ΣΙΝΕ

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Πεζοναύτες βίασαν Ελληνίδα

Μία 29χρονη Ελληνίδα βρίσκεται μεταξύ βετεράνων που κατέθεσαν αγωγή... εναντίον του αμερικανικού Πενταγώνου επειδή έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από συναδέλφους τους όταν υπηρετούσαν στον αμερικανικό στρατό.
Περισσότερες από δώδεκα γυναίκες και δύο άντρες, έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από συναδέλφους τους όταν υπηρετούσαν στον αμερικανικό στρατό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Daily Mail", ανάμεσά τους βρίσκεται και η 29χρονη Παναγιώτα Μπερτζίκη, η οποία κατέθεσε αγωγή εναντίον του αμερικανικού Πενταγώνου για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη.
Μάλιστα, η κοπέλα είχε να αντιμετωπίσει και τα σχόλια των συναδέλφων της που την αποκαλούσαν πόρνη όταν προέβη σε καταγγελία.
Τα θύματα υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία τιμωρία για τους στρατιωτικούς, ενώ πολύ συχνά καλούνται να κάνουν υπερωρίες μαζί με τους βιαστές τους.
"Το πρόβλημα του βιασμού στο στρατό είναι κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ο στρατός αντιμετωπίζει αυτό το θέμα" ανέφερε στη Daily Mail η Παναγιώτα Μπερτζίκη, που καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού το 2006.
Οι αρμόδιες αρχές, όπως ανέφερε, δεν εξέτασαν την καταγγελία της. Αντίθετα εξωθήθηκε να ζει στον ίδιο όροφο με το βιαστή της και να ανέχεται τους συναδέλφους τους που την αποκαλούσαν «ψεύτρα» και «πόρνη».
Μία άλλη γυναίκα υποστηρίζει ότι δύο άνδρες συνάδελφοί της τη βίασαν στο Ιράκ και κατέγραψαν την πράξη τους σε βίντεο, το οποίο στη συνέχεια κυκλοφόρησε σε ολόκληρη τη βάση. Παρά το γεγονός ότι είχε σημάδια σε όλο της το σώμα, δήλωσε πως δεν υπήρξαν κυρώσεις επειδή ο διοικητής αποφάσισε ότι δεν συμπεριφέρθηκε σαν θύμα βιασμού και δεν πάλεψε αρκετά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αγωγή, εκτός από τα ονόματα των στρατιωτικών που κατηγορούνται για σεξουαλικά εγκλήματα αναφέρονται και τα ονόματα των υπουργών Άμυνας Robert Gates και Donald Rumsfeld, επειδή «δεν κατάφεραν να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των γυναικών στο στράτευμα».
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Geoff Morrell, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η σεξουαλική κακοποίηση αποτελεί ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα και πως ο Robert Gates εργάζεται ώστε να εξασφαλίσει ότι ο στρατός κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αποτρέψει αυτό το φαινόμενο.
Μετά τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα, ο υπουργός Άμυνας, Robert Gates, δήλωσε ότι έχει μηδενική ανοχή στις σεξουαλικές επιθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι το Πεντάγωνο έχει λάβει υπόψη του το πρόβλημα, δαπανώντας δύο εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση της αντιμετώπισης αυτών των υποθέσεων τα τελευταία δύο χρόνια.
Σύμφωνα με έρευνα του Πενταγώνου, μόνο το 2009 καταγράφηκαν 3.000 σεξουαλικές επιθέσεις, όμως ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί μόλις στο 10% των επιθέσεων που διαπράχθησαν στους κόλπους του αμερικανικού στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: