ΣΙΝΕ

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Οι λόγοι που κράτησαν τον Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό!

Σε αντίθεση με όσα συνέβησαν πριν από δύο χρόνια, κατά την πρώτη «θητεία» του στον Ολυμπιακό, αυτήν τη φορά το ζήτημα της παραμονής του Ερνέστο Βαλβέρδε έκλεισε γρήγορα και είχε ευτυχή κατάληξη.
Προτού η ιστορία εξελιχθεί σε ένα βαρετό σίριαλ πολλών επεισοδίων, ο Βάσκος τεχνικός φρόντισε να ρίξει μόνος του τους τίτλους τέλους. Στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης με τον Βαγγέλη Μαρινάκη έγραψε το happy end που περίμεναν όλοι στην πειραϊκή ομάδα και πλέον μαζί με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού «τρέχουν» τον σχεδιασμό για τη νέα χρονιά. Η απάντηση του 47χρονου προπονητή ήταν ξεκάθαρη, αν και έδειξε να αμφιταλαντεύεται αρκετά το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις δύο επιλογές που είχε μπροστά του:

α) να γυρίσει στην πατρίδα του και να αναλάβει εκεί κάποια ομάδα
β) να μείνει στην Ελλάδα και να συνεχίσει το έργο του στον Ολυμπιακό.
Τι οδήγησε τον Βάσκο στο δεύτερο μονοπάτι; Τουλάχιστον οκτώ σημαντικοί λόγοι έπαιξαν ρόλο.

1. Κατ’ αρχάς, ξεπέρασε το οικογενειακό ζήτημα. Η γυναίκα του και τα παιδιά τους ζουν στο Μπιλμπάο και είναι δύσκολο για εκείνον να μένει μακριά τους («πάνω απ’ όλα η οικογένεια» έλεγε χαρακτηριστικά πριν από μερικές ημέρες σε συζήτηση που είχε με άνθρωπο του ποδοσφαίρου για το τι σκέφτεται να κάνει). Κι αν για τη σύζυγό του θα ήταν θεωρητικά πιο εύκολο να αλλάξει περιβάλλον, δεν ισχύει το ίδιο για τα παιδιά του, στα οποία ο Βάσκος δεν ήθελε να αλλάξει τις συνθήκες διαβίωσης και εκπαίδευσης που έχουν στην Ισπανία. Στην αρχή της εβδομάδας λοιπόν, ταξίδεψε στο Μπιλμπάο και μαζί με τη γυναίκα του Αλίσια έβαλαν στη ζυγαριά όλα τα δεδομένα, παίρνοντας μια κοινή απόφαση.

2. Μέτρησε πολύ και το εξαιρετικό κλίμα που έχει σχηματιστεί υπέρ του στον Ολυμπιακό, το οποίο τον βοηθάει να δουλεύει αρμονικά και να εείναι ήρεμος. Εχει δεθεί με τον κόσμο, που πολλές φορές έδειξε στο γήπεδο ότι τον θέλει στον πάγκο.

3. Ακόμη είναι σημαντικό για εκείνον ότι μένει σε μια ομάδα που τη γνωρίζει καλά, την έχει «χτίσει» ο ίδιος σε μεγάλο βαθμό και πλέον ξέρει καλά τι χρειάζεται για να προχωρήσει. Είναι λοιπόν σαφώς πιο εύκολο τώρα να βάλει τις τελευταίες «πινελιές» και να πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες να έχει του χρόνου μια ομάδα «στρωμένη», που θα μπορεί να παίζει σύμφωνα με το δικό του πλάνο.

4. Οπως φάνηκε και στην πρόσφατη συνάντηση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Βαλβέρδε μένοντας στον Ολυμπιακό παίρνει και τα «κλειδιά» του Ρέντη και γίνεται το «αφεντικό» στην ομάδα. Η στελέχωση του ρόστερ (μεταγραφές, αποδεσμεύσεις κ.λπ.) θα έχει τη δική του «σφραγίδα», όπως και η οργάνωση του ποδοσφαιρικού τμήματος, εφόσον γίνονται δεκτές οι εισηγήσεις του (για παράδειγμα, η τοποθέτηση του Ντάρκο Κοβάσεβιτς στη θέση του γενικού αρχηγού), επομένως έχει δίπλα το επιτελείο που θέλει.

5. Επίσης, από τη συζήτησή του με τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού επιβεβαιώθηκε ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις για την ενίσχυση του ρόστερ. Θα διατεθεί σημαντικό μπάτζετ για τις μεταγραφές του καλοκαιριού, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει στη διάθεσή του τα απαραίτητα «εργαλεία» για να διεκδικήσει τίτλους και διακρίσεις στη νέα χρονιά.

6. Το δέλεαρ του Τσάμπιονς Λιγκ είναι ένας σημαντικός λόγος που τον κράτησε στο λιμάνι. Στο βιογραφικό του Βάσκου υπάρχει μια σπουδαία επιτυχία με την παρουσία του ως προπονητής της Εσπανιόλ στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2007, ωστόσο μεγάλη είναι και η πρόκληση να βρεθεί για πρώτη φορά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης και να πραγματοποιήσει μια καλή πορεία. Φέτος, με τον Ολυμπιακό να μπαίνει απευθείας στους ομίλους αλλά και να έχει αρκετές πιθανότητες για μια καλή κλήρωση (εφόσον τελικά μπει στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας), οι πιθανότητες για διάκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ πολλαπλασιάζονται.

7. Το «χρυσό» συμβόλαιο που έχει στον Ολυμπιακό (με τα μπόνους οι απολαβές του θα αγγίξουν τα δύο εκατ. ευρώ!) έπαιξε ρόλο στην απόφασή του. Από το ισπανικό πρωτάθλημα υπήρχαν δύο «μνηστήρες», η Μπιλμπάο και η Σεβίλλη, αλλά, όπως λέγεται, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να του καλύψουν τα χρήματα που του δίνει η πειραϊκή ομάδα.

8. Τέλος, του αρέσει πολύ η Ελλάδα. Εχει προσαρμοστεί με τους ανθρώπους αλλά και με την κουλτούρα της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ταξιδεύει σε διάφορα μέρη όποτε του δοθεί η ευκαιρία κι έχει γνωρίσει γωνιές της Ελλάδας που έχουν ιστορικά μνημεία και φυσικές ομορφιές.
Espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια: