ΣΙΝΕ

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Υποχρεωμένοι να «καρφώνουν» οι λογιστές!!!

Διευκρινίσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις ενημέρωσης της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δίνει με εγκύκλιο του το υπουργείο Οικονομικών. Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι το κριτήριο για την αναφορά προς την Αρχή από τα πρόσωπα που οφείλουν λόγων των καθηκόντων τους να τη υποβάλλουν είναι η χρήση του προερχόμενου από εγκληματική δραστηριότητα προϊόντος με σκοπό την νομιμοποίησή του και όχι η τέλεση συγκεκριμένης και εξειδικευμένης αξιόποινης πράξης (π.χ. απάτη ή υπεξαίρεση ή κλοπή κ.λπ.). Αυτό σημαίνει ότι η αναφορά υποβάλλεται όταν οι υπόχρεοι σ αυτήν αντιλαμβάνονται ύποπτες συναλλαγές που υποκρύπτουν ενδεχομένως νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος.

Στην εγκύκλιο παρατίθενται συγκεκριμένα παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία:

α) Οι λογιστές - ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιώτες ελεγκτές και οι φορολογικοί ή φοροτεχνικοί σύμβουλοι δεν είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν στην Αρχή περιπτώσεις ενδεχόμενης φοροδιαφυγής ή δωροδοκίας ή λαθρεμπορίας που υποπίπτουν στην αντίληψή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά μόνο περιπτώσεις ενδεχόμενης νομιμοποίησης εσόδων (ξέπλυμα χρήματος) που προέρχονται από τη συγκεκριμένη εγκληματική δραστηριότητα.

β) Οι κτηματομεσίτες, όταν μεσολαβούν στη μεταβίβαση ακινήτων και, από τις γενικές πληροφορίες που συλλέγουν για τους πελάτες τους με βάση τις υποχρεώσεις τους αποκομίζουν την εντύπωση ότι η γενική οικονομική κατάσταση κάποιου πελάτη δεν δικαιολογεί το ύψος της συναλλαγής, τότε οφείλουν να αποστείλουν σχετική αναφορά στην Αρχή.

γ) Εάν έμποροι αγαθών μεγάλης αξίας, π.χ. έμποροι πολυτελών αυτοκινήτων, διαπιστώσουν επιμονή του πελάτη για αγορά αυτοκινήτου τοις μετρητοίς, τότε οφείλουν να αναφέρουν το γεγονός στην Αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: