ΣΙΝΕ

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ξεκινά το κυνήγι του μαύρου χρυσού η κυβέρνηση!!!

Μέσα στους επόμενους 18 με 24 μήνες θα ξεκινήσουν οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης στο Ρόιτερς, προσθέτοντας παράλληλα, πως ενδεχομένως τα κοιτάσματα που υπάρχουν να μπορούν να καλύψουν μέρος της εσωτερικής κατανάλωσης.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό,
θα επιλεγούν οι πρώτες εταιρείες οι οποίες θα διεξάγουν τις σεισμικές και γεωλογικές έρευνες στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
“Εκτιμώ ότι ο πρώτος γύρος θα αφορά 4 ως 5 μπλοκ, και θα υπάρχει φορέας το πολύ 20 ατόμων να δουλέψει εκεί για να αναθέσει τις έρευνες σε εταιρείες και ιδιώτες”, είπε ο κ. Μανιάτης.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει μέρος των αναγκών της σε αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από δικούς της πόρους. Σε διάστημα ορισμένων ετών, αυτό μπορεί να αγγίξει το ένα πέμπτο έως το ένα τέταρτο της συνολικής κατανάλωσης.
“Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η χώρα δίνει κάθε χρόνο το 4 έως 5% του ΑΕΠ, γύρω στα 10 έως 12 δισ. ευρώ το χρόνο για εισαγωγές πετρελαίου, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι να αναπτυχθεί εγχώρια παραγωγή”, είπε ο Υφυπουργός, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτές οι προσπάθειες αποδίδουν οικονομικά μετά τουλάχιστον από πέντε χρόνια
“Είχαμε λάθος στόχους”
Απαντώντας στο εύλογο ερώτημα “γιατί τώρα”, ο κ. Μανιάτης είπε ότι την ερώτηση την έκανε και στους ειδικούς, οι οποίοι είπαν ότι υπήρξαν λάθος στόχοι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Πάντως, η κυβέρνηση εκτιμά ότι πλήρης εικόνα για το θέμα θα υπάρξει μετά το 2013, αφού όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, τέτοιες μελέτες είναι χρονοβόρες.
"Η Κύπρος ξεκίνησε την προεργασία για το κοίτασμα το 2002 και χρειάστηκε οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί η πιστοποίησή του", είπε ο υφυπουργός.

Άγγελος Ανδρέου
Πηγή: http://www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: