ΣΙΝΕ

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ιστορική Αναδρομή της ΑΕ ΚΟΖΑΝΗΣ στο Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδος!

 Τελικός Κυπέλλου ΕΠΣ ΒορειοΔυτικής Μακεδονίας 1974-75
ΑΕΚ - Ερασιτέχνες Καστοριάς 2-1
Ιστορική Αναδρομή: Η ΑΕΚ στο Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδος 1974-75
Πριν 36 χρόνια η Α.Ε. Κοζάνης κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το Κύπελλο της τοπικής ΕΠΣ (τότε ΕΠΣ ΒορειοΔυτικής Μακεδονίας), νικώντας στον τελικό τους Ερασιτέχνες της Καστοριάς με 2-1. Την ίδια σαιζόν η ανδρική ομάδα της Καστοριάς συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία της στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής, καταλαμβάνοντας την 11η θέση.
Για να φτάσει στον τελικό η ΑΕΚ απέκλεισε τον Καμβουνιακό Δεσκάτης με 0-2 άνευ αγώνα, την Γαλατινή εκτός έδρας με 2-3 στην παράταση (σκόρερς Δεσκιώτης, Β. Κουζιάκης, Χατζηγιετήμ) και τον Αρη Πτολεμαϊδας εντός έδρας με 3-1 (σκόρερς Χατζηγιετήμ, Πιτσιάβας, Β. Κουζιάκης).
Ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣΒΔΜ έγινε στο γήπεδο του ΔΑΚ Κοζάνης (τότε ξερό) με διαιτητή τον Λάκη Βαρδάκα και επόπτες τους Θόδωρο Τουράνη και Ορέστη Σκαφίδα. Σκόρερς της ΑΕΚ ήταν οι Γιώργος Χατζηγιετήμ και Κώστας Δεσκιώτης, ενώ δοκάρι είχε ο αείμνηστος Τάκης Πάσιος. Προπονητής της ΑΕΚ ήταν ο Γιώργος Τιάλιος ενώ η σύνθεση των κιτρινόμαυρων στον τελικό ήταν: Μούρτζιος, Γούσιας (46' Δεσκιώτης), Δ. Κουζιάκης, Πουρνάρας, Μάστορας, Πάσιος, Β. Κουζιάκης, Γ. Κουζιάκης, Χατζηγιετήμ, Πλιάκης, Πιτσιάβας.
Στην Α' Φάση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδος 1974-75 η ΑΕΚ σημείωσε μία ιστορική νίκη στα Γιαννιτσά με 0-1, απέναντι στην τοπική Αναγέννηση που τότε αγωνιζόταν για πρώτη φορά στο τοπικό πρωτάθλημα Πέλλας μετά από πολλά χρόνια παρουσίας στη Β' Εθνική (τότε ακόμα δεν υπήρχε ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ της Β' Εθνικής και των τοπικών πρωταθλημάτων). Το γκολ της ΑΕΚ σημείωσε ο Γιώργος Χατζηγιετήμ που είχε καταγωγή από την Κιβωτό Γρεβενών. Διαιτητής ήταν ο Δ. Ναούμ, με επόπτες τους Μ. Ναούμ και Μπουρσανίδη, του Σ.Δ. Θεσσαλονίκης. Προπονητής της ΑΕΚ ήταν ο παλιός άσσος του Μακεδονικού Κοζάνης Γιώργος Σιόγκας, καθώς ο Γιώργος Τιάλιος είχε παραιτηθεί εν τω μεταξύ, ενώ η σύνθεση της ΑΕΚ ήταν: Ζέρβας, Ι. Κουζιάκης, Δ. Κουζιάκης, Πουρνάρας, Πάσιος, Πλιάκης (75' Παλέντζας), Β. Κουζιάκης, Γ. Κουζιάκης, Χατζηγιετήμ, Δεσκιώτης, Πιτσιάβας (46' Μάστορας).
Στην συνέχεια, στην Προημιτελική Φάση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών, η ΑΕΚ κληρώθηκε να αγωνιστεί στα Ψαχνά Ευβοίας απέναντι στον τοπικό Ηρακλή. Υπήρχαν πολλές σκέψεις να παραιτηθεί η ομάδα λόγω οικονομικής αδυναμίας για ένα τόσο πολυέξοδο ταξίδι, αλλά τελικά με την συμβολή του Κώστα Πλιάκη (αντιπροέδρου της ΑΕΚ και ιδιοκτήτη της τότε ταβέρνας Αράχνη) το ταξίδι πραγματοποιήθηκε.
Στα Ψαχνά η ΑΕΚ συνάντησε μια απίστευτα εχθρική ατμόσφαιρα από την τοπική ομάδα και τους φιλάθλους της αλλά κατάφερε να αναδειχθεί ισόπαλη με 2-2 στην κανονική διάρκεια του αγώνα, χάρη σε δύο γκολ του Κώστα Δεσκιώτη, ο οποίος μάλιστα είχε και δύο δοκάρια. Στην παράταση η ΑΕΚ λύγισε από την πίεση και την εχθρική διαιτησία του κ. Παφίλη (Σ.Δ. Φθιωτιδοφωκίδας) και δέχθηκε άλλα τρία τέρματα, με το παιχνίδι να τελειώνει με 5-2 υπέρ του Ηρακλή. Μετά την επιστροφή στην Κοζάνη η ΑΕΚ δημοσίευσε καταγγελία εναντίον του Δ.Σ., των παικτών και των φιλάθλων του Ηρακλή Ψαχνών για την "αχαρακτήριστη συμπεριφορά τους", ενώ κατήγγειλε και τον διαιτητή του αγώνα που "μέτρησε γκολ των Ψαχνών στο 13' από εμφανή θέση οφσάϊντ, ενώ στο 63' ακύρωσε κανονικό γκολ του Δεσκιώτη".
Εκεί τελείωσε το ταξίδι της ΑΕΚ, που τότε μετρούσε μόλις τρία χρόνια από την ίδρυση της, στο Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδας 1974-75. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: