μένουν αδιάφορες και αμέτοχες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν».
Οι φήμες που άρχισαν να κυκλοφορούν στην αγορά νωρίς το μεσημέρι έδωσαν ώθηση στο ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, οδηγώντας τη διοίκηση του ΧΑ στην αναστολή διαπραγμάτευσης των δύο μετοχών λίγο πριν από τις 15.30, με την Εθνική στο +2,14% και την Αlpha Βank στο +6,32%.
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: