ΣΙΝΕ

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Κατάργηση στρατοπέδων φέρνει οικονομία 40.000.000 ευρώ!

Ποσό 40.000.000 ευρώ θα εξοικονομήσει ετησίως το υπουργείο
Εθνικής Αμυνας από τη μείωση του
λειτουργικού κόστους των κέντρων εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων. Αυτό προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της Ν.Δ. Θεόφιλου Λεονταρίδη, με θέμα τη λειτουργία των κέντρων εκπαίδευσης του Στρατού Ξηράς.
Ο κ. Βενιζέλος ενημερώνει τον βουλευτή ότι το ΓΕΣ έχει αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας αριθμού κέντρων εκπαίδευσης και μελετά την περαιτέρω μείωση αυτών, με γνώμονα την ορθολογική διαχείριση πόρων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής, με την ένταξη των κέντρων σε πολυδύναμα στρατόπεδα και με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Στο πλαίσιο της νέας δομής Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς 2011-2025 προτείνεται η κατάργηση αριθμού κέντρων εκπαίδευσης ύστερα από εξέταση πλήθους παραγόντων και παραμέτρων, αναφέρει επίσης ο κ. Βενιζέλος και επισημαίνει ότι «έχει προταθεί η εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας, με σκοπό τη δημιουργία πολυδύναμων στρατοπέδων σε όλη την επικράτεια προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των χωροταξικών του αναγκών».
«Υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία που επιβάλλει εξορθολογισμό των δαπανών και περιορισμό του λειτουργικού κόστους, το ΓΕΣ -με γνώμονα πάντα τις επιχειρησιακές απαιτήσεις- επικαιροποιεί διαρκώς σχετικές μελέτες για τη χωροταξική διάταξη των μονάδων του Στρατού Ξηράς και τη μείωση του λειτουργικού κόστους, με παράλληλη απόδοση στην κοινωνία των στρατοπέδων που δεν χρησιμοποιεί» αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.
Την ερώτηση για το ενδεχόμενο δραστικού περιορισμού των κέντρων εκπαίδευσης του Στρατού Ξηράς είχε υποβάλει ο βουλευτής της Ν.Δ. Θεόφιλος Λεονταρίδης επικαλούμενος μάλιστα δημοσιεύματα που μιλούσαν για άμεση απενεργοποίηση από το ΓΕΣ των κέντρων εκπαίδευσης: 625 ΤΟ στα Ιωάννινα, Διαβιβάσεων στην Καλαμάτα, Υγειονομικού στην Αρτα, Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι, Κέντρο Νεοσυλλέκτων στο Παρανέστι, 557 ΤΟ στην Ξάνθη και το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στο Αργος Ορεστικό.
Ο κ. Λεονταρίδης ζητούσε να διευκρινιστεί η τύχη στρατοπέδων, όπως της Ροδόπολης και των Θερμών Νιγρίτας στις Σέρρες και προειδοποιούσε ότι ειδικά στην περίοδο της ύφεσης οι συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες θα είναι καταστροφικές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: