ΣΙΝΕ

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Φυλάκιση Τούρκων δημιουργών κόμικ για προσβολή του Κεμάλ

Ποινή φυλάκισης μεταξύ 1,5 και 4,5 χρόνων, αντιμετωπίζουν ο συγγραφέας και ο σκιτσογράφος ενός βιβλίου κόμικ, το οποίο απεικονίζει τον ιδρυτή του μοντέρνου τουρκικού κράτους να συλλαμβάνεται και να βασανίζεται.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Şahin Mengü εξαπέλυσε διαστική επίθεση κατά του εικονογραφημένου βιβλίου με τίτλο...«Genç Mustafa» (Ο νεαρός Μουσταφά), λέγοντας πως η μνήμη του Mustafa Kemal Atatürk έχει εξυβριστεί και προσβληθεί.

«Μην βλέπετε το βιβλίο σαν ντοκιμαντέρ», είχε πει ο συγγραφέας Alpay. «Πρόκειται για ένα έργο στη σφαίρα της φαντασίας, και σε αρμονία με τα ιστορικά γεγονότα».

Το βιβλίο, που εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, είναι εικονογραφημένο από τον Barış Keşoğlu. Τα σκίτσα απεικονίζουν έναν αξιωματούχο του οθωμανικού παλατιού, να αφηγείται μια ιστορία για το πως ο Kemal οδηγήθηκε στο παλάτι, και ξυλοκοπήθηκε από κάποιον διοικητή ενώ είχε τα χέρια του δεμένα. Σύμφωνα με το βιβλίο, ο διοικητής κλοτσούσε τον Atatürk, ενώ αυτός βρισκόταν στο πάτωμα και αιμορραγούσε από το στόμα.

«Ο μεγάλος μας ηγέτης Atatürk εξευτελίστηκε από τις σκηνές του κόμικ, οι οποίες περιλαμβάνουν βασανίστρια και δεν βασίζονται σε ιστορικά γεγονότα», αναφέρει το κατηγορητήριο. «Ο Atatürk παρουσιάζεται στον κόσμο και τις νέες γενιές, σαν ένας κάποιος που κατηγορείται για προδοσία κατά του σουλτάνου, σαν κάποιος αδύναμος και ανήμπορος φυλακισμένος».

«Ο συγγραφέας Alpay λέει στην εισαγωγή του βιβλίου πως κανένα κράτος δεν πολέμησε τον Atatürk μετά τη διάσπαση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επιπλέον, δε γνωρίζουμε πολλές πτυχές της προσωπική ζωής του Atatürk, παρόλο που αναφερόμαστε πολύ συχνά σε αυτόν στην καθημερινότητά μας», συνεχίζει το κατηγορητήριο, που καταλήγει πως η εισαγωγή του βιβλίου αποδεικνύει τα κίνητρα του συγγραφέα να επιτεθεί στον Kemal.

Η απεικόνιση του Kemal Atatürk σε ντοκιμαντέρ και φανταστικά έργα εγείρει συχνά συζητήσεις στην Τουρκία, πράγμα που συνέβη τελευταία φορά με την ταινία «Mustafa» του δημοσιογράφου Can Dündar.
tvxs.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: