ΣΙΝΕ

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Πυρηνική κρίση: Νέα διαρροή από ρωγμή στον αντιδραστήρα Νο2 της Φουκουσίμα

Η πυρηνική κρίση συνεχίζεται στην Ιαπωνία...και νέο «επεισόδιο» σε αυτή είναι η ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας Tepco ότι εντοπίστηκε ρωγμή στον αντιδραστήρα Νο2 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα και νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια χύνεται στη θάλασσα. Αξιωματούχοι της Tokyo Electric Power Co (TEPCO) δήλωσαν πως η ρωγμή που εντοπίστηκε στο τσιμεντένιο αυλάκι κάτω από τον αντιδραστήρα ίσως να είναι η αιτία της πρόσφατης μόλυνσης της θάλασσας ανοικτά των βορειο-ανατολικών ακτών.
Η ραδιενέργεια μετρήθηκε στα 1.000 μιλισίβερτ την ώρα. Δεν είναι ακόμα σαφές αν το νερό προέρχεται από τον ίδιο τον αντιδραστήρα ή διαρρέει από το αυλάκι αυτό και χύνεται στη θάλασσα.
Η Ιαπωνική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε πως η Tepco ετοιμάζεται να αρχίσει την έγχυση τσιμέντου στις ρωγμές ώστε να σταματήσει τη διαρροή.
Απαισιοδοξία για την κατάσταση στο πυρηνικό σταθμό
Ο επικεφαλής Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Γιούκιο Αμάνο, φάνηκε χθες απαισιόδοξος για την κατάσταση στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή».
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπα Κι-μουν, που πραγματοποιούσε επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Κένυα, ο Αμάνο εμφανίστηκε αρκετά απαισιόδοξος, όπως μετάδωσε το ιαπωνικό ενημερωτικό δίκτυο Kyodo.
" Αν θέλω να φθάσω στο σημείο να μπορώ να πω ότι όλα είναι ξανά φυσιολογικά, τότε πρέπει να σας πώ ότι αυτό θα αργήσει ακόμα αρκετά ", τόνισε ο Γιούκιο Αμάνο.
Τρείς εβδομάδες μετά το σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσε την έναρξη της πυρηνικής κρίσης στο σταθμό της Φουκουσίμα, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Η διαρροή της ραδιενέργειας είναι πλέον σταθερή καθώς οι μετρήσεις του ποσοστού του ραδιενεργού ιωδίου-131 στο θαλασσινό νερό γύρω από την περιοχή του εργοστασίου υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια κατά 10.000 φορές.
Η διαχειρίστρια εταιρεία αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση στους 4 από τους 6 αντιδραστήρες όπου δεν λειτουργεί το σύστημα ψύξης και υπάρχουν φόβοι ότι κάποιοι από τους πυρήνες μπορεί να βρίσκονται ήδη σε φάση τήξης, ενώ αποδεικνύεται ανεπαρκής η ακτίνα εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων αφού καταμετρώνται υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας στο έδαφος και τα φυτά της περιοχής.
Στην Ιαπωνία ο διευθύνων σύμβουλος της General Electric
Ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού General Electric Τζεφ Ίμελτ, μεταβαίνει στην Ιαπωνία για σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και οι επικεφαλής της TEPCO.
Πηγαίνει στην Ιαπωνία για να συναντηθεί με πελάτες, συνεργάτες και εργαζομένους. Έχει οριστεί συνάντηση και με την TEPCO , ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας Ντέϊρντρι Λατούρ, την Παρασκευή.
Μηχανικοί του αμερικανικού κολοσσού της παγκόσμιας οικονομίας, που σχεδίασαν τους αντιδραστήρες, που χρησιμοποιούνται στον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα, έχουν ήδη αναταποκριθεί με συμβουλευτική παρουσία στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης, όχι όμως απευθείας, αλλά μέσω του στρατηγικού εταίρου στον πυρηνικό τομέα της General Electric στην Ιαπωνία, της εταιρείας Hitachi, όπως ενημέρωσε τον τύπο η κ.Λατούρ.
Newscode με πηγές ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: