ΣΙΝΕ

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Το τέλος ενός σπουδαίου γκολκίπερ...

Μπορεί η νίκη της Μπαρτσλεόνα στον τελικό και κατά συνέπεια η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, να είναι αυτή που δικαιολογημένα βρίσκεται στο επίκεντρο μετά το προχτεσινό ματς, αλλά ποιος μπορεί να παραβλέψει πως ο Έντβιν Φαν Ντε Σαρ, κρέμασε τα «γάντια» του μετά τον αγώνα;..
Ένας από τους σπουδαιότερους τερματοφύλακες όλων των εποχών, κατά την άποψή μου, ο Έντβιν Φαν Ντε Σαρ, αποχώρησε από την ενεργό δράση στα 41 του χρόνια, μετά από μια σπουδαία καριέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Η εστία του Γουέμπλεϊ, ήταν η τελευταία που υπερασπίστηκε σε επίσημο ματς, ο μεγάλος Ολλανδός, ο οποίος στην τελευταία του χρονιά ως ποδοσφαιριστής, γιατί είπε πως θα συνεχίσει πιθανότατα στο χώρο ως προπονητής, γεύτηκε τη χαρά της κατάκτησης της Πρέμιερ Λιγκ από τη μια και τη λύπη της απώλειας του Τσάμπιονς Λιγκ από την άλλη...
Η σπουδαία καριέρα στον Άγιαξ...
Φαν Ντε Σαρ γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1970 στην Ολλανδία και γρήγορα εντάχθηκε στις περίφημες ακαδημίες του Άγιαξ. Ήταν κι αυτός μέλος μιας σπουδαίας φουρνιάς των ακαδημιών του Αίαντα τη δεκαετία του '90, μαζί με ποδοσφαιριστές όπως ο Κλάιφερτ, ο Ντάβιντς, ο Ζέντορφ και πολλοί άλλοι, που αποτέλεσαν τον Άγιαξ, που υπό της οδηγίες του Λουίς Φαν Γκαλ δίδαξε total football.
Με τη φανέλα του Άγιαξ ο Φαν Ντε Σαρ σε δέκα σεζόν, πραγματοποίησε 226 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, σημειώνοντας και ένα γκολ(!) με πέναλτι, σε ένα αγώνα κόντρα στην Ντε Γκράφσταπ  την περίοδο 1997-1998. Παράλληλα κατέκτησε 4 πρωταθλήματα Ολλανδίας, τρία κύπελλα, ένα Τσάμπιονς Λιγκ (φώτο) τη σεζόν 1994-1995, ένα ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 1991-1992, ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης το 1995 και ένα διηπειρωτικό την ίδια χρονιά!
Από τον Άγιαξ στη «βέκια σινιόρα»...
Το καλοκαίρι του 1999, ο Φαν Ντε Σαρ, που είχε πλέον καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους τερματοφύλακες, αποχώρησε από τον Άγιαξ, όπως άλλωστε και όλοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές της γενιάς του, που είχαν αναδειχθεί από τις ακαδημίες της ομάδας. Βρήκε τη νέα του ποδοσφαιρική στέγη στο Καμπιονάτο και συγκεκριμένα στη Γιουβέντους, στην οποία κόστισε περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια.
Στις δύο πρώτες του χρονιές στη Γιουβέντους ήταν βασικός και αναντικατάστατος κάτω από την εστία της ιταλικής ομάδας, ενώ στην πρώτη του σεζόν κατέκτησε και το Ιντερτότο με τους «μπιανκονέρι». Το καλοκαίρι του 2001 όμως, η Γιούβε απέκτησε από την Πάρμα, τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν, ο οποίος πήρε αμέσως τη φανέλα του βασικούς «σπίτι» του. Αυτή ήταν και η τελευταία χρονιά του Φαν Ντε Σαρ στη «βέκια σινιόρα», τη φανέλα της οποίας φόρεσε σε 66 αγώνες πρωταθλήματος.
Ο Φαν Ντε Σαρ στον «μαγικό» κόσμο της Πρέμιερ Λιγκ...
Με την αποχώρησή του από το Τορίνο λοιπόν, ο Φαν Ντε Σαρ, μετακόμισε στην Αγγλία και την Πρέμιερ Λιγκ, στην οποία και έμελλε να αγωνίζεται ως το τέλος της σπουδαίας του καριέρας. Το καλοκαίρι του 2001, ο πρώτος του «σταθμός» στο Νησί, ήταν η Φούλαμ, μια μικρομεσαία ομάδα του Λονδίνου. Η μεταγραφή του κόστισε 7 εκατομμύρια λίρες περίπου και ο Ολλανδός, που στη Φούλαμ τόνιζε πως βρήκε μια φιλική ατμόσφαιρα, υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο στα 31 του χρόνια. Με τις εμφανίσεις τους στους «Κότατζερς» απέδειξε πως δεν είχε ξοφλήσει ακόμα (κατέκτησε άλλο ένα Ιντερτότο το 2002) και έτσι το καλοκαίρι του 2005, μετακόμισε στο Μάντσεστερ, όπου ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αναζητούσε ακόμα έναν άξιο αντικαταστάτη του Πίτερ Σμάιχελ.
Η καταξίωση στη Γιουνάιτεντ.
Φαν Ντε Σαρ στη θητεία του στη Γιουνάιτεντ γνώρισε την καταξίωση κατέκτησε τίτλους και απέδειξε γιατί στο ξεκίνημα της καριέρας του, θεωρήθηκε ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες που έχει βγάλει το ολλανδικό ποδόσφαιρο. Αν και η ηλικία του ήταν αρκετά προχωρημένη, αυτό όχι μόνο δεν τον εμπόδισε, αλλά τον βοήθησε ώστε να κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις με τη Μάντσεστερ και να κάνει τον «Τσίχλα» να νιώθει ασφάλεια για τον γκολκίπερ του, για πρώτη φορά από τότε που ο σπουδαίος Πίτερ Σμάιχελ αποχώρησε από την ενεργό δράση.
Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή, ο Φαν Ντε Σαρ πραγματοποίησε συνολικά μέχρι και τη φετινή χρονιά, περίπου 190 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, ενώ κατέκτησε 4 πρωταθλήματα Αγγλίας, ένα Λιγκ Καπ, τρία Κομιούνιτι Σιλντ, ένα Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2007-2008 και ένα παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων το 2008, περνώντας στο πάνθεον της ιστορίας των «κόκκινων διαβόλων». O αντικαταστάτης του, που πιθανότατα θα είναι ο Νταβίντ Ντε Χέα, το ανερχόμενο αστέρι του ισπανικού ποδοσφαίρου, θα έχει σίγουρα δύσκολο έργο, για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που δημιούργησε με την παρουσία του στο Μάντσεστερ ο Ολλανδός...
Κεφάλαιο εθνική ομάδα.
Ο Φαν Ντε Σαρ όμως, έκανε σπουδαία καριέρα και σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Άλλωστε με 130 συμμετοχές συνολικά, είναι ο ρέκορντμαν στην ιστορία της εθνικής ομάδας της Ολλανδίας. Με τη φανέλα με το εθνόσημο, συμμετείχε σε τρία Μουντιάλ, το 1994, 1998 και το 2006 και σε τέσσερα Euro, το 1996, το 2000, το 2004 και το 2008, χωρίς όμως να κατορθώσει να κατακτήσει κάποιο τίτλο με τους «οράνιε».
Το ασχημόπαπο που έγινε...«κύκνος!
Το παρατσούκλι που τον συνοδεύει όλα αυτά τα χρόνια, στην πορεία του στα γήπεδα, είναι "ασχημόπαπο", λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης. Ο Φαν Ντε Σαρ όμως, ξεκινώντας από τις ακαδημίες του Άγιαξ, χάρη στις ικανότητές του στο ποδόσφαιρο, έγινε πολύ γρήγορα...«κύκνος», έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης και με το τέλος της καριέρας του, έχει μείνει στην ιστορία, ως ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες όλων των εποχών. Ευτυχείτε!!
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: