ΣΙΝΕ

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Στήνεται ο «πύργος» του Λονδίνου

Ένα «θραύσμα από γυαλί» δεσπόζει τους τελευταίους μήνες στο Λονδίνο. Πρόκειται για τον υπό κατασκευή ουρανοξύστη «Shard London Βridge», ο οποίος θα αποτελέσει το νέο τοπόσημο της βρετανικής πρωτεύουσας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012...
Ο ουρανοξύστης που σχεδίασε ο διεθνούς φήμης ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο θα «κοιτά» την πόλη από ύψος 310 μέτρων και θα είναι το υψηλότερο κτίριο όχι μόνο στη Βρετανία αλλά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (εκτός τού κατά 14 μέτρα υψηλότερου Πύργου του Αϊφελ στο Παρίσι).
Προς το παρόν κάτοικοι και επισκέπτες του Λονδίνου μπορούν να θαυμάσουν ένα μόνο μέρος του κτίσματος, ωστόσο ο βασικός κορμός από σκυρόδεμα έχει ήδη ξεπεράσει τα 300 μέτρα. Αλλωστε η κωνοειδής όψη του ουρανοξύστη αιχμαλωτίζει τα βλέμματα όλων όσοι κοιτούν προς το νότιο Λονδίνο.
Αυτή ακριβώς ήταν η βασική επιδίωξη τόσο των κατασκευαστών όσο και του εμπνευστή του σχεδίου. Το πολυχρηστικό κτίριο των 72 ορόφων θεωρείται σύμβολο μιας νέας εποχής, της ανάκαμψης από την κρίση. Βέβαια η πολιτική και οικονομική συγκυρία και η γεωγραφική θέση του Shard «υποσκάπτουν» εν μέρει το αρχικό όραμα των επενδυτών από το Κατάρ, οι οποίοι έχουν αποκτήσει την πλειονότητα των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης.
Και αυτό διότι η ανέγερσή του συνέπεσε με την πιο σκληρή λιτότητα που έχει εφαρμόσει κυβέρνηση στη χώρα μετά την περίοδο Θάτσερ. Από την άλλη πλευρά η γειτνίαση με το χρηματοπιστωτικό κέντρο του Σίτι δημιουργεί δυσάρεστους συνειρμούς, συνδέοντας τη «νέα εποχή» με το αμαρτωλό παρελθόν των τραπεζιτών που προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Αλλά αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για την καταριανή κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η Ισλαμική και η Εθνική Τράπεζα του Εμιράτου, καθώς και η κατασκευαστική Βarwa, οι οποίες διέθεσαν συνολικά 180 εκατ. ευρώ από τα 475 εκατ. ευρώ που θα κοστίσει η κατασκευή.
Κάθετη πόλη
Η «πολυχρηστικότητα» του ουρανοξύστη έγκειται στον διαχωρισμό του σε τέσσερις οριζόντιες ζώνες. Τους τρεις πρώτους ορόφους θα καταλαμβάνουν εμπορικά καταστήματα. Μέχρι το 31ο επίπεδο θα κατασκευαστούν γραφεία, ενώ στους επόμενους 12 ορόφους θα στεγαστεί το ξενοδοχείο Shagri-la.
Την καλύτερη όμως θέα θα έχουν οι ένοικοι των υπερπολυτελών διαμερισμάτων από τον 53ο ως και τον 63ο όροφο. Το ετερόκλητο πλήθος που θα συχνάζει στον γυάλινο πύργο θα μπορεί να επισκέπτεται εκθέσεις έργων τέχνης, χώρους με περιμετρική θέα στο Λονδίνο, εστιατόρια και spa που θα δημιουργηθούν σε άλλους 10 ορόφους.
Ο καινοτόμος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός θα γίνεται αντιληπτός ήδη από την είσοδο, η οποία θα συνδέεται με τον υπόγειο σταθμό του μετρό. Στον ενδιάμεσο χώρο εκτός από καταστήματα εστίασης και καφετέριες θα υπάρχει και ένα Κέντρο Εκπαίδευσης το οποίο θα τονίζει τον κομβικό ρόλο του κτίσματος στη ζωή της πόλης.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: