ΣΙΝΕ

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΝΤΑΒΑΣ: «Δώστε βάρος στην ανάπτυξη της περιφέρειας ...»


«Να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην περιφερειακή ανάπτυξη» κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ο Βουλευτής του Νομού Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορούσε την σύσταση του Ειδικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Αναφερόμενος στην καθυστέρηση που έχει υπάρξει στην υλοποίηση των προγραμμάτων και στα προβλήματα του Νομού Γρεβενών, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η ανάπτυξη, όμως, κύριοι Υπουργοί , δεν γίνεται μόνο με τη ψήφιση νόμων. Χρειάζεται μία δίκαιη και αποτελεσματική εφαρμογή τους. Χρειάζεται να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα σ’ αυτό που εννοούμε «περιφερειακή ανάπτυξη», με τη στήριξη των επιχειρήσεων ακόμα και με κεφάλαια κίνησης.
Και μην ξεχνάτε και τις υποχρεώσεις το Υπουργείου σας προς την περιφέρεια για έργα που έχουν μείνει ημιτελή ή είναι ανεξόφλητα, τα οποία εντάσσονται σε περιφερειακά προγράμματα, όπως είναι το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ και το πρόγραμμα ΕΠΑΔΥΜ στη Δυτική Μακεδονία. Γι’ αυτά περιμένουμε να δώσετε μία λύση, η οποία είναι απαραίτητη ιδιαίτερα σήμερα που εμείς στα Γρεβενά δεν έχουμε πολλά ώριμα προγράμματα για ένταξή τους στο ΕΣΠΑ.»
Ο Βουλευτής του Νομού κατά την ομιλία του, επεσήμανε ότι το ΕΤΕΑΝ μπορεί να αποτελέσει «ένα εργαλείο πολιτικής που αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ελληνικού ιδιωτικού τομέα και ειδικά των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.»
Παράλληλα σε άλλο σημείο της ομιλίας του θέλησε να επισημάνει τον καίριο ρόλο που παίζουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι: «Η ανάγκη ίδρυσης ενός τέτοιου φορέα κρίνεται επιτακτική για την εθνική μας οικονομία, διότι σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας μας εξαρτάται γενικά από την τόνωση της επιχειρηματικότητας και από την πορεία των ΜΜΕ, οι οποίες στο μεγαλύτερο βαθμό τους:

- αξιοποιούν εγχώριες πρώτες ύλες

- συγκρατούν το εργατικό δυναμικό στην περιφέρεια δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας,

- συμβάλλουν στην διασπορά του οικονομικού πλούτου και της οικονομικής δύναμης

- συμμετέχουν ουσιωδώς στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, της απασχόλησης και της εξωστρέφειας της χώρας μας.»
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Βουλευτής υπογράμμισε τα καινοτόμα στοιχεία που εισάγονται με την σύσταση του ΕΤΕΑΝ για τις επιχειρήσεις, σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα και στάθηκε ιδιαίτερα στην φιλοσοφία που συνοδεύει την σύσταση του Ειδικού Ταμείου, επισημαίνοντας:
«Η σύσταση του ΕΤΕΑΝ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με λίγα λόγια στοχεύει στην ενίσχυση και στήριξη των επιχειρήσεων, ώστε να ανταποκριθούν στο διεθνή ανταγωνισμό μέσω ενός νέου αξιόπιστου φορέα, στον τερματισμό της πιστωτικής ασφυξίας των ελληνικών επιχειρήσεων εξαιτίας της κρίσης και των αυστηρών κριτηρίων αξιολόγησης από τις τράπεζες και στη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στο τραπεζικό δανεισμό και στο χαμηλότερο κόστος δανειοδότησης. Το πιο σημαντικό όμως από όλα, είναι ότι εκφράζει την πολιτική βούληση να ενταχθεί στο «επιχειρείν» η νέα γενιά, η καινοτομία, δίνοντας ένα τέλος στην καχυποψία στην σχέση κράτους - επιχειρηματία, για να δημιουργήσουμε νέες, σταθερές, ποιοτικές θέσεις εργασίας, σε ένα πλαίσιο ισόρροπης και ουσιαστικής ανάπτυξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: