ΣΙΝΕ

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Βόλος: τεράστια ιατρική κομπίνα αξίας 100.00 ευρώ!

Οικογενειακός γιατρός του ΙΚΑ Βόλου και φαρμακοποιός εξαπατούσαν για ένα μεγάλο διάστημα το ΙΚΑ με πλαστές συνταγές και φάρμακα μαϊμού. Η ζημιά εις βάρος του ΙΚΑ με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς είναι πάνω από 100.000 ευρώ...
...για τους μήνες που ελέγχτηκαν και αφορούσαν περίπου σε 500 μαϊμού συνταγές του συγκεκριμένου γιατρού. Με κατεπείγουσα απόφαση του Διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, ο Βολιώτης οικογενειακός γιατρός παύτηκε από το ΙΚΑ, ενώ πειθαρχικά μέτρα αναμένονται και για το φαρμακείο μέσω του οποίου είχε στηθεί η κομπίνα.
Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε μετά από ενδελεχή έλεγχο της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διακίνησης Φαρμάκου από την Αθήνα και μόλις προχθές ολοκληρώθηκε το πόρισμα. Η αρμόδια Υπηρεσία ερευνά επίσης ορισμένες ακόμη παρόμοιες υποθέσεις στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, για τις οποίες αναμένονται «καυτά» αποτελέσματα το επόμενο διάστημα. Στις αποκαλύψεις για τη δράση του Βολιώτη οικογενειακού γιατρού με συγκεκριμένο φαρμακείο έφτασε το ΙΚΑ χάρη στη λειτουργία του νέου συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης της συνταγογράφησης με το σκανάρισμα των συνταγών. Η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση αφενός σε συγκεκριμένο φαρμακείο και αφετέρου σε συγκεκριμένα σκευάσματα προκάλεσαν το ενδιαφέρον των υπαλλήλων της αρμοδίας Υπηρεσίας, που ψάχνοντας βεβαιώθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά. Το ερώτημα που γεννάται φυσικά είναι για πόσο χρονικό διάστημα βρίσκονταν σε εξέλιξη η κομπίνα γιατρού και φαρμακείου, καθώς το πόρισμα που μόλις ολοκληρώθηκε αφορά μόνο στο 2010 και όχι σε παλαιότερα χρόνια. Ανώτερο στέλεχος της Κεντρικής Διοίκησης του ΙΚΑ από την Αθήνα υπογράμμιζε χθες το απόγευμα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «η υπόθεση κρίθηκε πολύ σοβαρή, γι’ αυτό και αυτομάτως πριν ακόμη ολοκληρωθεί ο πειθαρχικός έλεγχος προσωπικά ο Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος έδωσε εντολή να παυθεί ο συγκεκριμένος οικογενειακός γιατρός που είχε μόνιμη συνεργασία και απασχόληση στο ΙΚΑ Βόλου.
Πώς πιάστηκαν στη «φάκα»
Παραδομένοι στους καρπούς που τους απέδιδε η «φάμπρικα» που είχαν στήσει ο οικογενειακός γιατρός και το φαρμακείο, όπως εκτιμούν από τα κεντρικά του ΙΚΑ στην Αθήνα, και επειδή μέχρι τότε δεν τους είχε ενοχλήσει κανείς, συνέχιζαν το έργο τους, εξαπατώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο οικογενειακός γιατρός, έχοντας στο συρτάρι του διάφορα ασφαλιστικά μητρώα ασφαλισμένων του ΙΚΑ, έκοβε συνταγές. Ο φαρμακοποιός έπαιρνε τη συνταγή από το γιατρό του ΙΚΑ, επικολλούσε πάνω της την ταινία γνησιότητας από ένα κουτί φαρμάκου και παρέδιδε τη συνταγή κάθε τέλος του μήνα για να εισπράξει την αμοιβή που αναλογούσε. Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών και περαιτέρω έρευνα της Φαρμακευτικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος διαπιστώθηκε ότι το φαρμακείο κατέθετε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λογαριασμούς συνταγών, αναγράφοντας στα τιμολόγια και εισπράττοντας με τις αντίστοιχες προκαταβολές ποσά για σωρεία φαρμάκων που δεν δικαιολογούνταν αφενός σε τόσες ποσότητες και, αφετέρου, ανόμοιων μεταξύ τους για τις θεραπείες τις οποίες υποτίθενται χορηγούνταν.
Οι αρμόδιοι υπάλληλοι έδωσαν αμέσως «σήμα» και κλιμάκιο ελεγκτών κατέφτασε στο Βόλο με άκρα μυστικότητα. Στις επισκέψεις που ακολούθησαν στα σπίτια διαφόρων ασφαλισμένων αποκαλύφθηκε το μέγεθος της κομπίνας. Οι ασφαλισμένοι αρνήθηκαν και δήλωσαν υπευθύνως ότι δεν έχουν προμηθευτεί τέτοια φάρμακα και ότι δεν πάσχουν από τις ασθένειες που καταγράφονταν στις ιατρικές γνωματεύσεις. Σύμφωνα μάλιστα με τους ελεγκτές ορισμένοι ανέφεραν ότι οι υπογραφές των ασφαλισμένων κατά τις δηλώσεις τους δεν ήταν δικές τους. Επίσης δεν υπήρχε εγγραφή των φαρμάκων σε αρκετά βιβλιάρια κατά την ημερομηνία έκδοσης της συνταγής, ενώ επίσης διαπιστώθηκε ότι την ημερομηνία έκδοσης της συνταγής οι ασφαλισμένοι δεν είχαν κανένα ραντεβού με το συγκεκριμένο γιατρό του ΙΚΑ. Σε άλλες εξάλλου περιπτώσεις οι διευθύνσεις που είχαν αναγραφεί στις συνταγές διαπιστώθηκε ότι ήταν ανύπαρκτες. Η ζημιά που διαπιστώθηκε από τον μέχρι τώρα έλεγχο ανέρχεται στο ποσό των 100.000€ και εκτιμάται ότι εφόσον επεκταθεί και σε προηγούμενα χρόνια θα υπερβεί κατά πολύ το αρχικό νούμερο μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση γιατρού και φαρμακοποιού, αφού εκκρεμούν τα αποτελέσματα ελέγχων για τουλάχιστον άλλες τρεις περιπτώσεις στη Μαγνησία.
Πού πήγαν τα φάρμακα;
Από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ αναμένεται να υποβληθούν και μηνυτήριες αναφορές, καθώς η ζημία του Ταμείου είναι σημαντική και μάλιστα σε μία περίοδο που γίνονται περικοπές από παντού προκειμένου να ανακτηθεί η βιωσιμότητα.
Το ΙΚΑ παράλληλα όμως θα ζητήσει να στραφούν οι έρευνες των αρμοδίων υπηρεσιών και ως προς το να αποκαλυφθεί πού έχουν διοχετευθεί οι δεκάδες ποσότητες φαρμάκων από τη στιγμή που οι ασφαλισμένοι αρνούνται κατηγορηματικά ότι τα προμηθεύτηκαν.
Το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα δεν αποκλείεται να αποδειχτεί ότι έχει μεγάλη «ουρά», καθώς σε δύο παρόμοιες περιπτώσεις που ανακάλυψε πρόσφατα το ΙΚΑ στην Αθήνα και στην περιφέρεια αποδείχτηκε ότι τα φάρμακα είτε είχαν θαφτεί σε απίστευτους χώρους (στη θάλασσα), είτε είχαν προωθηθεί σε αγορές των βαλκανικών χωρών.
ΠΗΓΗ: www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: