ΣΙΝΕ

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Σε επιφυλακή η Ευρώπη για την ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία

Η έκρηξη του ηφαιστείου Γκρίμσβετν, του ενεργότερου ηφαιστείου της Ισλανδίας θα κρατήσει κλειστό σήμερα, Δευτέρα, το διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ένα μικρό μέρος του εναερίου χώρου της Γροινλανδίας που ανήκει στη Δανία θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 15.00 (ώρα Ελλάδος), όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας της Δανίας Naviair.
Η υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας της Νορβηγίας, Avinor, ανακοίνωσε τη διακοπή των αεροπορικών συγκοινωνιών ανάμεσα στην ηπειρωτική χώρα και το νησί Σβάλμπαρντ.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας Eurocontrol προειδοποίησε ότι το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας είναι πιθανόν να επεκταθεί προς τον νότο.
Η τέφρα αναμένεται να φθάσει στη Βόρεια Σκωτία αύριο, Τρίτη. Εάν συνεχιστούν οι ηφαιστειακές εκπομπές με την ίδια ένταση, το νέφος είναι πιθανόν να φτάσει στον εναέριο χώρο της δυτικής Γαλλίας και στη βόρεια Ισπανία την Πέμπτη, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Eurocontrol.
Η έκρηξη του ηφαιστείου Γκριμσβέτν είναι ισχυρότερη από αυτήν του Eyjafjallajokull τον περασμένο Απρίλιο που προκάλεσε έναν «εφιάλτη» διαρκείας στις αεροπορικές μετακινήσεις.
Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο Τούμι Γκούντμουντσον του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, υπάρχουν στοιχεία ότι η ένταση της έκρηξης μειώνεται, ωστόσο προβλέπεται ότι η διακοπή των αεροπορικών συγκοινωνιών θα είναι περιορισμένη στον χώρο και στο χρόνο, διότι οι άνεμοι είναι ευνοϊκότεροι και το νέφος πυκνότερο, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη διασπορά του.
Αεροπορικές εταιρείες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις υπερβολές των ευρωπαϊκών αρχών εναερίου κυκλοφορίας τον περασμένο χρόνο στην επιβολή διακοπών της κυκλοφορίας των αεροσκαφών στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.
πηγή
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: