ΣΙΝΕ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Σταματά η αναζήτηση εξωγήινων λόγω...οικονομικής κρίσης!

Ακόμα και το πασίγνωστο πρόγραμμα αναζήτησης νοήμονος ζωής στο σύμπαν SETI επλήγη από την οικονομική κρίση και αναγκαστικά σταματά τη λειτουργία του.
Από τις αρχές του 2007 το Allen Telescope Array (ΑΤΑ), μια διάταξη 42 διασυνδεμένων ραδιο-τηλεσκοπίων, σε συνεργασία με το εργαστήριο ραδιο-αστρονομίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, «χτενίζει» το διάστημα μήπως ακούσει κάποιο εξωγήινο σήμα και, παράλληλα, διεξάγει κλασικές αστρονομικές παρατηρήσεις.
Όμως η στενότητα του προϋπολογισμού οδήγησε αυτή την εβδομάδα στην αναστολή της λειτουργίας τους. Εφεξής θα γίνεται απλώς συντήρηση του πανάκριβου εξοπλισμού από ένα δραστικά μειωμένο προσωπικό, αλλά και για αυτή τη συρρικνωμένη δραστηριότητα τα χρήματα φτάνουν μόνο για λίγους μήνες.
Η κατασκευή του πολλαπλού τηλεσκοπίου, που κόστισε γύρω στα 50 εκατ. δολάρια, έγινε με δωρεές κυρίως του Πολ Άλεν, του συνιδρυτή της Microsoft, ενώ τα λειτουργικά έξοδα (περίπου 2,5 εκατ. δολάρια το χρόνο) καλύπτονται από το αμερικανικό πανεπιστήμιο, με χρηματοδοτήσεις που λάμβανε από το κρατικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και την πολιτεία της Καλιφόρνια.
Είναι άγνωστο πότε θα επαναλειτουργήσει το τηλεσκόπιο, αν και ο διευθυντής του Ινστιτούτου SETI, Τομ Πίρσον, αισιοδοξεί ότι το πρόβλημα θα είναι παροδικό. Το Ινστιτούτο ήδη αναζητεί νέους χορηγούς, μεταξύ άλλων προσεγγίζοντας την Πολεμική Αεροπορία. Το κακό όμως είναι ότι η κυβέρνηση Ομπάμα περικόπτει τον προϋπολογισμό και των υπηρεσιών του στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: