ΣΙΝΕ

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Οι "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ" μαλάκωσαν τη Γερμανία



(Μόλις δείξαμε λίγο τα... δόντια μας)!
 Έχοντας σε κύριο άρθρο στην πρώτη σελίδα της, φωτογραφία των αγανακτισμένων του Συντάγματος και σε πρώτο πλάνο έναν παπά να κρατά την ελληνική σημαία, η Wall Street Journal, αποκαλύπτει ότι η γερμανική κυβέρνηση...
αλλάζει στάση ως προς το ελληνικό πρόβλημα. Όπως αναφέρει το Βερολίνο εμφανίζεται πλέον διατεθειμένο να αναβάλει την συζήτηση περί μίας ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ώστε να διευκολυνθεί το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.
«Η παραδοχή του Βερολίνου ότι πρέπει να δανείσει περισσότερα χρήματα, ακόμη και χωρίς βραχυπρόθεσμη εμπλοκή των ιδιωτών ομολογιούχων, θα συμβάλει στην άρση του ευρωπαϊκού αδιεξόδου για τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, προτού η υπερχρεωμένη χώρα ξεμείνει από ρευστότητα στα μέσα Ιουλίου», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές της Γερμανίας.
Βασική θέση του Βερολίνου είναι πως οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να εμπλακούν σε όποια λύση προκριθεί αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους και ειδικότερα στην ενδεχόμενη επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.
Αυτή η θέση συναντά τη σθεναρή αντίσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αν και σταδιακά η ιδέα της εθελοντικής αναδιάταξης, κατά το μοντέλο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», δείχνει να κερδίζει έδαφος.
Πάντως, κυβερνητικά στελέχη στο Βερολίνο ελπίζουν ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για γρήγορη ρύθμιση του θέματος του ελληνικού χρέους, η οποία θα επιτρέπει αργότερα μέσα στο 2011 να υπάρξει μία πλήρης συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την αναδιάταξη.
Σύμφωνα με την WSJ, το σχέδιο για το νέο πακέτο στήριξης θα συζητηθεί αύριο στη Βιέννη από αξιωματούχους των ευρωπαϊκών υπουργείων Οικονομικών.
«Το νέο πακέτο στήριξης, που θα συζητήσουν αξιωματούχοι από ευρωπαϊκά υπουργεία Οικονομικών στην Βιέννη, πιθανότατα θα περιλαμβάνει νέα δάνεια προς την Ελλάδα σε αντάλλαγμα για μεγαλύτερες προσπάθειες εκ μέρους της Αθήνας στη μείωση των δαπανών, τη βελτίωση των φορολογικών εσόδων και την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων υπό διεθνή επιτήρηση», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Η αισιοδοξία της αγοράς αποτυπώνεται στην άνοδο του ευρώ στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι έχει μειωθεί ο κίνδυνος άμεσης και πλήρους αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Το ύψος του νέου πακέτου στήριξης ενδέχεται να ανέλθει στα 65 δισ. ευρώ. «Θα απαιτηθούν εγγυήσεις για τα νέα δάνεια και τεχνική στήριξη από την ΕΕ, υπό την έννοια της εμπλοκής της ΕΕ στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων», φέρεται να είπε αξιωματούχος από χώρα της ΕΕ.
Ανώτατοι αξιωματούχοι στην ΕΕ πραγματοποίησαν έκτακτες συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο, δήλωσε πηγή στην ΕΕ.
Χθες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επεξεργάζονται νέο δάνειο.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι είναι «αρκετά αισιόδοξος» ότι η ΕΕ θα καταλήξει σε συμφωνία πριν από το τέλος Ιουνίου για μια νέα βοήθεια στην Ελλάδα.
Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του Eurogroup είναι στις 20 Ιουνίου και στις 23-24 του μηνός θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Ενδεχομένως, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να γίνει μία έκτακτη συνάντηση του Eurogroup για την Ελλάδα.

Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: