ΣΙΝΕ

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Τα εξοχικά της Τουρκίας θέλγουν τους Έλληνες

Μπορεί στην Ελλάδα η αγορά παραθεριστικής κατοικίας να διέρχεται από τα τέλη του 2007-αρχές 2008 περίοδο «ισχνών αγελάδων», ωστόσο, κατά το ίδιο διάστημα, στην άλλη άκρη του Αιγαίου χιλιάδες εξοχικά έχουν αγοραστεί από Έλληνες. Σύμφωνα με έκθεση της τουρκικής υπηρεσίας κτηματογράφησης για τις αγοραπωλησίες που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία τετραετία στη γειτονική χώρα από ξένους, οι Έλληνες έχουν αποκτήσει 9.954 παραθεριστικές κατοικίες, κατέχοντας την τρίτη θέση, μετά τους Βρετανούς και τους Γερμανούς.

«Η απουσία ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό και η μη ξεκάθαρη οριοθέτηση των χρήσεων γης στον παράκτιο χώρο δεν επιτρέπουν τη δημιουργία οργανωμένων συγκροτημάτων κατοικίας στην Ελλάδα, όπως αυτά που διαθέτει η Τουρκία», σημειώνει ο Αντώνης Κολλάρος, εντεταλμένος σύμβουλος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου. Η χρησικτησία αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα που λειτουργεί αποτρεπτικά για τους υποψήφιους αγοραστές τουριστικών ακινήτων στη χώρα μας.

«Οι Έλληνες δεν στρέφονται στην Τουρκία μόνο λόγω των χαμηλότερων τιμών, αλλά κατά βάση επειδή στη γειτονική χώρα τα εξοχικά βρίσκονται σε ολοκληρωμένα οικιστικά συγκροτήματα, που διαθέτουν πολυάριθμες παρεχόμενες υπηρεσίες, έως και ελικοδρόμια», εξηγεί Έλληνας κτηματομεσίτης που δραστηριοποιείται στην Τουρκία.

Στην πρώτη γραμμή της ζήτησης βρίσκονται η Αττάλεια (Αλάνια) και η Αλικαρνασσός (Μποντρούμ), δύο πόλεις που διαθέτουν αεροδρόμια και πολύ καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα ελληνικά παράλια. Σήμερα στο κέντρο του τουριστικού θέρετρου της Αλικαρνασσού πολυτελής βίλα πλήρως επιπλωμένη, τριών υπνοδωματίων, που απέχει μόλις μισό χιλιόμετρο από τη θάλασσα, πωλείται προς 127 χιλιάδες ευρώ. Στην Αττάλεια, βίλα με πανοραμική θέα στη θάλασσα και ιδιωτική πισίνα πωλείται περίπου προς 470 χιλιάδες ευρώ.

Ωστόσο, πόσο εύκολο είναι ένας Έλληνας να αποκτήσει σπίτι στην Τουρκία;

Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο της γειτονικής χώρας, η αγορά ακίνητης περιουσίας είτε σε παράκτια είτε σε παραμεθόρια περιοχή αποτελεί «απαγορευμένο καρπό» για τους Έλληνες. Οι Έλληνες, οι Ισραηλινοί και οι Σύριοι υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς, ανήκοντας στις «ειδικές κατηγορίες» αγοραστών.

Οι μη Τούρκοι αγοραστές δεν έχουν δικαίωμα να αγοράσουν περισσότερα από 25 στρέμματα, ενώ το υπουργικό συμβούλιο της χώρας καθορίζει το είδος των περιοχών στρατηγικής, περιβαλλοντικής ή πολιτισμικής σημασίας που τα ξένα νομικά και φυσικά πρόσωπα δεν μπορούν να αγοράσουν.

Όσον αφορά το συνολικό κόστος αγοραπωλησίας ακινήτου στην Τουρκία, είναι της τάξης του 9% επί της αξίας, ενώ η πώληση κατοικιών κάτω των 150 τετραγωνικών μέτρων σε ιδιώτες δεν υπόκειται σε ΦΠΑ.
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: