ΣΙΝΕ

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

10 πράγματα που μειώνουν τη γονιμότητα!!!

Από τη χρήση στεροειδών αναβολικών μέχρι τα ζεστά... λουτρά αποκαλύπτουμε την πραγματικότητα σχετικά με τους παράγοντες που προκαλούν μείωση της γονιμότητας.
10. Στεροειδή

Πραγματικότητα: Όλα τα στεροειδή, συμπεριλαμβανομένων και των αναβολικών που χρησιμοποιούν οι αθλητές, μειώνουν τη γονιμότητα παρεμποδίζοντας τη λειτουργία των όρχεων. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί μείωση του μεγέθους των όρχεων που όμως είναι αναστρέψιμη.
9. Αναψυκτικά
Μύθος: Τα αναψυκτικά τύπου κόλα και όλα τα αεριούχα δεν έχουν καμία απολύτως επίδραση στην αναπαραγωγική λειτουργία και τη γονιμότητα. Από αυτή την άποψη και μόνο (είναι από τα κύρια αίτια παχυσαρκίας σε όλο τον κόσμο) πίνετε άφοβα σε λογικές ποσότητες.
8. Πλαστικά

Πραγματικότητα: Διάφορα χημικά έχουν συσχετιστεί με χαμηλές συγκεντρώσεις σπερματοζωαρίων. Πιο σημαντικά είναι τα εξής:
1. Τα παράγωγα του φθαλικού οξέος που υπάρχουν σε προϊόντα συσκευασίας τροφίμων, πλαστικές κουρτίνες μπάνιου, απορρυπαντικά.
2. Η διφαινόλη Α που περιέχεται σε πλαστικά δοχεία. Επειδή είναι δύσκολο να γνωρίζετε ακριβώς τα χημικά συστατικά σε κάθε προϊόν απλώς αποφεύγετε να τρώτε και να πίνετε ή να αποθηκεύετε φαγητό ή νερό σε πλαστικά δοχεία.
7. Ποδήλατα
Πραγματικότητα: Υπό προϋποθέσεις η χρήση του ποδηλάτου που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής σπερματοζωαρίων αυξάνοντας τη θερμοκρασία στο όσχεο και προκαλώντας βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής. Οι προϋποθέσεις είναι να χρησιμοποιείτε το ποδήλατο όσο και ένας επαγγελματίας ποδηλάτης αλλά χωρίς σύγχρονο εργονομικό κάθισμα.
6. Κινητά
Πραγματικότητα: Υπό προϋποθέσεις, επίσης, η χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας της περιοχής του όσχεου. Η προϋπόθεση είναι να είναι πολλές ώρες στην τσέπη σας και να λειτουργεί συνεχώς. Από την άλλη πλευρά όμως η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στα σπερματοζωάρια και στο DNA τους. Εσείς δεν θα πάθετε τίποτα αλλά τα παιδιά σας…
5. Καφεΐνη
Μύθος: Δεν έχει βρεθεί καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ φυσιολογικής χρήσης του καφέ και της μείωσης της γονιμότητας.
4. Καπνός
Πραγματικότητα: Το κάπνισμα μειώνει τη γονιμότητα. Ένας ακόμα λόγος για να το κόψετε εκτός από το εμφύσημα, τον καρκίνο και πολλά άλλα.
3. Μαριχουάνα
Πραγματικότητα: Η συχνή και χρόνια χρήση μειώνει τα σπερματοζωάρια και τα επίπεδα τεστοστερόνης. Το δεύτερο μπορεί να οδηγήσει ανικανότητα, απώλεια ενδιαφέροντος ακόμα και γυναικομαστία.
2. Βάρος
Πραγματικότητα: Τόσο το υπερβολικό σωματικό βάρος όσο και το πολύ χαμηλό έχουν συνδεθεί με τη μείωση της γονιμότητας αφού διαταράσσουν το φυσιολογικό ισοζύγιο ορμονών.
1. Ζεστό μπάνιο
Πραγματικότητα: Το ζεστό μπάνιο με την κυριολεκτική του έννοια και όχι αυτή του ντους μπορεί να προκαλέσει παροδική μείωση της γονιμότητας αν αυξηθεί η θερμοκρασία στο όσχεο. Θεωρητικά οποιαδήποτε θερμοκρασία πάνω από τους 37,7 βαθμούς καθώς και η σάουνα ή τα χαμάμ μπορεί να έχουν αυτή την επίδραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: