ΣΙΝΕ

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Η επιστημονική αναφορά των γιατρών για το θάνατο της 16χρονης!

Επιστημονική αναφορά σχετικά με την υπόθεση του θανάτου της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη γνωστοποίησαν οι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση μέχρι τώρα της αλήθειας και διαμόρφωση εσφαλμένης κοινής γνώμης. Στην ανακοίνωση, που υπογράφεται από την Ένωση γιατρών, την Παθολογική Κλινική, και την ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:
Όσον αφορά στην περίπτωση της άτυχης Στέλλας Ακουμιανάκη, η ασθενής προσεκομίσθη στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με φορείο από 2 συνοδούς στις 4.30 τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου και εξετάστηκε άμεσα από τον ειδικευόμενο ιατρό που εφημέρευε, μέσα στην ανάνηψη του ΤΕΠ. Ο γιατρός πήρε ιστορικό και τα στοιχεία της ασθενούς (Ονοματεπώνυμο και ηλικία) από τους συνοδούς οι οποίοι τον ενημέρωσαν ότι έκανε πολλαπλούς εμετούς οι οποίοι μύριζαν αλκοόλ αλλά δεν έδωσαν άλλες πληροφορίες. Μέσα στην Ανάνηψη της έκανε κλινική εξέταση, έλεγξε την πιθανότητα τραυματισμού, την εκτίμησε νευρολογικά, μέτρησε την Κλίμακα Γλασκώβης, της πήρε ζωτικά σημεία της μέτρησαν το σάκχαρο και της πήρε αέρια αίματος. Η ασθενής είχε φυσιολογική αρτηριακή πίεση, οξυγόνο, σφύξεις, σάκχαρο και Γλασκώβη 10-11 (δηλαδή είχε αυτόματες κινήσεις, άνοιγε τα μάτια σε επώδυνα ερεθίσματα και απαντούσε με ακατάληπτες λέξεις/ήχους). Η κατάσταση της υγείας της ανταποκρινόταν στην κλινική εικόνα της οξείας μέθης.
Ο γιατρός έδωσε τις οδηγίες που δίνονται για την περίπτωση της μέθης και η ασθενής οδηγήθηκε με το φορείο σε συγκεκριμένο χώρο των ΤΕΠ και όχι σε θάλαμο προκειμένου να είναι σε τακτική παρακολούθηση και οπτική επαφή από τη νοσηλεύτρια και το γιατρό, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα υπεύθυνοι και δουλεύουν τόσο για το ιατρείο, όσο και για την ανάνηψη και τη Βραχεία νοσηλεία του Παθολογικού τομέα του ΤΕΠ. Δεν κλήθηκαν οι γονείς της ασθενούς διότι η ασθενής συνοδεύονταν από 2 άτομα που άνηκαν στον φιλικό της κύκλο.
Η ασθενής κατά τη διάρκεια παραμονής της στα ΤΕΠ ελέγχθηκε 2 φορές από τους γιατρούς για πιθανή εισρόφηση ή καταστολή της αναπνοής, και 3 φορές από τη νοσηλεύτρια όταν έγιναν και οι αλλαγές των ορών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της η ασθενής ήταν σε θέση ανάνηψης με φυσιολογικό ρυθμό αναπνοής. Οι συνοδοί έμειναν κοντά της καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της στα ΤΕΠ.
Τελευταία φορά ελέγχθηκε από τη νοσηλεύτρια στις 8.35 (όταν έγινε η αλλαγή του τελευταίου ορού), η οποία δεν παρατήρησε διαταραχή στην αναπνοή της. Στις 8.45 έγινε κλήση της νοσηλεύτριας από τους συνοδούς, η οποία διαπίστωσε παθολογική αναπνοή με αφρώδεις εκκρίσεις και κάλεσε άμεσα την ειδικευόμενη παθολόγο. Η ειδικευόμενη μετέφερε την ασθενή στην αίθουσα ανάνηψης όπου ξεκίνησε άμεσα η ανάνηψη. Ταυτόχρονα κλήθηκε η ειδικευμένη παθολόγος και η ΜΕΘ, οι οποίοι παρουσιάστηκαν στα ΤΕΠ άμεσα (εντός 1-2 λεπτών). Στη συνέχεια έγιναν από όλους τους γιατρούς τόσο στην ανάνηψη όσο και στη ΜΕΘ υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να κρατήσουν στη ζωή την ασθενή. Όλοι οι γιατροί της εφημερίας της Μεγάλης Παρασκευής ειδικοί και ειδικευόμενοι παρέμειναν για να βοηθήσουν μέχρι το απόγευμα της επόμενης ημέρας. Δυστυχώς, η κατάστασή της ασθενούς δεν βελτιώθηκε και η ασθενής κατέληξε την Κυριακή του Πάσχα από καρδιακή ανακοπή.
Η ασθενής αντιμετωπίστηκε από το Νοσοκομείο άμεσα και με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Το προσωπικό ήταν στη θέση του και έδρασε άμεσα τόσο στην είσοδο της ασθενούς όσο και όταν η κατάστασή της επιδεινώθηκε.
Η επιδείνωση της υγείας της ήταν μια εξέλιξη σπάνια, πολυσυστηματική, αιφνίδια, ραγδαία, μη προβλέψιμη, και μη αναστρέψιμη και δεν οφείλονταν σε καμία από τις συνήθεις επιπλοκές της δράσης του αλκοόλ στον οργανισμό (εισρόφηση, καταστολή του αναπνευστικού κέντρου, ή υπογλυκαιμία).
Μετά από την ολοκλήρωση όλων των τοξικολογικών εξετάσεων και την έκθεση του ιατροδικαστή ο θάνατος της ασθενούς αποδίδεται στην τοξική δράση της αλκοόλης στον εγκέφαλο, στα αγγεία και την καρδιά της.
Και η ανακοίνωση καταλήγει :
Μετά την εκτενή παρουσίαση του συγκεκριμένου περιστατικού, πιστεύουμε ότι θα πάψουν οι άδικες επιθέσεις προς το Νοσοκομείο και το προσωπικό, οι οποίες είναι αβάσιμες και επιστημονικά ατεκμηρίωτες. Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουμε ότι τόσο το Νοσοκομείο όσο και το προσωπικό του ατομικά, επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.
cretalive
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: