ΣΙΝΕ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Δε φεύγουμε, δε φεύγουμε!

Η Δυτική Μακεδονία σύµφωνα µε την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και την απογράφη του 2001, είχε πληθυσµό 301.522 χιλιάδες κατοίκους. 
Ο νοµός Γρεβενών είχε στην ίδια απογραφή 37.947, ο νοµός Καστοριάς είχε 53.483, ο νοµός Φλωρίνης 54.768 κατοίκους και τέλος ο νοµός Κοζάνης µε τους περισσότερους κατοίκους που φτάνουν τις 155.324.
Από το σύνολο λοιπόν των 301.522 κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας, ο νοµός Γρεβενών και ο νοµός Καστοριάς θεωρώ πως είναι από τους «προνοµιακούς» νοµούς της περιοχής µας, τουλάχιστον όσον αφορά στο θέµα περιβάλλον, αφενός τα Γρεβενά έχουν την πανέµορφη Πίνδο, που όσο και να µη θέλει «γεµίζει» µε φύση την περιοχή και αφετέρου η Καστοριά µε την όµορφη λίµνη και τα γύρω βουνά της. Φυσικά δεν µπορώ να πω ότι η Φλώρινα ή η Κοζάνη δε διαθέτουν βουνά, λαγκάδια, ποτάµια, λίµνες και γενικά όµορφη φύση. Διαθέτουν όµως και πολλά άλλα που όλοι µας γνωρίζουµε, αλλά προτιµούµε να τα κοιτάζουµε κινηµατογραφικά, λες και βλέπουµε κάποια χολιγουντιανή παραγωγή, ή καλύτερα υπερπαραγωγή, ή ότι συµβαίνουν κάπου αλλού.
Ξέφυγα λίγο όµως από το αρχικό µας θέµα που ήταν αριθµητικό, θα επανέλθω λίγο παρακάτω. Αφαιρούµε λοιπόν τους νοµούς που ανέφερα παραπάνω και φτάνουµε στους δύο νοµούς, Κοζάνης και Φλώρινας, που µε µία απλή πρόσθεση οι δύο αυτοί νοµοί έχουν 210.092 κατοίκους, αρκετοί νοµίζω. Από τις διακόσες και κάτι χιλιάδες και σύµφωνα πάντα µε τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας και της απογραφής που έκανε το 2001, τα 35.334 είναι µικρά παιδιά µέχρι 14άρων χρόνων, αφαιρούµε λοιπόν και αυτά και φτάνουµε στις 174.758, αρκετοί ακόµα.
Μπορώ να θεωρήσω πως αυτός είναι ο κόσµος που κάθε µέρα ζει και αναπνέει γύρω από τα κατά τα άλλα όµορφα εικαστικά φουγάρα της Δηµόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισµού, το φουγάρα δεν είναι ίσως και πολύ όµορφη ή εύηχη λέξη, αλλά φουγάρα είναι, τί να κάνουµε. Για να µην µπλέκουµε και πολύ-πολύ µε νούµερα, ο κόσµος που ουσιαστικά ζει, όχι µε την θέα αλλά µε τη σκιά των φουγάρων από τις 174.758 δεν ξεπερνάει τις 15.000 και αυτό σύµφωνα µε την απογραφή, γιατί ως γνωστό όλοι στα χωριά τους απογράφονται. Από αυτούς πάλι, παρ’ ότι ζουν εκεί που ζουν, δε θεωρώ πως ενεργοποιείται ουσιαστικά ποσοστό µεγαλύτερο του 10% για θέµατα περιβάλλοντος, που σηµαίνει 1500 άτοµα και αυτοί είναι µοιρασµένοι σε πολλούς-πολλούς διαφορετικούς συλλόγους και οργανώσεις, που ο καθένας προσπαθεί µε τον τρόπο του για ένα καλύτερο αύριο, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα 35.334 µικρά παιδιά που αφαίρεσα παραπάνω.
Κάπου χάνεται η µπάλα όµως νοµίζω, κάτι δεν κάνουµε και πολύ σωστά µάλλον, ή ακόµα καλύτερα, απλά δεν κάνουµε τίποτα, τίποτα όµως. Θα µου πείτε, ο καθένας έχει τα προβλήµατά του. Παλεύει κάθε µέρα µε τη ρουτίνα του και το πώς θα τα βγάλει πέρα, που καιρός να ασχοληθεί µε την εικαστική και όχι µόνο, παρέµβαση της Δ.Ε.Η. στην περιοχή. Ένα δίκιο βέβαια το έχουν και το έχουµε όλοι, αλλά και αυτό το θέµα λίγο σηµαντικό πρέπει να είναι, αν το έχουµε στο µυαλό µας έστω και λίγο. Εκτός και αν δεν είναι σηµαντικό τελικά και πάλι νοµίζω µόνο εγώ πως είναι. Αν όµως είναι σηµαντικό να ζήσουµε εδώ που είµαστε και είναι δεδοµένο πως δε θα φύγουµε εµείς, τότε µάλλον θα πρέπει να αρχίσουµε να βλέπουµε και όχι απλά να κοιτάµε σαν ταινία, την ζωή µας στην περιοχή. Βέβαια αν το δούµε καλλιτεχνικά το θέµα, κάτι προφέρει ως θέαµα όλο αυτό, γιατί άντε και δεν υπήρχαν τα φουγάρα, τί θα υπήρχε στην θέση τους άραγε; Μπορεί και τίποτα. Τουλάχιστον τώρα η περιοχή έχει ένα όνοµα για κάτι, δεν µπορούµε να το αρνηθούµε αυτό, ούτε να µηδενίσουµε φυσικά την προσφορά των φουγάρων στην οικονοµία του τόπου. Νοµίζω ούτε το Λαύριο µπορεί να αρνηθεί την προσφορά των ορυχείων του, αλλά κάποια στιγµή βρήκε τον δρόµο του και νοµίζω πως είναι λίγο καλύτερα τώρα από πριν.
Τώρα, πολλοί από όσους θα διαβάσουν αυτά που γράφω, θα πουν πως δουλεύει και ζει τόσος κόσµος και το να βγαίνει κάποιος και να λέει πως µπορεί τελικά να µην είναι και τόσο όµορφα τα φουγαράκια, απλά δεν ξέρει ή δεν έχει σωστή άποψη γι’ αυτό το θέµα.
Μπορεί και να είναι έτσι δεν αντιλέγω, αλλά, για να ρωτήσει και µερικές µάνες για το πώς νιώθουν όταν τα 35.334 µικρά τους, ζορίζονται πολλές φορές ακόµα και να αναπνεύσουν; Δεν έκανα στατιστική έρευνα για το εάν έχουν αυξηθεί ή όχι τα αναπνευστικά προβλήµατα, αλλά είµαι σίγουρος πως όλοι ξέρουν, όλοι όµως. Αν κάνω τώρα τον συνήγορο του διαβόλου θα έλεγα πως το «καυσαέριο» της περιοχής σύµφωνα µε τις όποιες µετρήσεις υπάρχουν, σε γενικές γραµµές είναι χαµηλότερα από της Αθήνας (τώρα ησυχάσατε) και εκεί το µεγαλύτερο µέρος προέρχεται από τους ίδιους τους κατοίκους και δεν τους νοιάζει. Δεν βλέπω να κάνουν και πολλά. Σπασµωδικά και κατά περίπτωση, γιατί πώς να πεις σε κάποιον ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό, δε γίνεται, υπάρχει και ο εγωισµός στη µέση, όλοι κάνουν το σωστό για τους εαυτούς τους. Μπέρδεµα νοµίζω είναι, είµαστε παράξενα όντα τελικά.
Επανερχόµαστε σε µας εδώ και ξέχασα να πω σε όσους δουλεύουν µέσα στα ορυχεία, πως θεωρώ πως είναι οι πιο άτυχοι - τυχεροί της περιοχής. Αδιανόητο είναι να δουλεύεις εκεί και να µην έχεις τουλάχιστον µια µάσκα (και οξυγόνο πιθανόν) και δεν νοµίζω πως σε αυτό φταίει η ΔΕΗ γιατί αυτό πρέπει να είναι στη συνείδηση του καθενός και είναι πολλοί άνθρωποι εκεί µέσα που βλέπουν και ξέρουν τι αναπνέουν. Τρέλα το θεωρώ, αλλά πάλι µπορεί και να µην ξέρω εγώ, µπορεί και να τα φαντάζοµαι, άλλος θέλει να καπνίζει τσιγάρο άλλος µικροσωµατίδια... τι να πεις; Γούστα είναι αυτά!
Σίγουρα δεν φαντάζοµαι όµως ό,τι βλέπω και αυτό που βλέπω δε µου αρέσει. Δε µου αρέσει που όλοι λένε και κανείς ουσιαστικά δε θέλει να κάνει τίποτα και δε µιλάω για τους εκλεγµένους και µη, αλλά για όλους εµάς που το καλύτερο που µπορούµε να κάνουµε είναι να σβήσουµε µια ώρα τα φώτα µας για την «γιορτή» και να θεωρούµε πως κάτι κάναµε. Πιστεύω πως υπάρχει πολύς κόσµος που δεν ξέρει πώς να αντιδράσει, τί να κάνει για να βελτιωθεί η κατάσταση. Εύχοµαι και ελπίζω γρήγορα να βρει τον τρόπο να υποχρεώσει, έτσι ώστε τουλάχιστον τα βασικά να τηρούνται και µετά βλέπουµε για τα περισσότερα.
Το απίθανο βέβαια είναι πως όλοι, µα όλοι, που έχουν σχέση µε αυτό το θέµα κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Χαίροµαι και µπράβο. Εγώ δε θεωρώ ως πολίτης πως κάνω σωστά τη «δουλειά» µου και επειδή έχω ένα βίτσιο να χρησιµοποιώ τον παλιό δρόµο Κοζάνης-Πτολεµαΐδας, θα ήθελα να είναι διαφορετικός, λίγο πιο καθαρός, µε καλύτερο άρωµα νυκτός, τουλάχιστον, γιατί το ηµέρας αντέχεται. Με δέντρα ζωντανά σε όλο το δρόµο και όχι µόνο στο υπέροχο πάρκο - δείγµα.
Μπορεί οι 174.758 (µείων τους 1.500) κάτοικοι του εικαστικού ρεύµατος των φουγάρων να κοιτάνε, αλλά τα 35.334 παιδιά που έρχονται πιθανόν να έχουν άλλη άποψη και να θέλουν να φυτέψουν κισσούς στα φουγάρα...
πηγη:Kozani.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια: