ΣΙΝΕ

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Η Πορτογαλία απορρίπτει προσφυγή στο ΔΝΤ

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε σήμερα το αξιόχρεο της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα, στην κατηγορία Baa1 από την A3, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως βοήθεια από την ΕΕ.
“Η περιορισμένη αλλαγή της αξιολόγησης αντανακλά την εκτίμηση του Moody’s ότι στην Πορτογαλία θα δοθεί βοήθεια από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αν χρειασθεί επειγόντως χρηματοδότηση, πριν μπορέσει να λάβει κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του οίκου, ενώ προστίθεται ότι “ο Moody’s πιστεύει ότι η νέα Κυβέρνηση πιθανότατα θα ζητήσει επειγόντως πρόσβαση στο Ταμείο”.
Το ενδεχόμενο προσφυγής της Πορτογαλίας σε δανεισμό από το Διεθνές Νομισματιό Ταμείο απέρριψε εκ νέου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, αρνούμενος ακόμη και βραχυπρόθεσμη δανειοδότηση με την οποία εμφανίζεται να συμφωνεί η αντιπολίτευση. «Είμαι δεσμευμένος στην υπεράσπιση της Πορτογαλίας από εξωτερική βοήθεια… Θα κάνω οτιδήποτε για να υπερασπιστώ την Πορτογαλία από αυτό το σενάριο», δήλωσε ο Σόκρατες μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο RTP. «Το σενάριο εξωτερικής βοήθειας είναι η ύστατη λύση», σημείωσε.
Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Πορτογαλίας θα σταματήσουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα τους επόμενους μήνες και πιέζουν την κυβέρνηση να ζητήσει βραχυπρόθεσμο δάνειο μέχρι την ημέρα των εκλογών, στις 5 Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Jornal de Negocios, μεταδίδει το Reuters.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι επικεφαλής των Banco Espirito Santo, Millennium bcp και Banco BPI συναντήθηκαν τη Δευτέρα με τον διοικητή της Τράπεζας της Πορτογαλίας προκειμένου να του διαβιβάσουν τις απόψεις τους. Το Reuters αναφέρει πάντως πως κανείς από την Τράπεζα της Πορτογαλίας ή τις άλλες τράπεζες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχολιασμό του δημοσιεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: