ΣΙΝΕ

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Το σεξ στη ζωή σας!

Τα περισσότερα ζευγάρια, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφήνουν την ερωτική τους ζωή να πέσει σε χειμερία νάρκη, από φόβο μήπως η σεξουαλική επαφή βλάψει το μωρό. Κι όμως, δεν έχουν δίκιο, υποστηρίζουν οι ειδικοί...
Προσπαθείτε να βολευτείτε. Το κρεβάτι είναι υπέρδιπλο, σκέφτεστε, όμως, πως θα έπρεπε να είχαν επινοηθεί άλλου είδους διαστάσεις για τις γυναίκες που βρίσκονται στο τέλος της εγκυμοσύνης τους! Παρ’ όλα αυτά, γερμένη στο πλάι, χουχουλιάζετε γεμάτη αγάπη και τρυφερότητα στην προστατευτική αγκαλιά του περήφανου μελλοντικού μπαμπά. Ξαφνικά, ερωτικά σκιρτήματα αρχίζουν να πλημμυρίζουν όλο σας το είναι, ενισχυμένα από τον σύντροφό σας που δεν χάνει ευκαιρία να σας τονίζει με καμάρι πόσο όμορφη είσαστε, παρά τα είκοσι κιλά που έχουν προστεθεί στην περιφέρεια και το στήθος σας. Το πρόβλημα είναι πως η ερωτική διάθεση και των δυο σας σκοντάφτει σε σκέψεις που εκείνη την ώρα δεν μπορείτε να αποφύγετε. Για παράδειγμα: Μήπως το έμβρυο «σοκαριστεί» από την ανεβασμένη λίμπιντο της μαμάς και του μπαμπά; Μήπως ο οργασμός οδηγήσει σε έναν πρόωρο τοκετό, την ώρα που το βαλιτσάκι για το μαιευτήριο δεν είναι ακόμα έτοιμο; Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, τα περισσότερα ζευγάρια αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα ως ταμπού τη σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρά τα καθησυχαστικά λόγια των ειδικών που υπογραμμίζουν: «Μια υγιής και φυσιολογική εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια, ούτε κινδυνεύει από τη συνουσία, άρα κάθε γυναίκα που τη βιώνει πρέπει να έχει μια απόλυτα φυσιολογική ζωή. Όσο μάλιστα πιο ευτυχισμένη είναι κατά τη διάρκεια της κύησης με τη σχέση της και τη σεξουαλικότητά της, τόσο πιο καλή μαμά πρόκειται να γίνει».
Όσο φουσκώνει η κοιλίτσα, τόσο ανεβαίνει η λίμπιντο
Είναι γεγονός πως όλες οι γυναίκες ομορφαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Ίσως γιατί τρέφονται καλύτερα, κοιμούνται περισσότερο, στενοχωριούνται λιγότερο, για χάρη του μωρού που περιμένουν. Ίσως πάλι γιατί πετάνε στα σύννεφα από ενθουσιασμό, χαρά και προσμονή με την ευτυχία να αστράφτει στο βλέμμα τους και την αυτοπεποίθησή τους ανεβασμένη, καθώς γίνονται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε όποιο κύκλο κι αν βρίσκονται. Την ίδια ώρα δείχνουν ιδιαίτερα ερωτικές, έτσι καθώς το σώμα τους αρχίζει να αλλάζει με το στήθος τους να μεγαλώνει, τις καμπύλες τους να θυμίζουν κάτι από το στιλ της Μόνικα Μπελούτσι και τη λίμπιντο ανεβασμένη, χάρη στις αυξανόμενες λόγω κύησης ορμόνες και την έντονη κυκλοφορία του αίματος στην επίμαχη περιοχή. Είναι σίγουρο πως από τη στιγμή που το σεξ είναι εγκεφαλική υπόθεση, θα μπορέσουν να απολαύσουν την καλύτερη ερωτική ζωή αρκεί να νιώθουν αποδεκτές από τον σύντροφό τους και «ερωτεύσιμες» παρά τα περιττά τους κιλά.
Αν και όλες οι γυναίκες ομορφαίνουν κατά τη διάρκεια της κύησης, πολλοί πιστεύουν πως λάμπουν ιδιαίτερα εκείνες που περιμένουν κοριτσάκι. Και αυτό γιατί οι θηλυκές ορμόνες χαρίζουν στην έγκυο γυναίκα μια ιδιαίτερη λάμψη και γοητεία. Αντίθετα, οι μέλλουσες μαμάδες αγοριών, έχουν πιο πολλές πιθανότητες να ταλαιπωρούνται με σπυράκια, ακμή, λιπαρό δέρμα και συχνά έντονη τριχοφυΐα, καθώς ο οργανισμός τους επηρεάζεται από την «ανδρόγονο» αρρενωπότητα των αρσενικών. Βέβαια, οι μπαμπάδες ξέρουν πως όταν περιμένεις παιδί από τη γυναίκα της ζωής σου, δεν μπορεί παρά να παραμένει για σένα η ωραιότερη του κόσμου, όποιο θέαμα κι αν παρουσιάζει.
Μοιρασμένες οι μέλλουσες μαμάδες
Μαζί με το σώμα σας, την περίοδο της αναμονής, αλλάζει και το σεξ. Τώρα που η πίεση του αίματος αυξάνει κατά 40% όχι μόνο πρήζεται το στήθος σας αλλά αυξάνει και η ευαισθησία στις ερωτογόνες περιοχές – κάτι που σημαίνει πιο έντονοι οργασμοί, ενώ πολλές έγκυες λένε ότι βλέπουν συχνά ερωτικά όνειρα. Εξάλλου, το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της κύησης δεν χρειάζονται μέτρα αντισύλληψης, σίγουρα απελευθερώνει, λειτουργώντας παράλληλα σαν ένα από τα καλύτερα αφροδισιακά.
Από την άλλη, το 58% των εγκύων εκμυστηρεύεται σε πρόσφατη έρευνα ότι μειώθηκε σημαντικά η ερωτική τους επιθυμία στην εγκυμοσύνη και το 50% – 80% φοβούνται ότι θα βλάψουν το μωρό τους.
Η ερωτική διάθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βρίσκει τον καλύτερό της εαυτό σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα με χαμηλό φωτισμό, απαλή μουσική αλλά και τρυφερές εκδηλώσεις, από αγγίγματα, μέχρι αγκαλιές και φιλιά, ενώ θα απογειωθεί, αν σκεφθείτε το σεξ πριν το κάνετε! Εννοείται πως όσο πιο καλυμμένη συναισθηματικά νιώθει η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, τόσο περισσότερο απολαμβάνει την ερωτική της ζωή.
Μήνα-μήνα αλλάζει η ερωτική διάθεση
Είτε είστε παντελώς αδιάφορη για το συγκεκριμένο θέμα, είτε νιώθετε μεγαλύτερη επιθυμία από ποτέ, είναι βέβαιο ότι η εγκυμοσύνη θα αλλάξει την ερωτική σας ζωή και θα έχετε πολλά σκαμπανεβάσματα στη σεξουαλική σας διάθεση.
• Το πρώτο τρίμηνο
Συνήθως η διάθεση πέφτει αφού είστε εξαντλημένη, υποφέρετε από ναυτίες και δεν θέλετε ούτε να σκεφτείτε το σεξ. Αυτό τουλάχιστον λέει το 54% των εγκύων. Εξάλλου, κάθε γυναίκα που μένει έγκυος, πρέπει σύμφωνα με τους ειδικούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτική το πρώτο τρίμηνο της κύησης, μέχρι δηλαδή να «γαντζωθεί» για τα καλά το έμβρυο. Καλύτερα λοιπόν το σεξ για αυτές τις πρώτες εβδομάδες να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Πρόκειται για κρίσιμες μέρες, όπου η διάθεση της εγκύου συχνά μεταβάλλεται, ενώ η κούραση είναι από τα κλασικά συμπτώματα των πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης για να ακολουθήσουν η ναυτία, ο πόνος στο στήθος και η συχνουρία.
• Το δεύτερο τρίμηνο
Είναι η χρυσή εποχή του σεξ για τη μέλλουσα μαμά καθώς η κούραση και η ναυτίες αρχίζουν να την εγκαταλείπουν, αλλά η διάθεση του μπαμπά μπορεί να είναι αντιστρόφως ανάλογη, καθώς συνειδητοποιεί ότι ένα μικροσκοπικό πλάσμα μεγαλώνει στη μήτρα της συντρόφου του. Την ίδια ώρα, υπάρχει έντονη ανησυχία και από τους δυο γονείς γύρω από το αν το πέος έρχεται σε επαφή με το μωρό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Πρόκειται για ένα ερώτημα που τίθεται πολύ συχνά στους γυναικολόγους οι οποίοι σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι το έμβρυο είναι απόλυτα προστατευμένο από τον αμνιακό σάκο και τους ισχυρούς μυς της μήτρας.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και κυρίως στον έκτο μήνα η σεξουαλική επαφή μπορεί να γίνεται ελεύθερα, εκτός βέβαια κι αν υπάρχει κάποια επιπλοκή στην κύηση ή ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, όπως είναι οι συσπάσεις της μήτρας όπου με την επαφή μπορεί να γίνονται πιο έντονες. Εννοείται πως καμιά γυναίκα δεν πρέπει να κάνει σεξ αν έχει αιμορραγίες λόγω αποκόλλησης του πλακούντα ή αποκόλλησης των υμένων. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αρκεστεί σε μια ζεστή αγκαλιά και πολλές γλυκές κουβεντούλες. Αν όμως όλα προχωρούν φυσιολογικά κάθε έγκυος μπορεί να ζήσει χαρούμενη τον έρωτά της με τη σιγουριά πως το μωρό της θα νιώθει εκείνη την ώρα το ίδιο τέλεια. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ειδικούς, το σεξ σε αυτούς τους μήνες βοηθάει την κύηση καθώς ωριμάζει καλύτερα τον τράχηλο ενώ με τη σεξουαλική επαφή αυξάνεται η τονικότητα της μήτρας (συσπάσεις).
• Το τρίτο τρίμηνο
Συνήθως η ερωτική διάθεση μειώνεται καθώς υπάρχουν πλέον και πρακτικές δυσκολίες αφού με τη φουσκωμένη κοιλιά αναγκάζεστε να ανακαλύψετε νέες στάσεις.
Προς το τέλος της κύησης η μήτρα έχει μεγαλώσει και η αίσθηση της επικείμενης γέννας γίνεται πιο κοντινή. Σε αυτό το διάστημα οι μαιευτήρες θέλουν τη μήτρα της εγκύου να κάνει περισσότερες συσπάσεις για να εξαλειφτεί ο τράχηλος και να προετοιμαστεί το σώμα για τον τοκετό. Τι καλύτερο, λοιπόν, υποστηρίζουν, από την ερωτική πράξη; Υπογραμμίζουν μάλιστα πως στον ένατο μήνα το σεξ όχι μόνο δεν κάνει κακό στο έμβρυο, αλλά συμβάλλει σε μια πιο εύκολη και ολιγόωρη γέννα! Δυστυχώς όμως οι πιο πολλοί άνδρες στον τελευταίο μήνα της κύησης, από το άγχος τους μήπως πάθει κάτι η υγεία του εμβρύου ή της συντρόφου τους, χάνουν κάθε ερωτική διάθεση. Σε αυτή τη φάση η σωστή ενημέρωση από τον μαιευτήρ –γυναικολόγο καλμάρει τις ανησυχίες και τα άγχη.
Πότε απαγορεύεται
Η σεξουαλική επαφή απαγορεύεται σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην περίπτωση που υπάρχουν:
• κολπικές αιμορραγίες ή πόνοι
• ιστορικό αποβολής ή επαπειλούμενης αποβολής και ιστορικό πρόωρου τοκετού
• τραχηλική ανεπάρκεια
• διαφυγή αμνιακού υγρού
• όταν ο πλακούντας βρίσκεται κοντά στον τράχηλο της μήτρας
• πολύδημη κύηση
Επίσης, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή αν η εγκυμοσύνη έχει επιτευχθεί με εξωσωματική, αν έχει προκύψει έπειτα από προσπάθειες ετών ή αν η μητέρα έχει μεγάλη ηλικία.
Αν δεν συντρέχει κανένας από τους παραπάνω λόγους, κάθε έγκυος θα πρέπει να βιώνει φυσιολογικά την ερωτική της ζωή, όπως κάθε υγιής γυναίκα στον κόσμο.
Επίσης, πρέπει να ειδοποιήσετε τον γιατρό αν μετά το σεξ έχετε αιμορραγία, ειδικά αν είναι σαν να έχετε περίοδο ή έχετε έκκριση υγρών γιατί μπορεί να έχουν σπάσει τα νερά. Αν πάλι έχετε κράμπες, συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί τόσο ο οργασμός όσο και προσταγλαδίνες που υπάρχουν στο σπέρμα μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις της μήτρας. Αν οι κράμπες είναι ελαφρές και διαρκούν μια- δυο ώρες μετά το σεξ συνήθως δεν είναι επικίνδυνες, αλλά αν χειροτερέψουν καλέστε τον γιατρό.
Με το μωρό στην αγκαλιά  Μετά τον τοκετό θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον σαράντα μέρες πριν η λεχώνα μαμά ξεκινήσει και πάλι την ερωτική της ζωή καθώς κατά τη διάρκεια της λοχείας υπάρχει φόβος για λοιμώξεις και μολύνσεις. Στην περίπτωση που ο τοκετός έχει γίνει με καισαρική, απαγορεύεται νέα εγκυμοσύνη στο πρώτο εξάμηνο, διάστημα απαραίτητο για να επουλωθεί η μήτρα και να μπορέσει να αντέξει μια επόμενη κύηση. Ανάμεσα στα αντισυλληπτικά μέτρα που μπορεί μια γυναίκα να πάρει κατά τη διάρκεια της λοχείας, είναι το χάπι (εκτός κι αν θηλάζει οπότε απαγορεύεται), και το σπιράλ. Όσο για το θηλασμό, δεν θεωρείται ασφαλές αντισυλληπτικό μέσον καθώς κατά τη διάρκειά του υπάρχουν 30% πιθανότητες για ωορρηξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: