ΣΙΝΕ

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ενοχες οι βουβουζέλες!!!

Απαγορεύτηκαν για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών!
Ακούστηκαν για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Νοτίου Αφρικής και αμέσως προκάλεσαν αντιδράσεις. Οι βουβουζέλες έχουν κατηγορηθεί για απόσπαση της προσοχής των ποδοσφαιριστών, για παρενόχληση του τηλεοπτικού κοινού και για
ηχορύπανση. Τώρα θεωρούνται επίσης ένοχες για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Public Library of Science One». Σύμφωνα με αυτήν, ένα και μόνο σύντομο φύσημα στο παραδοσιακό νοτιοαφρικανικό μουσικό όργανο και στις σύγχρονες πλαστικές εκδοχές του δημιουργεί ένα «ντους» σταγονιδίων ανάλογο με αυτό που προκαλείται από ένα φτάρνισμα.
Ως αποτέλεσμα, και αν υπολογίσει κανείς τα συνεχή φυσήματα από δεκάδες ή και εκατοντάδες φιλάθλους, ασθένειες όπως η γρίπη ή η φυματίωση μπορούν να μεταδοθούν μέσα σε ένα στάδιο με γοργούς ρυθμούς. Κατόπιν αυτού οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου του 2012 εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο της απαγόρευσής τους. Η ίδια η επικεφαλής της έρευνας, Ρουθ Μακ Νέρνι, τίθεται υπέρ της καθιέρωσης ενός «savoir vivre της βουβουζέλας».
«Ακριβώς όπως με τον βήχα ή το φτάρνισμα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης ασθενειών και θα πρέπει να δοθούν συμβουλές σε όσους πάσχουν από λοιμώξεις ώστε να μη φυσούν τις βουβουζέλες τους κοντά σε άλλους ανθρώπους» τόνισε μιλώντας στο BBC. Η ομάδα των ερευνητών μέτρησε με τη βοήθεια μιας συσκευής λέιζερ την «παραγωγή» σταγονιδίων από οκτώ εθελοντές που φυσούσαν το νοτιοαφρικανικό μουσικό όργανο. Κατά μέσο όρο τα όργανα εξέπεμψαν από τους πνεύμονες των χρηστών 658.000 αιωρούμενα σωματίδια (αεροζόλ) ανά λίτρο αέρα. Τα σταγονίδια εκσφενδονίζονταν στην ατμόσφαιρα με ρυθμό τεσσάρων εκατομμυρίων ανά δευτερόλεπτο. Εν αντιθέσει, όταν οι εθελοντές φώναζαν δυνατά παρήγαγαν μόνο 3.700 αεροζόλ ανά λίτρο αέρα, σε ρυθμό 7.000 ανά δευτερόλεπτο.
Η Μακ Νέρνι προειδοποιεί: «Όταν κάποιος παρακολουθεί ένα αθλητικό γεγονός και περιτριγυρίζεται από βουβουζέλες θα πρέπει να περιμένει ότι θα εισπνεύσει πολύ μεγάλους αριθμούς αιωρούμενων σωματιδίων κατά τη διάρκειά του».
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: