ΣΙΝΕ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Έρχεται «τσουνάμι» στη «νέα» Δ΄ Εθνική

ΜΕ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΔΕΚΑΔΩΝ ΟΜΑΔΩΝ!!!
Από το προηγούμενο καλοκαίρι, είχε εμφανιστεί το φαινόμενο της μη δήλωσης συμμετοχής πολλών ομάδων στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής, φαινόμενο το οποίο μεγιστοποιήθηκε κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου με περίπου 1ο ομάδες από τις 163 που αρχικά είχαν δηλώσει συμμετοχή να αποχωρούν μη μπορώντας να αντέξουν όχι μόνο στα έξοδα συντήρησης μιας αξιοπρεπούς ομάδας, αλλά κύρια λόγω της μη καταβολής των τακτικών επιχορηγήσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Συν και τα δυσβάστακτα εξοδολόγια διαιτησίας και παρατηρητών, όπως βέβαια και τα εξοντωτικά πρόστιμα που επέβαλλε η κατά τα άλλα ανεξάρτητη πειθαρχική επιτροπή, τα οποία κατέληξαν να είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα για την ανώτατη αρχή του Ελληνικού ποδοσφαίρου, την ΕΠΟ, μέσω των οποίων κάλυψε ένα μεγάλο κομμάτι των λειτουργικών της εξόδων και όχι μόνο. Οι ομάδες της Δ΄ Εθνικής πλήρωναν και πληρώνουν, χωρίς άλλα έσοδα, παρά μόνο την συμβολή των μελών τους και τα όποια λίγα ή πολλά εισιτήρια (διαρκείας και μη).
Η κίνηση που έγινε λίγο πριν την είσοδο του 2011, με την εκλογή μιας συντονιστικής επιτροπής για να διεκδικήσει τα οφειλόμενα από την Πολιτεία και την πιο ελαστική πολιτική από πλευρά της ΕΠΟ στα όσα προαναφέραμε, κατέληξε σε αδιέξοδο, αν όχι σε φιάσκο, προδομένη κύρια από την στάση των προέδρων των τοπικών Ενώσεων, αλλά ακόμη και μέλους της ίδιας της επιτροπής. Η απόφαση για να σταλούν μαζικά εξώδικα προς την Γ.Γ.Α. και την Ομοσπονδία έχει «κολλήσει» ή και αυτή πάει για αναστολή, ενώ η σκέψη για προσφυγή κατά της απόφασης για μείωση των ομάδων μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου έχει μείνει μόνο στα λόγια.
Το βέβαιο είναι ότι το ποδόσφαιρο και δη το ερασιτεχνικό, βαδίζει ολοταχώς προς τον αφανισμό του με τα σημερινά δεδομένα και είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να αλλάξει ριζικά η δομή του, κάτι που προανήγγειλε και η Ομοσπονδία δια του προέδρου της Σοφοκλή Πιλάβιου πριν από δύο μήνες περίπου (αναδιάρθρωση) και αναμένεται να συζητηθεί και να αποφασιστεί στην Γενική Συνέλευση των μελών – Ενώσεων τον Ιούνιο και θα ισχύσει από την μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο 2012 – 2013.
Αυτό που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δεδομένο είναι η μορφή που θα έχει το πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής, από τη στιγμή που είναι άγνωστος ο αριθμός των σωματείων που εν τέλει θα προχωρήσουν σε δήλωση συμμετοχής. Ουσιαστικά τον... δρόμο που θα ακολουθήσει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα τον δείξουν τα ίδια τα σωματεία της Δ΄ Εθνικής, ανάλογα με το κατά πόσο θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου.
Για παράδειγμα, σε περίπτωση που οι υποβολές συμμετοχών στο πρωτάθλημα είναι πολύ λιγότερες από τον αριθμό των 140 ομάδων, όπως έχει αποφασιστεί κατά τη Γενική Συνέλευση του περασμένου Ιούνη, τότε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ θα συνεδριάσει εκτάκτως και θα προχωρήσει σε αναγκαστική μείωση των ομίλων, βασισμένο πλέον σε γεωγραφικά κριτήρια και όχι... Ενωσιακά (όπως ίσχυε μέχρι πέρσι).
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, μέσα στις προθέσεις της Διοργανώτριας Αρχής είναι να ορίσει τις διορίες για τις υποβολές συμμετοχών μέσα στον Ιούλιο και όχι στον Αύγουστο, όπως συνέβαινε κάθε χρόνο, προκειμένου να προλάβει να προχωρήσει στην απαιτούμενη μείωση-σμίκρυνση των ομίλων. Η συγκεκριμένη ιδέα αποτελεί προϊόν των διάφορων φημολογιών που έχουν αναπτυχθεί και αναφέρουν ότι αρκετές είναι οι ομάδες που δεν θα δηλώσουν συμμετοχή στο επερχόμενο πρωτάθλημα λόγω οικονομικής αδυναμίας, με δεδομένο μάλιστα ότι η Πολιτεία αρνείται την καταβολή της τακτικής επιχορήγησης (ψίχουλα), αλλά και την δραστική μείωση (κούρεμα) των εξοδολογίων και των προστίμων με απαραίτητη την τροποποίηση του Πειθαρχικού κώδικα σ’ ότι αφορά τα ερασιτεχνικά σωματεία της Δ Εθνικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: