ΣΙΝΕ

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Απεργία πείνας μαθητών για συνενώσεις σχολείων!

Σοκάρει η απεργία πείνας που έχουν ξεκινήσει μαθητές του Λυκείου Τσαριτσάνης στη Λάρισα που αντιδρούν στη συγχώνευση του σχολείουκαταλήψεις και τις κινητοποιήσεις για τις συγχωνεύσεις σχολείων. τους. Πόλεμος συνδικαλιστών εκπαιδευτικών με υπουργείο παιδείας ξέσπασε με αφορμή της
Σύμφωνα με σχετικό ψήφισμα που εξέδωσαν και μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα τους, που είναι η ανάκληση της απόφασης για κατάργηση του λυκείου Τσαριτσάνης -το μοναδικό λύκειο στο νομό Λάρισας που καταργείται- θα επιμείνουν σε απεργία πείνας, από «αγνή αγάπη» για το σχολείο τους, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Το λύκειο στεγάζεται στην ιστορική «Οικονόμειο Σχολή», που είναι ένα από τα πρώτα σχολεία στη Θεσσαλία. Λειτουργεί από το 1670 και σε αυτήν δίδαξαν μεγάλες μορφές του Ελληνισμού, όπως ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Κωνσταντίνος Κούμας, ο Κων. Οικονόμος και άλλοι. Οι μαθητές έχουν στήσει αντίσκηνο στο προαύλιο του λυκείου, όπου και δηλώνουν ότι θα παραμείνουν μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα.
Παράλληλα, στην περιφέρεια οργανώνονται λαϊκές συνελεύσεις, μαζικές «εισβολές» στις κατά τόπους διευθύνσεις, ενώ στην Αττική γονείς και εκπαιδευτικοί ανεβάζουν μαύρες σημαίες στα απειλούμενα σχολεία, καταγγέλλοντας τις εκτεταμένες συγχωνεύσεις σχολείων ενώ φουντώνει το μέτωπο των αντιδράσεων από τις Ομοσπονδίες που ήδη αποφάσισαν τις πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Η ΟΛΜΕ πραγματοποίησε την Παρασκευή (18/03) στάση εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, ενώ αποφάσισε 24ωρη απεργία στις 30 Μαρτίου και δύο ακόμα 24ωρες μέχρι τον Απρίλιο, ενταγμένες στο ευρύτερο διεκδικητικό πλαίσιο του κλάδου. Ανάλογη αναμένεται η στάση της ΔΟΕ.
Tην Παρασκευή (18/03) μετά τις προγραμματισμένες διαμαρτυρίες της ΟΛΜΕ στις Περιφερειακές Διευθύνσεις της χώρας, μερίδα συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, αλλά και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προχώρησαν στην περιφερειακή διευθυνση Αττικής.
Το Υπουργείο Παιδείας κατήγγειλε προπηλακισμό του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής, και βανδαλισμούς και τις ύβρεις από κάποιους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση: «Σήμερα, μετά τις προγραμματισμένες διαμαρτυρίες της ΟΛΜΕ στις Περιφερειακές Διευθύνσεις της χώρας, μερίδα συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, αλλά και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρότρυναν μαθητές να καταλάβουν την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής και να προβούν σε βίαιες ενέργειες, καταστροφές, βανδαλισμούς και υβριστικά συνθήματα, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να προαναγγέλλουν και να απειλούν με επεισόδια στη μαθητική παρέλαση της 24ης Μαρτίου».
Στο θέμα παρενέβη την Παρασκευή (18/03) και η υπουργός παιδείας Άννα Διμαντοπούλου που έκανε λόγο για εκμετάλλευση μαθητών από πολιτικούς χώρους: «Θα ήθελα να κάνω έκκληση σε ορισμένους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκπαίδευσης, να μην εμπλέκουν τα παιδιά σε αντιπαραθέσεις, που αφορούν στη διοικητική αναδιάρθρωση της Εκπαίδευσης. Το υπουργείο Παιδείας είναι ανοιχτό σε κάθε συζήτηση, σε κάθε κριτική και αντιπαράθεση, υπάρχει όμως μια κόκκινη γραμμή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: