ΣΙΝΕ

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων

Με συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα κορυφώνονται στην Πέμπτη 19 Μαΐου οι εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων.

Κορυφώνονται την Πέμπτη 19 Μαΐου με συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Τη μνήμη των θυμάτων του ποντιακού ελληνισμού θα τιμήσει στη Θεσσαλονίκη η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (Π.Ο.Ε.), ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) θα παραστεί στο τρισάγιο που θα τελέσει την Πέμπτη ο μητροπολίτης Άνθιμος στις 11 το πρωί στην πλατεία Αγίας Σοφίας, παρουσία και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη.

Στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου το προεδρείο της Π.Ο.Ε. ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται η κεντρική συγκέντρωσή της στις επτά και μισή το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη στον χώρο της πλατείας Αγίας Σοφίας και πορεία προς το τουρκικό προξενείο. Μία ώρα νωρίτερα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Αθήνα στο Σύνταγμα, από τα τοπικά ποντιακά σωματεία. Ομιλητές στη συγκέντρωση της Π.Ο.Ε. στη Θεσσαλονίκη θα είναι ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης και ο ελληνοαμερικανός πολιτικός Λεωνίδας Ραπτάκης και στην Αθήνα ο τ. βουλευτής του σουηδικού κοινοβουλίου Νίκος Παπαδόπουλος.

"Τρέχω για τη μνήμη"
Μιλώντας για τον κ. Ραπτάκη ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Γιώργος Παρχαρίδης τόνισε ότι “ως γερουσιαστής ο Ραπτάκης προώθησε ένθερμα το αίτημα και πέτυχε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από την πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ. Μέχρι στιγμής δέκα πολιτείες των ΗΠΑ την έχουν αναγνωρίσει, όπως και το ελληνικό, το κυπριακό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η τοπική βουλή της Νότιας Αυστραλίας, το σουηδικό κοινοβούλιο, και συνεχίζουμε τον αγώνα για διεθνή αναγνώριση”, τόνισε.

Την Πέμπτη προγραμματίζεται επίσης ποδηλατοπορεία με θέμα "Τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη" από τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης μέχρι την πλατεία Αγίας Σοφίας (αναμένεται να καταλήξει εκεί την ώρα της συγκέντρωσης) σε μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα καταγγελίας της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Ποδηλατοπορεία θα πραγματοποιηθεί από τα εκεί ποντιακά σωματεία και στην Αθήνα, μια μέρα νωρίτερα, στις 18 Μαΐου. Η ποδηλατοπορεία θα ξεκινήσει από την Ακρόπολη, ως το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου οι εύζωνοι της προεδρικής φρουράς θα κάνουν τη βάρδια τους ντυμένοι με την παραδοσιακή στολή των Ποντίων.
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: