ΣΙΝΕ

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Το ψεύτικο χαμόγελο χαλάει τη διάθεση

Πότε ήταν η τελευταία φορά που προσποιηθήκατε ένα χαμόγελο στο γραφείο;
Για πολλούς εργαζόμενους η τακτική αυτή αποτελεί μια ακόμα αρνητική πτυχή της εργασιακής τους ζωής – να χαράσσουν ένα χαμόγελο στο πρόσωπό τους για να κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους.
Μια νέα μελέτη όμως υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει απρόσμενες συνέπειες: να επιδεινώσει την ψυχική τους διάθεση και να τους κάνει να νιώσουν αποξενωμένοι από τη δουλειά που πρέπει να κάνουν.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στην επιθεώρηση «Academy of Managment Journal», επιστήμονες παρακολούθησαν επί δύο εβδομάδες μια ομάδα οδηγών λεωφορείων, επιλέγοντάς τους επειδή η φύση της δουλειάς τους απαιτεί να έχουν συνεχή επαφή με πολλούς ανθρώπους.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τι συμβαίνει όταν οι οδηγοί χαμογελούν ψεύτικα και, αντίθετα, όταν το χαμόγελο είναι αληθινό.
Οπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπρεντ Σκοτ, επίκουρος καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, τις ημέρες που οι οδηγοί πίεζαν τον εαυτό τους να χαμογελάει στους επιβάτες είχαν χειρότερη ψυχική διάθεση και έτειναν να μην προσέχουν τη δουλειά τους.
Τις ημέρες όμως που χαμογελούσαν πραγματικά, επειδή ένιωθαν ιδιαίτερα ευδιάθετοι, η ψυχική τους ξατάσταση βελτιωνόταν ακόμα περισσότερο και η παραγωγικότητά τους αυξανόταν.
Οι γυναίκες οδηγοί επηρεάζονταν εντονότερα από το ψεύτικο χαμόγελο σε σύγκριση με τους άντρες. Ο δρ Σκοτ εκτιμά ότι σε αυτό παίζουν ρόλο οι κοινωνικοί κανόνες. «Οι γυναίκες ανατρέφονται να είναι πιο εκφραστικές συναισθηματικά και έτσι το να κρύβουν τα συναισθήματά τους τις πιέζει πολύ», λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: