ΣΙΝΕ

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Η ιστορία μιας χελώνας που έφαγε εκατοντάδες κομματάκια πλαστικού!

Βρέθηκε κατά λάθος στα δίχτυα ψαράδων ανοιχτά της Αργεντινής και κατανάλωσε τα κομματάκια του πλαστικού, πιστεύοντας ίσως ότι είναι μέδουσες, δηλαδή φαγητόΗ ιστορία αυτή αντικατοπτρίζει με ιδανικό όσο και τραγικό τρόπο τις επιπτώσεις της μόλυνσης! Οι άνθρωποι υπολογίζεται ότι παράγουμε περίπου 260 τόνους πλαστικού κάθε χρόνο και το 0,26% καταλήγει στη θάλασσα. Μπορεί το νούμερο να ακούγεται μικρό σε εμάς , όμως οι επιπτώσεις της μόλυνσης των ωκεανών από αυτή την ποσότητα είναι τεράστιες. Μια πλαστική σακούλα για παράδειγμα, δεν αποσυντίθεται μέσα στη θάλασσα, αλλά διασπάται και μοιραία καταναλώνεται από τα θαλάσσια είδη που βρίσκονται στη βάση της τροφικής αλυσίδας.
Αυτό που συνέβη και στην χελώνα της ιστορίας μας! Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι οποίοι την μελέτησαν, το πλαστικό μπορεί να προκαλέσει αμυχές ή ακόμη και απόφραξη του εντέρου, οδηγώντας σε πολλές περιπτώσεις στο θάνατο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης της Nature Middle East, που ασχολήθηκε με τις συνέπειες του πλαστικού για τα θαλάσσια οικοσυστήματα στη Μεσόγειο, τουλάχιστον 100.000 θηλαστικά, χελώνες και πτηνά πεθαίνουν κάθε χρόνο κατ' αυτόν τον τρόπο. ’λλα κομμάτια πλαστικού καταλήγουν στο πλαγκτόν, στην άλγη ή στον πυθμένα της θάλασσας.
Οι ερευνητές του Παγκόσμιου Δικτύου Θαλάσσιας Χελώνας αναφέρονται επίσης στο παράδειγμα μιας άλλης, πράσινης χελώνας, που είχε βρεθεί ανοιχτά μιας παραλίας της Φλόριντα, στις ΗΠΑ. Την παρακολουθούσαν επί ένα μήνα και τελικά κατόρθωσαν να την σώσουν. Κατά το διάστημα αυτό όμως, η χελώνα αφόδευσε... 74 ξένα αντικείμενα, ανάμεσά τους κομματάκια από τέσσερα διαφορετικά μπαλόνια, κομμάτια μαλακού και σκληρού πλαστικού, σχοινιά, ακόμη και δυο μπάλες πίσσας.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν σε έκθεση στο πλαίσιο της 5ης Διεθνούς Διάσκεψης για τα Θαλάσσια Απορρίματα, η οποία πραγματοποιείται στη Χαβάη.
"Πέρυσι μέτρησα 76 πλαστικές σακούλες στον ωκεανό μέσα σε μόλις ένα λεπτό, καθώς στεκόμουν στην πλώρη του σκάφους μας, στην Ινδονησία", λέει ο Δρ. Ουόλας Νίκολς, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης. "Το μήνυμα της Επιστήμης γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο: ο συνδυασμός θαλάσσιων χελωνών και μόλυνσης από πλαστικό δεν είναι καλός", συνεχίζει ο ίδιος.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: