ΣΙΝΕ

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Όλα έτοιμα για το τελευταίο ταξίδι του Endeavor!

To διαστημικό λεωφορείο Endeavor θα πραγματοποιήσει σήμερα το τελευταίο του ταξίδι με την εκτόξευση να είναι προγραμματισμένη για τις 15:47 το απόγευμα τοπική ώρα Η.Π.Α.
 (23:47 ώρα Ελλάδας) από το διαστημικό κέντρο στο ακρωτήριο Κέννεντι προκειμένου να μεταφέρει ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
 Ο καιρός φαίνεται να είναι με το μέρος του τεχνικού επιτελείου και του πληρώματος καθώς παρά την σφοδρή κακοκαιρία στα νότια της χώρας, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ένα 80% για άριστες συνθήκες κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης.Η μόνη ανησυχία που ενδεχομένως να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα είναι οι πλευρικοί άνεμοι.
«Η μόνη μας ανησυχία την ημέρα της εκτόξευσης θα είναι οι πλευρικοί άνεμοι με ένα 20% να είναι πιθανό να αναβάλλει για λίγο την εκτόξευση», τόνισε η επικεφαλής του τμήματος καιρού του διαστημικού κέντρου, Kathy Winters.
Η συγκεκριμένη εκτόξευση παρουσιάζει δύο ιδιαιτερότητες καθώς εκτός από το γεγονός ότι θα αποτελέσει το τελευταίο ταξίδι ενός από τα σημαντικότερα διαστημικά λεωφορεία, το παρόν στην εκτόξευση θα δώσει και η γερουσιαστής Gabrielle Giffords, σύζυγος του αρχηγού της αποστολής, Mark Kelly, η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά από τις σφαίρες ενός άνδρα κατά τη διάρκεια επίθεσης στην Αριζόνα στις 8 Ιανουαρίου. Η άτυχη γυναίκα νοσηλευόταν όλο το προηγούμενο διάστημα σε νοσοκομείο του Χιούστον και χρειάστηκε να υποβληθεί σε πολλαπλές εγχειρήσεις και ατέλειωτες ώρες φυσικοθεραπείας προκειμένου να αρχίσει να περπατάει ξανά.
Τελικά την προηγούμενη Δευτέρα οι νευροχειρούργοι που την παρακολουθούσαν έδωσαν το πράσινο φως για την μετάβασή της στον χώρο εκτόξευσης με τη γερουσιαστή να κάνει την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τον τραυματισμό της κατά τη διάρκεια της επιβίβασής της στο αεροπλάνο που την μετέφερε από το Χιούστον στη Φλόριντα.
Δείτε το video…

Ο Mark Kelly είχε τονίσει την Τρίτη κατά τη διάρκεια των τελικών δοκιμών στο ακρωτήριο Κέννεντι ότι η παρουσία της την ημέρα της εκτόξευσης αποτελούσε μεγάλη επιθυμία για την ίδια.
«Eίναι κάτι που ήθελε πολύ και δούλευε σκληρά γι αυτό έτσι ώστε να είναι σίγουροι ότι οι γιατροί θα της επέτρεπαν να έρθει. Είναι παρά πολύ ενθουσιασμένη», τόνισε.
Δείτε το video...
Στην εκτόξευση θα δώσουν το παρόν και τα μέλη της οικογένειας Obama με την παρουσία όμως του Αμερικανού προέδρου να μην έχει οριστικοποιηθεί ακόμα. Όσον αφορά στην Gabrielle Giffords, εκπρόσωπός της δήλωσε χθες ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ερωτήσεις από δημοσιογράφους καθώς η υγεία της δεν έχει σταθεροποιηθεί πλήρως, γι αυτό και θα παρακολουθήσει την εκτόξευση από ειδικό σημείο του διαστημικού κέντρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: