ΣΙΝΕ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Βρέθηκαν χαμένες μετόπες του Παρθενώνα!!!

Μία σημαντική ανακάλυψη έκαναν οι έλληνες αρχαιολόγοι, μετά τη φωτογραμμετρική αποτύπωση που έγινε στα τείχη της Ακρόπολης. Πέντε μετόπες του Παρθενώνα, εντοπίστηκαν στο νότιο τείχος της Ακρόπολης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εντοιχίστηκαν κατά το 18ο αιώνα, όταν επισκευάστηκε το τείχος της Ακρόπολης.
Τα θραύσματά τους βρίσκονται στο νότιο τείχος και εκτιμάται ότι προέρχονται από τη νότια πλευρά του Παρθενώνα. Όλα δείχνουν ότι ενσωματώθηκαν στην οχύρωση της Ακρόπολης κατά των 18ο αιώνα, όταν έγιναν έργα αποκατάστασης των τειχών. Τα κομμάτια αυτά ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους λίθους γιατί είναι από λευκό καλοδουλεμένο μάρμαρο Πεντέλης, όπως ήταν όλος ο Παρθενώνας.

Την αποκάλυψη δημοσιεύει η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”, η οποία αναφέρει ότι προφανώς οι πέντε μετόπες διέφυγαν της προσοχής του Έλγιν και εκτιμά ότι αν ήξερε την ύπαρξή τους τότε είτε δεν θα χρειαζόταν να μπει στον κόπο να πριονίσει και να κατεβάσει τις άλλες από το ναό, είτε θα φρόντιζε να αρπάξει και αυτές!
Οι έλληνες αρχαιολόγοι έκαναν την σημαντική αυτή ανακάλυψη μετά την επεξεργασία δύο χιλιάδων εικόνων, που ελήφθησαν στο πλαίσιο της αποτύπωσης των τειχών με σύγχρονες φωτογραφικές μεθόδους. Η αποτύπωση των τειχών έγινε με ένα κατάλληλα διαμορφωμένο μετεωρολογικό μπαλόνι και μέσω μιας μεθόδου που με κατάλληλη επεξεργασία προσφέρει εικόνα με ακρίβεια σχεδίου.
Μέχρι σήμερα, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι οι νότιες μετόπες είχαν καταστραφεί από την έκρηξη Μοροζίνι το 1687. Τα νέα ευρήματα δείχνουν όμως ότι κομμάτια του ναού έπεσαν στο εσωτερικό του και συγκεντρώθηκαν αργότερα για να ενσωματωθούν στο τείχος.
Τα θραύσματα, αναφέρει η “Ελευθεροτυπία”, αποτελούν ένα μικρό μέρος από τις συνολικά 92 μετόπες του Παρθενώνα, που απεικονίζουν Γιγαντομαχία στην ανατολική πλευρά, Αμαζονομαχία στην δυτική, τον Τρωικό Πόλεμο στην βόρεια και Κενταυρομαχία στη νότια. Ωστόσο, το τι ακριβώς απεικονίζουν οι πέντε εντοιχισμένες μετόπες που μόλις αποκαλύφθηκαν θα φανεί μόνο όταν αποξηλωθούν από τη θέση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: