ΣΙΝΕ

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Αντιδράσεις για τα αναδρομικά των πρώην βουλευτών

Κοινωνικές αλλά και πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί η επαναφορά στο προσκήνιο των διεκδικήσεων αναδρομικών από συνταξιούχους πρώην
βουλευτές.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης από το βήμα της Βουλής κάλεσε τους τέως βουλευτές να «κάνουν πίσω» από τις διεκδικήσεις τους επικρίνοντας τη στάση τους.
Συντασσόμενος με τις απόψεις βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ένα ζήτημα που απασχολεί και προκαλεί την ελληνική κοινωνία και «τη στιγμή που που η κοινωνία δοκιμάζεται και το πολιτικό σύστημα κρίνεται και επικρίνεται, η στάση αυτή συμβάλλει στην περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών που το υπηρετούν».

Ο κ. Σαχινίδης διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν πρόκειται για μία συγκυριακή άποψη λόγο της θέση που κατέχει στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά υπενθύμισε αντίστοιχη τοποθέτηση στη Βουλή του πρωθυπουργού, το Νοέμβριο του 2006, όπου τότε – ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με αφορμή δικαστική απόφαση για αναδρομικές αποδοχές δικαστικών – κάλεσε τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων να παραιτηθούν των αξιώσεων τους βάση αυτή της απόφασης, ή όποιων άλλων σχετικών προκύψουν στο μέλλον και το ίδιο να πράξουν και όλοι όσων οι απολαβές συμπαρασύρονται από τις αποδοχές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων.

Νωρίτερα ο Γιάννης Βρούτσης από τη ΝΔ χαρακτήρισε τις διεκδικήσεις των τέως βουλευτών ανήθικες, προκλητικές και πέρα από κάθε λογική , υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που κόβονται συντάξεις, τέως βουλευτές να αξιώνουν υπέρογκα ποσά. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση αλλά και όλα τα κόμματα να αντιδράσουν.

Κατά των διεκδικήσεων τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης κάνοντας λόγο για πρόκληση.

Ωστόσο υπέρ των διεκδικήσεων τάχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης τονίζοντας χαρακτηριστικά «Λες και το έκαναν σα να μην το δικαιούνταν, λες και είναι η τελευταία τάξη αυτής της κοινωνίας. Ε, όχι!».

Την αντίθεσή του κόμματός του επέκρινε και Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ ασκώντας κριτική για τις διεκδικήσεις των πρώην βουλευτών αλλά και επαναφέροντας την πάγια θέση του κόμματός του να καταργηθούν οι βουλευτικές συντάξεις

«Ξεκούδουνη ενέργεια και εκτός τόπου και χρόνου» χαρακτήρισε τις διεκδικήσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης προσθέτοντας ότι όταν ο ελληνικός λαός πένεται, όταν κόβονται μισθοί και συντάξεις βουλευτές, έστω και πρώην, δεν μπορεί να είναι τόσο προκλητικοί.

Σκληρή κριτική άσκησε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατέκρινε τις διεκδικήσεις των πρώην βουλευτών σημειώνοντας ότι η κοινωνία μουντζώνει και οργίζεται ενώ παρότι όπως είπε οι διεκδικήσεις μπορεί να είναι νόμιμες είναι όμως ανήθικες και προκλητικές και κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να εξετασθούν οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο Ζ ψήφισμα της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο οι μισθοί των βουλευτών εξισώνονται με βάση το μισθό του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Η υπόθεση πάντως επανήλθε στο προσκήνιο μετά από σχετική αναφορά στην επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας της Βουλής της η αντιπρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Φλωρεντίας Καλδή η οποία τόνισε ότι οι υποθέσεις των διεκδικήσεων εκκρεμοδικούν.

Πρόκειται για περίπου 800 με 850 υποθέσεις συνταξιούχων βουλευτών από το 2003 έως και το 2008 που διεκδικούν αναδρομικά τις αυξήσεις που αντίστοιχα πήραν αυτά τα χρόνια οι δικαστικοί, καθώς με βάση το Ζ ψήφισμα του 1975 οι μισθοί των βουλευτών ορίζεται ότι εξισώνονται με βάση το μισθό του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι διεκδικήσεις μπορεί να ξεπερνούν τις 200 χιλιάδες ευρώ κατά περίπτωση.

Ωστόσο ήδη από το 2008 η Βουλή αποφάσισε ότι όποια και αν είναι η απόφαση της δικαιοσύνης για τα αναδρομικά, αυτή δεν θα ισχύσει για τους εν ενεργεία βουλευτές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: