ΣΙΝΕ

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Οι γονείς πρέπει να αφυπνίσουν τα παιδιά τους, κρούοντας την καμπάνα...

Μία ακόμα αθλητική εβδομάδα ολοκληρώθηκε, με μεγάλες επιτυχίες σε άλλο ένα άθλημα, που ακμάζει στην περιοχή, την χιονοδρομία.
Από ότι φαίνεται, αυτός ο υγιής ανταγωνισμός που υπάρχει, τόσο στην χιονοδρομία, όσο και την ξιφασκία, έχει οδηγήσει τα δύο αυτά αθλήματα, σε μία σταθερά ανοδική πορεία, που μόνο καλό μπορούν να κάνουν στον τοπικό αθλητισμό. Και αυτό πρέπει να το στηρίξουν οι τοπικοί φορείς, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η ποικιλία στην επιλογή των νεαρών αθλητών, που τους κάνει να ξεφεύγουν από την ανία, αλλά και άλλα άσχημα κοινωνικά φαινόμενα.
Δυστυχώς, η σημερινή νεολαία, αποφεύγει να δραστηριοποιηθεί, να εξασκήσει το μυαλό της, να ανεβάσει την αδρεναλίνη της με υγιείς τρόπους, όπως η ενασχόληση με κάποιο άθλημα και συνήθως, αναλώνεται σε διάφορα ηλεκτρονικά μέσα (ιντερνέτ, video games, υπολογιστές κλπ).
Πολλοί είναι αυτοί που στέλνουν τα παιδιά τους σε ένα άθλημα και μετά από λίγο καιρό, οι ίδιοι τα αποτρέπουν από αυτό, επειδή συνάντησαν κάποια δυσκολία, αντιμετώπισαν μία απογοήτευση ή μια αδικία. Αρκετοί γονείς πιστεύουν ότι έτσι προστατεύουν τα παιδιά τους, όμως αυτό που κάνουν είναι να τα ευαισθητοποιούν ακόμα περισσότερο. Με αυτή τη μέθοδο συνήθως στη συνέχεια δεν θα έχουν τη δυνατότητα τα παιδιά όταν μεγαλώσουν, να αντιμετωπίσουν στην ίδια τη κοινωνία, αδικίες, απογοητεύσεις και δυσκολίες.
Η ευαισθητοποίηση αυτή, πολλές φορές οδηγεί σε βίαιες συμπεριφορές, για την ικανοποίηση του εγώ, σε επιφανειακές απολαύσεις (αλκοόλ, ναρκωτικά κλπ) και απομόνωση από την κοινωνία, που είναι ότι χειρότερο για την ανθρώπινη ύπαρξη, που είναι εκ φύσεως κοινωνικό ον.
Με λίγα λόγια, οι γονείς είναι αυτοί που πρώτοι πρέπει να προτρέπουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό. Πρέπει να τα ενθαρρύνουν να ασχολούνται με κάτι που τους αρέσει και βρίσκουν ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον για τα παιδιά και όχι για τους γονείς… Πρέπει να σέβονται τις επιλογές των παιδιών και αυτό είναι το μυστικό για να αγαπήσουν αυτό που κάνουν.
Όπως επίσης, πρέπει να σέβονται και τον προπονητή που θα επιλέξουν να έχουν, αφού αυτός θα έχει μία μορφή παιδαγωγού, τον οποίο πρέπει να έχει ως πρότυπο το ίδιο το παιδί. Και όταν ο γονέας σέβεται τον προπονητή, τότε και το παιδί θα κάνει το ίδιο.
Τα σημερινά παιδιά έχουν πέσει σε έναν λήθαργο, από τις συνεχόμενες πληροφορίες που εκλαμβάνουν και ο αθλητισμός είναι μία πολύ δυνατή καμπάνα, για να τα δραστηριοποιήσει। Και αυτή την καμπάνα, πρέπει να την κρούσουν οι ίδιοι οι γονείς…
(Άρθρο Στα Ισια του Γιώργου Βίτκα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: